A debreceni járókelők közül is számosan csípték a zebraszerdázókat, nem csak a hideg

Még csak negyedik alkalommal vonultak egy órán át debreceni zebrákon mutatva fel üzeneteiket a tüntetők, ám kijelenthető, hogy mostanra elkezdődött egyfajta nyitás a maroknyi véleményalkotó irányában a helybéliek részéről.

A 4. debreceni Zebraszerda először maradt ugyanazon a helyen, mint előző alkalommal (a Kossuth és a Klaipeda utcák déli gyalogosátkelőjénél), viszont újdonság volt a metsző hideg melletti esőféleség, mint égi áldás, meg az is, hogy ezúttal csak pozitív visszajelzések érkeztek (a tüntetőkkel szelfiző, karonülő gyerekét tartó apuka, érdeklődő diákok, vidáman integető srác, szimpátiadudáló autósok). Ezúttal az időpont is más volt, mint legutóbb, akkor kora reggel, most munka után, 16.30 óráig tartott a demonstráció, ráadásul újabb szövegű táblákkal is felszerelkezve.

Galéria: Negyedik Zebraszerda Debrecenben - 2024. január 24. (A KÉPRE KATTINTVA MEGNYÍLIK A GALÉRIA)
Koppányi Szabolcs

Az egyik férfi nagyon készült, hiszen négyoldalas, hajtogatható táblával érkezett, így többféle üzenettel is megkínálhatta az arra járókat. Egy nő magát a Földet, illetve Magyarország természetes vizeit szimbolizáló rajzot hozott, egészen kreatív módon, mozgó részekkel is a transzparensén. Más kérdés, hogy egy erősebb szélfuvallat idővel letépte a lifegő részt, ami végül a kereszteződésen áthaladó autók alatt kötött ki. Jelképes volt a drága anyaföld és egyre szennyezettebb vizeink efféle hányattatása, amint még egy és még egy gépkocsi hajtott rá a papirosra. Ahogyan az is, hogy azért utána a tüntetők megmentették a Földet és biztonságba helyezték. Van még remény!

Egyre többen nem fordulnak el, sőt együtt is fotózkodnak velük

A férfi, akiről szó esett, arra járva előbb jól megnézte mik az üzenetek, majd lefotózta azokat, végül beállt szelfit készíteni eléjük. Pici gyereke meg kapaszkodott a karjába, de úgy tűnt, ő se bánja.

Az a kisgyerek, aki azt látja, hogy anyja, apja fogja magát és odaáll, sőt kiáll mások elé, s ők valóban bátrak, vagy ha azt tapasztalja az a kisgyerek, hogy apja vidáman és érdeklődve szelfizik a csendesen, véleményüket pár keresetlen szóban elmondó tüntetőkkel, az a gyerek talán olyan felnőtt lesz, akit nehezebben tud majd irányítani bárki a saját önös érdekei alapján. Ám azok a gyerekek vajon milyen felnőttek lesznek, akik meg olyan szülői útmutatást kapnak, hogy maradjunk mindig csendben, sose mondjuk el a saját (még egyszer: a saját) véleményünket, maximum másokét szajkózzuk, akik azt látják, hogy anyu vagy apu egyre inkább nihilbe kerül az ország-világ vagy csak egy kisebb közösség ügyei iránt? A kérdés költői volt…

Koppányi Szabolcs

A megfélemlítés még itt-ott megy, de a zebrázók nem tágítanak

Egyre inkább úgy tűnik, hogy a zebraszerdázók itt, Debrecenben is kezdenek kedveltek lenni. S az emberek elkezdenek bátrabbak lenni irányukban, s érdeklődnek, ugyan mi is ez az egész. Sima üzenetküldés egyébként, semmi más. Aki akarja, olvassa, aki nem, tovább lép. Amíg a jelzőlámpa zöld, nekik is zöld az útjuk. Mondhatni: ennyi ingyen reklámidőt kaptak abban a frekventált idősávban.

Koppányi Szabolcs

A táblákat böngészve ezúttal találtunk néhány általános szöveget is, amelyek nem konkrétan a magyar közoktatás problémáira vagy az akkugyártásból adódó veszélyekre hívták fel a figyelmet, hanem sokak által jól ismert üzeneteket tartalmaztak. Ezek azok a kulcsmondatok, amelyeket vélhetően szinte mindenki ért. Ugyanakkor azt is hallhattuk a kósza beszélgetések során, hogy akad olyan zebrázó, akinek a munkahelye körlevélben tudatta dolgozóival, hogy még csak véletlenül se próbáljanak meg ilyen eseményeken részt venni. Magyarország, Debrecen, 2024…

Koppányi Szabolcs

Ami a tapasztalatokat illeti, a helyszín igencsak jó az ilyen üzenettovábbításokra, hiszen reggel és délután rengetegen haladnak át arrafelé autóval, busszal, gyalog, két keréken. A kései kezdés is direkt volt, ám a felhős időjárás miatt elég korán sötétedett, s a 16.30-ig tartó esemény utolsó tíz percében már nehezen voltak láthatók ezek a feliratok. Ám mindenki abban bízik, hogy egyfelől jön a tavasz, egyre kevesebb lesz a sötétség… Az mindenesetre üdítő színfolt volt, amikor egy járókelő beállt a tüntetők közé és a V jelet mutatta fel egyetértéseként, támogatásaként.

Koppányi Szabolcs

A debreceni Zebraszerda folytatódik

Jön az ötödik debreceni Zebraszerda. A fiatalságot szólítják meg most elsősorban, de megint új helyen emelik magasba transzparenseiket a tüntetők. A Nádor és a Füredi utcák kereszteződésében fognak január 31-én kora reggel, vagyis 7.20 és 8.20 között kommunikáni az arra közlekedőkkel.

A hosszú gyalogátkelőhelyet itt megfelezi a kettes villamos vonala, vagyis akár a megállóhely peronján is megpihenhetnek és táblákat mutogathatnak majd a résztvevők. A zöld lámpa időtartama sem rövid errefelé, vagyis elég ideje lesz a civil véleményalkotóknak, hogy tudassák gondolataikat.

Az esemény leírásában egyebek mellett arról írnak a szervezők, hogy szerintük a mostani országvezetés „bólogató jánosoknak vagy menekülőknek szán minket. Annyira megosztja a társadalmat, hogy fájdalmas látni családon belül is a vitákat, falakat, néma elfordulásokat. Sok fiatal feladja a vágyait és elhagyja az országot a jobb lehetőségek reményében…” Ennek szellemében kívánják az ifjabbakat is minél inkább megtalálni a zebraszerdázók Debrecenben.

Koppányi Szabolcs

Az eddigi négy hasonló esemény három különböző helyszínen zajlott, mind a belvárosban, most először haladnak arrébb valamivel, a lakótelepi városrész felé, a Malompark mellé. Ám a reggeli zsúfolt forgalommal vélhetően itt sem lesz hiba, így közönsége is lesz bőven a megmozdulásnak. Az időpontokat és a helyszíneket továbbra is váltogatni fogják a debreceni szervezők, úgy tudjuk, s természetesen ezt a mostanit is ugyanúgy bejelentették a rendőrségen, mint az eddigi összeset.

A debreceni civil szerveződés önmaghatározása: „A Zebraszerda egy békés demonstráció, ahol transzparenseken keresztül fejezzük ki gondolatainkat, ily módon kapcsolódva a járókelőkkel. Csatlakozz hozzánk! Álljunk ki együtt a közös ügyeink mentén!”

Koppányi Szabolcs
Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.