BEZÁR

Közösségi média

Koronavírus: 2 új intézkedést hozott Papp László, Debrecen polgármestere

A városháza kommunikációjában 5 lépésről van szó, de ebből kettő nem kötelező érvényű döntés, a harmadikat pedig nem a város, hanem a kézilabda szövetség vezette be. Az egyetemi gólyatábor pedig zavartalanul zajlik.


koronavírus - Papp László

Facebook

Járványügyi intézkedéscsomagot jelentett be Papp László (Fidesz), Debrecen polgármestere szeptember elsején. A sajtótájékoztatóra a Debreciner nem kapott meghívást, azonban az önkormányzat hivatalos honlapja részletesen szolgál információkkal az elhangzottakról. Ezek alapján a következőképpen szedhetjük pontokba a bejelentett intézkedéseket:

1. Az önkormányzati fenntartású kulturális intézményekben (múzeumok, színházak, könyvtárak) kötelező az arcot eltakaró maszk használata. Ehhez az önkormányzat biztosítja a szükséges védőeszközöket minden dolgozónak. Ezen felül több ezer darabot szállítanak ki az érintett intézményekbe.

2. A debreceni kulturális intézményekbe érkező külső fellépők testhőmérsékletét mérik, és nyilatkozniuk kell a tünetmentességükről.

3. Az adott kulturális intézmény, a Debreceni Tankerületi Központ és az óvodák, iskolák intézményvezetői a szülőkkel való egyeztetés után döntenek arról, hogy megtartják-e a gyermekcsoportok látogatásait kulturális intézményekbe.

4. Kötelezővé teszik a maszk használatát a DVSC Schaeffler női kézilabdacsapatának hazai mérkőzésein.

5. A DVSC Futballszervező Zrt. számára is javasolja a maszkok kötelezővé tételét a nézőtéren.


koronavírus

Facebook

Kevesebb a valódi lépés

A fentiek alapján elsőre úgy látszik, mintha 5 új intézkedésről lenne szó, de amennyiben csak a kötelező érvényű, Debrecen vezetése által elrendelt pontokat nézzük, láthatjuk, hogy mindössze az első két pont felel meg ezeknek a kritériumoknak. A harmadik pont lényegében arról szól, hogy az oktatási- és kulturális intézmények, valamint a szülők közösen dönthetnek úgy, hogy nem tartják meg egy gyerekekből álló csoport kulturális intézménybe tervezett látogatását – a polgármester itt tehát nem mond semmit, csak megerősíti az eddig is fennálló állapotot, miszerint lehet úgy dönteni, hogy egy gyerekcsoport látogatását valamilyen okból az érintettek lefújják.

A negyedik pontban az önkormányzati honlap úgy fogalmaz, hogy azt a „Magyar Kézilabda Szövetség protokolljával összhangban” vezetik be. Valójában itt az történt, hogy a szövetség még a bejelentést megelőzően hozott egy kötelező érvényű döntést a maszkhasználatról, amely szeptember elsején életbe lépett – amelyik klub ezt nem tartja be, az súlyos büntetést kap. Az ötödik pont a DVSC futballmeccseivel kapcsolatban pedig mindössze javaslat, a mérkőzések rendezői ezt vagy megfogadják, vagy nem.

Mindeközben: Gólyatábori közös tánc a Debreceni Egyetemen – 2020. szeptember 2.

Továbbra is Debrecen a leginkább érintett

Nem véletlen egyébként, hogy Papp László hosszú kivárást követően végre megszólalt az új típusú koronavírus-járvánnyal kapcsolatban, és óvatosságra intette a lakosságot. A Hajdú-Bihar megyei regisztrált fertőzöttek száma már hetek óta folyamatosan, de néhány napja az eddigieknél is nagyobb ütemben emelkedik, a Müller Cecília országos tisztifőorvos által vezetett Nemzeti Népegészségügyi Központtól pedig szeptember 2-án azt a tájékoztatást kaptuk, hogy a megyén belül a járvány által leginkább érintett település továbbra is Debrecen.


koronavírus - 2020. szeptember 3.

koronavirus.gov.hu

MÉG NINCS VÉGE!
Itt olvashatók a Debreciner cikkei a koronavírus-járvány helyi aktualitásairól.


Sajtószabadság - Debreciner

Debreciner

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Egy hónapra csak 1000 forint. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

A megosztása fontos!

Kérjük, válasszon előfizetési vagy támogatási lehetőségeink közül!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

További olvasnivalók...