BEZÁR

Közösségi média

800

Inszomnia a koronavírusos Magyarországon

Azt tudják, hogy a szegények köreiben nem ritka az áramot vagy ételt dilemma? Tudják, hogy hány ember alszik álmatlanul, mert az állam szelektál, oszt-szoroz, és az eredmény általában az elesettre kedvezőtlen? Mi ebben az egész járványban a politika, az üzlet és a filantrópia aránya? Legalább kérdéseink legyenek!

Mottó: „Nagy dolog, ha valaki jól tud hallgatni. A hallgatás erő. Beszédre kényszeríti a gyöngébbet.” Popper Péter

Olyan sokat írtam már a koronavírus kapcsán kialakult helyzetről… Voltak leírásaim, amik „bejöttek”, és voltak, amik nem. Az álmatlanság egyik oka stressz, a másik pedig az aggódás – szerintem. (Persze lehetnek testi okai is, de az most nem érdekel.) Ebben az országban, most sokan szenvedhetnek álmatlanságban, fizikális okok nélkül.

koronavírus

Kovács László

A halálos vírus belengi életünk nagyon sok percét pártunk és kormányunk viszi előre az ügyeket kénye-kedve szerint, rendesen boldogok, hogy „szabad a vásár”, övék a hatalom, és úgy alakítják az ügyeket, ahogy nekik tetszik. Aki ezt nem akarja elfogadni, az hazaáruló és nyugodtan „szét lehet trollkodni”, mint ahogy Bayer tette Szabó Tímea képviselővel. Aztán beindult a mémgyár és filigrán kis hölgyből véresszájú vámpír lett és még Romániából üzengettek neki. Tiszta óvoda és mégsem az. Azt talán leírhatjuk, hogy Erdélyből vagy Ukrajnából elég sokan egész jól profitálnak a magyarságukból.

Egy kicsit olvasottabb ember már akkor hallott Vuhanról és a koronavírusról, amikor még itthon vígan utálkoztunk Orbán Viktortól, aki talált magának gyorsan ellenséget a cigányokban és a Soros Alapítvány alapítójában, megint. Igen, Gyöngyöspatára gondolok. A cigányok munka nélkül nem fognak pénzhez jutni csak úgy, majd leképezzük őket oszt jó napot, jó pénzért! Hiába a megnyert kártérítési perük, ahol fizetési kötelezettségünk áll fenn (nem fizetünk, oktatunk), azok sorosügynök aljas ügyvédek pedig, akik a bírósági eljárásban saját törvényeink mentén képesek voltak tönkreverni minket és részben vagy egészben pernyertessé tenni azokat a rohadt cigányokat, maguk az ördögök. Kb. ez volt a lényeg. Puff neki! No, itt állt a bál, mert ebben az országban az egyértelműt is vitatják, a kockát gurítják, a gömböt pedig ölben viszik, ha Orbán és őrülten gazdagodó sleppje úgy akarja. Pont. Persze, írtam Gyöngyöspatáról véleményt, itt olvashatják: Gyöngyöspata újratöltve, avagy az emberi jogtalanságok..Aztán elhalasztották a tárgyalást a rendkívüli törvénykezési szünet miatt. Jött a vírus és ha nem is írta mindenütt felül a jogot, otthon kellett maradni. Belemartak még egy kicsit a kormányzópártok a saját farkukba a börtönelhelyezési problémákkal, és jött a vírus. Jött az ijesztegetés Európa-szerte: itt a kínai koronavírus. Ki tudja, ki hozta be az országba? Bár lenne egy-két tippem, de nem írom le. Már ott tartunk, hogy egy francia tudós azt állítja, hogy a HIV vírussal kísérletezgettek valakik, mesterséges szekvenciákat ültettek a koronavírusba, és megtörtént a baj, kiszabadult a szellem a palackból: Nobel-díjas orvosprofesszor állítja, hogy ipari baleset terméke a koronavírus.
Orbán Viktor

Facebook

Aztán jöttek az óvintézkedések. Először döntés arról, hogy ki legyen a király, de ezt az egészségügyről szóló törvény 2012-től egészen jól tartalmazza, mint ahogy azt is, hogy az egészségügyért felelős miniszter mit tehet és mit nem, mikortól léphet be a kormány főszereplőként. Persze, kellett egy kicsit drámázni a parlamentben, de érthető a politikai szándék. Gyorsak, döntésképesek, és szinte ellenőrizhetetlenek lettek, élükön a miniszterelnökkel, aki egyedül vezényli a médiában ezt az egészet.

De mi ebben az álmatlanság, kérdezhetik teljes joggal!

Emberek! Az megvan, hogy a mélyszegénységben élőknek, de szűkítsük a kört, hogy ne tévedjünk, a szegregátumokban élőknek eleddig a koronavírus járvány eltelt ideje alatt mivel segített a kormány a felkészülés vagy a megelőzés jogcímen? Nincs? Szakértők esetleg?

