BEZÁR

Közösségi média

Február 22-én dönt Debrecen helyi választási bizottsága a kínai akkumulátorgyárról szóló helyi népszavazási kezdeményezésekről

A törvény által megengedett utolsó napig kivártak a döntéssel. Határozni fognak Gulácsi Anna Ilona, a DK önkormányzati képviselőjének halálával megüresedett mandátum kiadásáról is.

Ha fontosnak tartod, hogy a Debreciner folytathassa a munkáját, akkor támogasd! Rajtad múlik!

Kovács Tibor József, Debrecen helyi választási bizottságának (HVB) elnöke ma, február 21-én tette közzé az önkormányzat hivatalos honlapján, hogy holnap, február 22-én 13 órára hívja össze azt az ülést, amelyen dönteni fognak arról, hitelesítik-e valamelyik, a Debrecen déli gazdasági övezetébe tervezett kínai akkumulátorgyár építése ellen indított helyi népszavazási kezdeményezést.


Nem az akkumulátorgyárra! – Tüntetés Debrecenben, 2023.február 9.
Nem az akkumulátorgyárra! – Tüntetés Debrecenben, 2023.február 9.
Miklovicz-Nyikos Mónika

Ahogy arról korábban többször beszámoltunk, az elmúlt hetekben hárman is nyújtottak be kérdéseket a helyi választási irodának (HVI). Elsőként, január 23-án Mándi László (Momentum) önkormányzati képviselő. A kérdése így hangzik: „Egyetért-e Ön azzal, hogy Debrecen közigazgatási területén tilos legyen olyan ipari létesítményt létrehozni, amelynek az óránkénti átlagos vízigénye meghaladja a 130 köbméter értéket?”.
Egy nappal később Salánkiné Kuti Zsuzsanna, a Mi Hazánk Mozgalom választókerületi elnöke, aki a következőképp ragadta meg a témát: „Egyetért-e Ön azzal, hogy olyan veszélyes anyagokkal foglalkozó üzem létesülhessen vagy üzemelhessen Debrecen közigazgatási területén belül, amelynek a szén-dioxid-kibocsátása meghaladja az évi 100 ezer tonna, vagy az ivóvízigénye eléri a napi 10 ezer köbméter értéket?”.
Tóth-Beeri Szilvia magánszemély pedig azt kérdezné meg a debreceniektől: „Egyetért-e ön azzal, hogy le kell állítani, meg kell tiltani a Debrecen közigazgatási területén belül értékes termőföldjeinken elkezdett, és a már megkötött szándéknyilatkozattal rendelkező súlyosan környezetszennyező, veszélyes anyagokat felhasználó és vizeinket jelentős mértékben megterhelő, jelentős részben külföldi munkaerővel működő akkumulátorgyárak létesítését?”.
Utóbbit Szekeres Antal, Debrecen főjegyzője egyszer formai okok miatt már elutasította, de a magánszemély most ismét benyújtotta azt.

Mándi László kérdését a Momentum mellett az LMP és az MSZP is támogatja, Tóth-Beeri Szilviáé mögé pedig a DK állt be. Arról nem tudni, hogy bármely másik párt támogatná a Mi Hazánk Mozgalom kezdeményezését.


Debreciner - egy százalék
Kérjük, segítsd munkánkat adód 1 százalékával!
debreciner.hu

Az utolsó napig kivártak

Ezen a ponton érdemes megemlékezni arról, hogy tavaly október 17-én már hitelesítette a HVB az LMP két, az akkugyár megakadályozásáért beadott népszavazási kérdését is, a párt azonban nem vette fel az aláírásgyűjtéshez szükséges ajánlóíveket egy azóta már beadott országos népszavazási kezdeményezésre hivatkozva. Akkor a helyi kérdések beadása és a hitelesítés között mindössze 10 nap telt el, míg most Mándi László kezdeményezésének benyújtásától számítva 30 napig, tehát a HVB rendelkezésére álló határidő végéig kivártak a döntéssel.

A HVB az ülésén dönteni fog a Gulácsi Anna Ilona (DK) debreceni önkormányzati képviselő halálával megüresedett mandátum kiadásáról is.

A CATL kínai akkumulátorgyár debreceni ügyeiről itt olvashatod a Debreciner cikkeit.

Ha fontosnak tartod, hogy a Debreciner folytathassa a munkáját, akkor támogasd! Rajtad múlik!

A megosztása fontos!

Kérjük, válasszon előfizetési vagy támogatási lehetőségeink közül!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

További olvasnivalók...