BEZÁR

Közösségi média

800

Porfelleg a víz alatt

Egy szikra is elég, hogy elsöpörjön erősnek látszó politikai rendszereket, de szerintem ez nem az a szikra.

Novák Katalin

Mottó: Néha hosszú évek, sok-sok keserű csalódást követő töprengés szükséges ahhoz, hogy megismerjünk egész valójában egy embert. Olykor egy villanás is elég. Murányi-Kovács Endre

Tüntetés! Ez a szó felvillanyozza az embert. Valakik, valamiért dühösek, amire az állam valamely intézménye, valószínűleg rossz választ adott. Amikor ezt a jegyzetet írom, még február 9-ike van. Látom, hogy nagyon sokan vonultak az utcára azért, mert Novák Katalin a pápalátogatást kihasználva áprilisban elnöki kegyelmet adott a bicskei gyerekotthon pedofil igazgatóját fedező bűntársnak. Az igazgató már nem igazgató. Komoly büntetést kapott, nyolc év letöltendőt, fegyház fokozatban. Persze nem pedofiliáért, mert az egy betegség (nem pedig, egy büntetőjogi törvényi tényállás), hanem szexuális visszaélésért és kényszerítésért ítélték el. Nem érdemel mást az, aki 2007 és 2011 között egy gyermekotthonban rendszeresen szexuális abúzusnak tette ki a 18 évesnél fiatalabb lakókat. Kónya Endre (kiírom a nevét, mert már mindenki tudja és a médiában is megjelent, no meg már mentesült a hátrányos jogkövetkezmények alól), szóval Kónya Endre pedig azért kapott három év és négy hónap börtönbüntetést, mert a pedofil igazgató bűntársaként megpróbálta rávenni a gyerekeket, hogy vonják vissza a feljelentéseiket.

A kegyelmi határozat a legutóbbi pápalátogatás idején, 2023. április 27-én született meg. A nép nem tudott erről. El volt foglalva Budaházy György szabadon bocsátásával, ami szintén igencsak megosztotta a közvéleményt. (Magánvélemény következik: a kormányzópártnak így lett ellensúlya a „Mihazánkosokkal” szemben, egy nemsokára bevethető szélsőséges ember és követői személyében. Szerintem, amikor értesült a köztársasági elnöki kegyelemről Toroczkai, nem volt boldog. Nehéz ám a csatlósok élete még akkor is, ha a szabad véleménynyilvánítás égisze alatt 2023. augusztusában szabadon garázdálkodhattak a cigányok kontójára, a hatóságok szerint. Szerintem elmaradt a közösség ellen uszítás miatt a jogkövetkezmény.)

Novák Katalin

Térjünk vissza Kónya Endre ügyére, hiszen 2024. február 9-én este ő volt a fő téma. Az Országos Közös Akarat és a Momentum Mozgalom, mint szervezők, a Sándor-palota előtt tüntetnek éppen. Nem árt megjegyezni, hogy valójában a civilek voltak azok, akik az utóbbi napokban számtalanszor mondtak a közösségi médiában igen dühös véleményt az ügyről, mert megtudták, hogy Novák Katalin áprilisi döntése ki sem derült volna, ha az elítélt – a kegyelmi kérvénnyel párhuzamosan – nem próbálkozik harmadfokon is megtámadni a börtönbüntetését. A Kúria eljárása még zajlott, amikor a Fidesz favoritja, a Fidesz volt minisztere – akiből köztársasági elnököt csinált a Fidesz – meghozta a kegyelmi határozatot, így az bekerült a harmadfokú határozat szeptemberi szövegébe. A szeptemberibe! „Teccik érteni?” Azt is tudni kell, hogy valószínűleg nem Kónya Endre írta a kegyelmi kérvényt, amiből én arra következtetek, hogy valamelyik közvetlen hozzátartozója gondolta úgy, hogy az utolsó lehetőséget is meg kell ragadni.

Dehogy akarok én szerecsent mosdatni, dehogy akarok én jogászi állást foglalni ebben az ügyben! Előfordul, hogy a jog csak jogot szolgáltat, igazságot azonban nem! Hogy értsék a kegyelmi határozat lényegét mégis, leírom, hogy az érintett ezzel a kegyelemmel mentesült a hátrányos jogkövetkezmények alól ergo lehet testnevelő tanár újra, és bizony a pszichológusi végzettsége alapján újra lehet – akár egy gyermekotthonban is – nevelési igazgató. Gondolom, ez már sok az egyszerű emberi léleknek, hogy egy olyan ember, aki a pedofil igazgató bűntársaként megpróbálta rávenni a gyerekeket, hogy vonják vissza a feljelentéseiket, újra gyermekek közelében lehessen.

Novák Katalin

Szóval: eszmélet, késéssel. Persze egy szikra is elég, hogy elsöpörjön erősnek látszó politikai rendszereket, de szerintem ez nem az a szikra. Szikrácska ott, ahol sokkal durvább jogtalanságok történtek az elmúlt időkben egy kis népi közönnyel átitatva. Hős nemzetünk első utcai harcos nindzsája – valószínűleg tanácsadói, sőt szerintem Orbán Balázs hatására – úgy döntött, hogy beleáll az ügybe. Ha „megütnek, ess el” – mondta valaha Bruce Lee. Hősünk inkább egyetért! A Fidesz kumpánia (így lovárisan) – már csak azért is, mert mit tesz Isten, sok egyszerű, fideszes érzelmű polgár is kezdett lila ködöt látni az eset miatt -, látszólag meghátrál. Lám miket írnak rettenetes magyarsággal: 444: Orbán Viktor nem fogadta el Novák Katalin magyarázatát (index.hu, 2024. február 9.) A lényeg: Orbán Viktor semmi könyörületet nem gyakorolt Novák Katalin felett a csütörtöki bejelentésében: nem védte meg, de még a nevét és a köztársasági elnök intézményét sem említette meg. Kizárólag a jogköréről beszélt, ami körül kialakult egy vita, amelynek során a miniszterelnök szerint „egyesek kegyelmet osztanak” – értesült a 444. És az Index ezt lehozza. Mosolygok. Kinek gazsulálhat az Index ezzel?