..és az megvan, hogy ki mindenki más (NGO) civil nyújtott a mélyszegénységben, de szűkítve a kört: a szegregátumokban élőknek segítséget? Az se? No, ez már cikibb!

Koronavírus – Debrecen – 2020. március 31.

Koppányi Szabolcs

Van egy csomó parazita, aki ráfeküdt erre a kérdésre. Közöttük olyanok, akikre a kutyámat se bíznám, ha lenne (de nagypénzes emberek szórják nekik a pénzt), és sokezernyi filantróp ember, aki szintén kap lehetőséget civilektől, gyűjtésekből: megteszi, ami tőle telik azzal a szörnyű tudattal, hogy nincs rá esély, hogy minden rászorulónak adjon abból, amit ő kapott. Az állam pedig – ami képes lenne a teljes segítségre – hallgat.

Azt tudják, hogy a szegények köreiben nem ritka az áramot vagy ételt dilemma? Tudják hány emberről beszélek? Kb. 3 millióról.. Szabad ország, boldog polgárok, nem?!

Az megvan, hogy akár a legfelsőbb körökig is eljuthatunk az álmatlanságban, ha nem vagyunk az elit tagja? Az ideiglenes bezárt kereskedelmi egységek jórésze tönkre fog menni. Kormányzati álláspont, hogy amelyik becsődöl, majd csinálnak helyette másikat. Nincs kétségem, hogy nem azokkal, akik becsődöltek. Majd lehet gyarmatosítani, kérem!

A másik ilyen mizéria az információk be-, ki-, le-, fel-, meg-, el-, át-, rá-, ide-, oda-, szét-, össze-vissza bontása, elhallgatása és a monoton kormányinfó. Ettől is lehet álmatlanságot kapni, higgyék el. Az egyszeri ember nehezen érti ám meg, hogy mi vonatkozik rá a jogilag jól megszerkesztett, patikamérlegen kiérlelt állami segítségből, és mi nem.

posta - koronavírus

Mi nehézség lenne elrendelni például azt, hogy egy jelentőrendszerben minden egészségügyi intézmény, esetünkben szerintem a kórházak (merthogy ott vannak elszállásolva a betegek), minden reggel 5 órakor megküldenék egy központi adattárba, hogy hány koronavírus-gyanús betegük van, mennyi az igazoltan fertőzöttek száma, mennyi távozott gyógyultan és hány fertőzött beteg halt meg az elmúlt 24 órában? Szerintem semmi gond nem lenne ezzel.

Az összesítéseket a rendszer megoldaná. Csak néhány katt, és láthatnám, hogyan áll például Újpest.. De ha akarnám, a megyei vagy az országos adatokat is. (De minek? Mi közöm hozzá, ugyebár? Ki vagyok én egy veszélyhelyzetben?) Mivel maga az adat személytelen, azaz nem azonosítható be senki (csak az arra engedéllyel rendelkezőknek), simán rá lehetne keresni bárkinek. Nem lenne ebből semmi pánik.

A pánik attól van, amit nem ismerünk. Például ha egy hozzátartozónk „bekerül”, milyen kapcsolattartási lehetőségünk van vele hivatalosan, és ha meghal a vírus miatt, kit és hogyan értesítenek, hogy intéződik az elhunyt temetése, és annak, aki rászorul, ilyen esetben, hogyan segít az állam?! Van-e különleges eljárás, vagy nincs? Ha esetleg tudja valaki a konkrét ügymenetet, kérem, tegye meg, hogy leírja nekem!

Orbán Viktor - Pintér Sándor

Facebook

Tudják, hogy hány ember alszik álmatlanul, mert az állam szelektál, oszt-szoroz, és az eredmény általában az elesettre kedvezőtlen? Nem tudják. Senki nem tudja. Kb. 17 ezer új munkanélküli a korlátozott nyitva tartások miatt elektronikus úton próbálja meggyőzni a munkaügyi központokat, hogy ő jogosult az álláskeresési támogatásra vagy a jó isten tudja mire, merthogy az egyik figura éppen az volt az elmúlt évtizedekben, hogy átnevezzük a munkanélkülit minden másnak, és keverjük azt, aki a törvény szerint érdemes rá azzal, akinek ez az esély se adatott meg!

Utolsó kérdés. Mi ebben az egész járványban a politika, az üzlet és a filantrópia aránya? Hol van ebben az egészben a megbetegedett ember és a családja megsegítése? Hol van ebben a megveszekedett helyzetben az egyértelműség, a közös felelősség, a közös kötelezettségvállalás, az együttműködés, a minden egyes polgárért való aggódás és a szeretet?

Legalább kérdéseink legyenek!

Vigyázzanak magukra!

Horváth Ferenc írásai itt olvashatók: 800.

A megosztása fontos!

Kérjük, válasszon előfizetési vagy támogatási lehetőségeink közül!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

További olvasnivalók...