BEZÁR

Közösségi média

Száz év alatt sem térül meg a debreceni Sas utcán épített mélygarázs egy civil csoport szerint

Azok a képviselők, akik „soha meg nem térülő autótárolót” építenek bérlakások helyett, nem méltók a választók képviseletére – így látja A járda a gyalogosoké csoport. A beruházásról szóló közgyűlési előterjesztést 2021-ben ellenszavazat nélkül fogadták el, számos olyan személy támogató szavazatával, akik az ellenzék soraiban foglalnak helyet.

Mélygarázs - Sas utca
Még tavaly novemberben sem volt kész
Lia
Január 26-án átadták Debrecen új belvárosi mélygarázsát a Sas utcán, a Régi Városháza mögött. Az önkormányzat hivatalos projekthonlapján olvasható beszámoló szerint a beruházásra nettó 4,4 milliárd, tehát bruttó 5,59 milliárd forintot költöttek – ugyan ezt a városházi írás nem említi, de a projektet részben európai uniós támogatásból valósították meg. A kivitelező Hunép Zrt-vel 2022. április 7-én megkötött vállalkozói szerződés szerint eredetileg nettó 3,7 milliárd, vagyis bruttó 4,7 milliárd forintba kellett volna kerülnie. Teljesítési határidőként – a legfeljebb harminc napig tartó műszaki átadás-átvételt követő – tizenhárom hónapot határoztak meg, tehát már tavaly nyáron el kellett volna készülnie, jóval kevesebb pénzből.
Mélygarázs - Sas utca
Miután megjelent a Debreciner cikke a csúszásról, gondos kezek lefestették a dátumot a tábláról
NT

A járda a gyalogosoké csoport a közösségi oldalán arra hívta fel a figyelmet, hogy a debreceni beruházás száz év alatt sem térül meg. Mint írják, az 5,59 milliárd forintból 207 parkolóhelyet valósítottak meg, tehát minden egyes parkolóhely 27 millió forintjába került a magyar és az európai uniós adófizetőknek. „Ha egy befektető azt szeretné, hogy 10 év alatt megtérüljön a beruházása, akkor havonta 225 000 forintot kéne elkérnie a parkolóhelyért. Nyilván ezt senki nem fogja kifizetni” – írták, ezzel magyarázva azt, jellemzően miért nem vállalkozók vágnak bele a hasonló beruházásokba. A bejegyzésből kiderül, a debreceni mélygarázsban egy parkolóhely tényleges havi bérleti díja 23 ezer forint, ami azt jelenti, hogy csak ez alapján 98 év lenne a beruházás megtérülési ideje, ehhez azonban még hozzáadódnak az üzemeltetés és a karbantartás költségei. „Konzervatív becsléssel is 100 év feletti a megtérülési ideje egy ilyen beruházásnak. Piaci alapon soha senki nem fog ilyet építeni” – magyarázzák.

A civilek emlékeztetnek, a budapesti XIII. kerületi önkormányzat ugyanennyi pénzből az elmúlt években közel 200 önkormányzati lakást épített passzívházak formájában, a VIII. kerület pedig ugyanennyiből 550 bérlakás felújítását tudná megvalósítani. „Ha egy önkormányzati képviselő úgy dönt, 5 milliárd forintból egy soha meg nem térülő autótárolót épít ahelyett, hogy ebből a pénzből mondjuk bérlakásokat építene vagy a rászorulókat segítené: a képviselő felelőtlenül bánik a pénzünkkel. Egy ilyen képviselő nem méltó a képviseletünkre” – jelentette ki a civil csoport.

Ellenszavazat nélkül ment át az erről szóló önkormányzati előterjesztés

A mélygarázs építéséről, pontosabban az ahhoz szükséges, 250 millió forintos önkormányzati önrész biztosításáról Debrecen közgyűlése 2021. szeptember 30-án szavazott. Ahogy arról korábban mi is beszámoltunk, a többek között erről is szóló előterjesztést a testület 26 igen szavazattal, 1 tartózkodás mellett fogadta el. A Fidesz-frakció mellett megszavazta a beruházást Gondola Zsolt Zoárd és Illyés János (mindketten Civil Fórum), Kőszeghy Csanád Ábel (független), valamint Szabó Bence (Momentum) is. Madarasi István (MSZP) volt az egyetlen tartózkodó, a DK három képviselője, valamint Mándi László (Momentum) pedig nem vett részt az ülésen.

Debreceni közgyűlés - 2021. szeptember 30.
Debreceni közgyűlés – 2021. szeptember 30.
Polgár Tóth Tamás

Kapcsolódó cikkek:

250 millió forint önrésszel, zöld város létrehozását támogató pályázat felhasználásával építene belvárosi mélygarázst Debrecen

Miért tilos fotózni a debreceni városháza mögött?

Tiltották, megírtuk, s már nem tiltják a debreceni városházi építkezés környéki fotózását

Régészeti feltárás lesz Debrecenben a Sas utcai mélygarázs építésénél

Holnapra kész? A debreceni belvárosi mélygarázst sem sikerült megépíteni határidőre

Látod, gyermekem, itt épül Debrecen!

A megosztása fontos!

Kérjük, válasszon előfizetési vagy támogatási lehetőségeink közül!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

További olvasnivalók...