Novák Katalin

Orbán Viktor maga is megszólalt a közösségi médiában. „Nem jogászkodni kell, hanem tiszta helyzetet teremteni!” Uccu neki, legyen még egy alaptörvénymódosítás! „Benyújtottam egy alkotmánymódosítást” – mondta a brüsszeliták hős vétózója. Tessék megnézni.

Elgondolkodtam azon, hogy ki most Magyarország legfőbb közjogi méltósága. A stábja magyarázatát a miniszterelnök nem volt hajlandó elfogadni? Hát ki viszi most a puskát kegyelmi ügyekben? A miniszterelnök tán megróhatná az egykori „jó miniszterasszonyt”, akinek szorított az igazságügyminiszteri cipő Völner és Schadl miatt, nem? Ki jegyezte ellen azt a köztársasági elnöki kegyelmi határozatot? Nem Varga Judit a Fidesz EP képviselőicsoportjának leendő vezetője? Tessék őt megbüntetni és eltiltani az EP választáson való indulástól! Az trendin leírva „bünti” lenne! Persze, nem lesz. Egy köztársasági elnököt pedig, ne kritizáljon egy miniszterelnök! Orbán Viktor védelmében azért leírom, hogy képes volt a nevét és a rangját sem említeni a volt Fidesz-katonájának, akit a bizony a Fidesz juttatott a köztársasági elnök székbe, és akit a Fidesz tart kontroll alatt. Az kis újságírói túlzás meg fel sem igen tűnik senkinek, kivéve néhány embert! Ciki, nem? Mint Novák Katalin egykori fülbevalói, nem? Nem látták még? Hm…

Novák Katalin

Most akkor mitől „porfelleg a víz alatt” a jegyzet címe? – kérdezhetik joggal tőlem. Hát azért, mert tudják, olyan lassan esett le a tantusz mindenkinek! Az érintettet senki sem vádolta pedofiliával, más volt a bűne. Félre akarta vezetni a hatóságokat! Pszichológusként pontosan tudta, hogy nem kéne abúzált gyermeket arra rávenni, hogy vonják vissza a feljelentéseiket. Megtette, megérdemli a börtönt. Ha erdélyi, ha nem, ha 25 éve él Magyarországon, ha nem, ha jó szakember, ha nem!

Úgy érzem kicsit kontraproduktív visszhangja lesz ennek az egésznek a propagandisták részéről nemsokára! És a nép, az istenadta nép, kap majd egy új ellenségképet megint! No meg, ki tudja, azok a kis aranyos tanácsadók, milyen plusz gyomrost visznek bele a kis alkotmánymódosításukba megint azon felül, hogy aki gyermekkorú személy ellen (közbevetés: nem ártana tudni, meddig gyermek a gyermek a Fidesznek), szóval aki gyermekkorú személy ellen szándékos bűncselekményt követ el, az ne kaphasson egyéni köztársasági elnöki kegyelmet, meg gondolom – ha már így benne vannak – eljárási, végrehajtási és mentesítési kegyelmet se, amelyek köztudottan a közkegyelem fogalomkörébe tartoznak. Úgy érzem, hogy ebben az ügyben lesz még egy-két jogi csűrcsavar, mire az alaptörvény-módosítás megszületik, merthogy meg fog születni, az biztos. Win-win győzelemre kihozni ezt a nagy tüntetéses helyzetet (nehogy tovább burjánozzon), hogy mindenki nyertesnek érezze magát, ez volt a célja a mi hős Viktorunknak, aki egyébként oly sok bajt okozott már nekünk, az alsó egyharmadban élőknek. Cseppet féltem az LMBTQ+ érintettjeit. Általában rajtuk verik el a pedofilport is, pedig semmi közük hozzá.

Novák Katalin

Szóval ma volt egy porfelleg a víz alatt, ahol mégiscsak kialakult valamiféle népi egység, aminek a hatására a hatalom, úgy tűnik, látszólag lépett egyet hátra. Üdvözlöm a helyzetet. Valami mégiscsak történt, bár a világítós telefonoktól, még mindig hülyét kapok… Szét-szana, miszlikbe vágna ez a miniszterelnök minden pedofilt, ha tehetné, de nem teheti. Ő a nép szája! A kérdés már csak az, hogy milyen sorsa lesz ezután a szülők nélkül maradt gyermekeknek a gyermekotthonokban, lakásotthonokban, nevelő szülőknél vagy éppen az utcán, kilakoltatás után. Merthogy a kastélyok kellenek másoknak! Tudják, mit! Két régebbi jegyzetemmel búcsúzom. Tudom sok ez olvasni, de nem árt meg senkinek, ígérem! Nevelőszülők (2023. március 20.) Örökbefogadók (2023. március 24.)

Ez a jegyzet – mint ahogy az itt megjelenő összes publicisztikai írás – a szerző véleményét tükrözi.

Horváth Ferenc írásai itt olvashatók: 800.

A megosztása fontos!

Kérjük, válasszon előfizetési vagy támogatási lehetőségeink közül!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

További olvasnivalók...