Magyarország sokkal jobban látszik közvetlen közelről – médiaszemle

Tamponok maradtak a mandulaműtéten átesett gyermekekben. Vízkorlátozás egyes bihari településeken. Sokkoló árak a cukrászdában. A színház legális tudatmódosítás. Szereltethet-e egy bérlő klímaberendezést az önkormányzati lakásba? Fakivágással indult szegedi parképítés, tiltakoznak a lakók. A rezsicsökkentéssel kivéreztetett vállalatok forráshiánya az oka a folyamatos csőtöréseknek. Egyre több vita és zűrzavar kíséri a millenniumi emlékmű elhelyezését. Többek között ezek a témák érdekelték ezen a héten a vidéki független újságok szerkesztőségeit és olvasóit.

Borsod24: Gyermekekben felejtett tamponok

Több szerencsétlenül végződött, gyermekeken végrehajtott mandulaműtétről is híreket kapott a Borsod24, ebből kettő Miskolcon, egy pedig Debrecenben történt. Mivel a téma mind újságírói, mind páciensi, mind orvosi, mind intézményi szemmel hiperérzékenynek számít, a történtek feldolgozásával meglehetősen óvatosan bántak a szerkesztők, A napokban megjelent cikk tanulságul szolgálhat azoknak, akik egyszer hasonló helyzetbe kerülnek majd a jövőben, és kénytelenek az állami egészségügyhöz fordulni betegségükkel.

Debreciner: „Ha nem csökken a hőség, jön a lajtos kocsi” – Több kút használhatatlan, veszélybe kerülhet két hajdú-bihari falu vízellátása

Két bihari településen, Esztáron és Pocsajon összesen több mint négyezren élnek hetek óta vízkorlátozás alatt. A probléma régóta ismert, de a kormány eddig nem adott pénzt a helyzet megoldására. A kisebbik község polgármestere most a lakosság segítségével próbál lobbizni az új kutak fúrását lehetővé tévő támogatásokért. A szolgáltatást végző vízműcég vezérigazgatója közölte, a szakembereik ezen a nyáron már többször hárították el az akut vízhiányt – számolt be a Debreciner.

Polgár Tóth Tamás

Enyugat: Kipróbálták a tihanyi cukrászdát, mely az áraival sokkolta nemrég az internet népét

A tihanyi Apátsági Rege Cukrászda nemrég lett híres, miután valaki kirakta az ott elköltött reggelijének az árát, amely pontosan 48 218 forint volt. Még a botrány előtt az Enyugat munkatársa is járt a cukrászdába, amit a cikkben el is mesél. A végén levonta a következtetést: nem a Rege az a hely, ahová azért megy az ember, hogy végigegye az étlapot, de az is igaz, hogy ilyen kiszolgálás és panoráma nincs másik a közelben.

Enyugat

KecsUP: Itt a KecsuPOD!

KecsuPOD néven elstartolt a KecsUP Hírek videópodcast-sorozata, amelynek első vendége Koltai-Nagy Balázs, a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház színművésze, akivel filmes szerepeiről, a színházról, mint legális tudatmódosítóról és a belső balansz megtalálásáról is beszélgettek. A szerkesztőség ajánlja az olvasóinak: kövessék a KecsUP Hírek Youtube-csatornáját a további podcast részekért!

Nyugat: Klímát akart a szombathelyi önkormányzati bérlakásba, leküzdhetetlennek tűnő akadályokba ütközött

A 60 éves, egyedül élő vak nő a saját költségén szeretne klímaberendezést felszereltetni, mert a nyári napokon 38 Celsius-fokig is felmelegszik a lakás. Önkormányzati bérlakásról van szó, az épületet a Bem Lakásszövetkezet kezeli. A lakó elmondása szerint a lakásszövetkezet elnöke megtiltotta a klíma felszerelését, és mobilklímát javasolt helyette. A Nyugat.hu-nak az elnök azt mondta, az utcakép védelmében hozta meg döntését, de közben kiderült, hogy az ilyen ügyekben nem a lakásszövetkezet, hanem az önkormányzat dönt. Részletek a Nyugat.hu cikkében.

Nyugat

Szegeder: Ahol fű volt, oda nem teszünk betont – tiltakoznak a lakók a fakivágással indult szegedi parképítés miatt

Több lakó is nemtetszésének adott hangot a szegedi Mars térrel szemben elhelyezkedő Löw Lipót és Löw Immánuel parkok átalakítása kapcsán. Aggodalmaik két fő oka, hogy az átépítés nyomán több fát is kivágtak, valamint a munkálatok a parkolóhelyek számát is befolyásolják. A lakók mellett a DK-s Binszki József várospolitikai alpolgármester, a Szegedi Zsidó Hitközség, valamint a tervezést végző Fontos Mérnök Stúdió is megszólalt az ügy kapcsán.
Binszki a fák kivágását többek között azzal indokolta, hogy a kivágott egészséges fák invazív fajok, helyükre 200 új cserjét és fát ültetnek. A parkok átépítése kapcsán tartott lakossági fórum és az ott tapasztalt ellenérzések nyomán a kivitelező cég úgy döntött, hogy a parkosítást több ütemben fogják megvalósítani.

Szegeder

Szol24: Az eltört vízvezetékeken már senki nem lepődik meg

Itt a csőtörés, itt van újra – megannyiszor írta már meg a Szol24, hogy a szolnokiak tulajdonképpen már teljesen hozzászoktak a víz borította utakhoz, a probléma forrását figyelő szakemberek látványához meg úgy önmagában a vízvezeték működésképtelenségéhez. A probléma gyökere a rezsicsökkentéssel kivéreztetett vállalatok forráshiánya, amely a karbantartás teljes elmaradásához és az állami tulajdonbavételhez vezet.

Szol24

Veszprém Kukac: Már megint szobrot költöztetnek

A veszprémiek Millenniumi emlékművéhez egyre több vita és zűrzavar tapad. Mi biztosítja, hogy végre megtalálták méltó helyét, és nem fogják még egyszer – vagy akár többször – áthelyezni a szobrot? És egyébként is, nincsenek sürgetőbb, égetőbb városépítési kérdések ennél? Milyen korszak kezdetét – vagy végét – jelöli az áthelyezés: egy jobbét vagy egy rosszabbét? Újra kőtengerre cserélni a zöldet errefelé nem újdonság, mégis a belvárosi lakó számára szívfájdító látvány. Nem vigasz, hogy majd ültetnek helyettük máshol zsenge fákat, majdcsak megnőnek egyszer – írja a Veszprém Kukac.

Veszprém Kukac

Függetlennek tekintjük azt az orgánumot,
- amelynek tulajdonosa/kiadója nem politikai párt vagy annak alapítványa, bármely pártalapítású szervezete/szerveződése;
- aminek tulajdonosa/kiadója nem a kormány, nem települési vagy megyei önkormányzat, vagy ezek alapítványa, intézménye vagy bármely általuk létrehozott szervezet/szerveződés;
- ahol egyedül a szerkesztőség dönt önállóan az orgánum szerkesztési elveiről, gyakorlatáról és az orgánum tartalmáról.

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.