BEZÁR

Közösségi média

800

A pápalátogatás margójára

Sosem leszünk akkumulátorgyártó nagyhatalom, mint ahogy német autógyártó nagyhatalom sem lettünk soha, sőt semmiféle nagyhatalom nem leszünk soha. Ebbe bele kell nyugodni. – Majd egyszer talán Budaházytól is kérnek valamit, mint ahogy azt igen sok emberrel megtehetik.

Mottó: Felfedni annyit tesz: egy pillanatra fellibbenteni, majd visszaejteni egy fátylat. Fellibbenteni a fátylat valamiről, ami már nem létezik. Paulo Coelho

Alaptézis: mélyen tisztelem a pápa őszentségét. Nem célom rá semmi rosszat mondani. Érkezése utáni beszédét pedig felfogom a magas diplomácia emelkedett pátoszaként.

Inkább csak arra akarok utalni, hogy a mostanság történtek igen gyorsan követik egymást: pápalátogatás, előtte a kémbank megy és mi leugrunk a székérről veszteséggel, közben Novák Katalin kicsit keszekusza kegyelemmel borzolja a kedélyeket, a pápa érkezésekor a Honvéd Vezérkar főnökét indokolás nélkül felmentik, a katonákat már egy ideje szortírozzák, sokan mennek, akik maradnak, mind benne vannak a Fidesz-hintában, az élelmiszerárak egyre emelkednek miközben a Fidesz ördögűzné az olcsó ukrán búzát, kukoricát, húst és minden egyebet, ha nem a Fidesz lenne maga az ördög.. és még a pápa is itt van. Sok ez így egyszerre, nem?


Pápa - Fiat
A pápa Budapesten
Fazakas Réka

Ebben az országban káosz van, és szerintem több nagyüzemi népátverés is. A Lavrov-díjas, sokszor nyegle oroszbarát Szijjártó Péter lassan kikopik a szerepéből az Európai Unióban és a NATO-ban is. Nem nézik már semmibe. Egy kis ország pitiáner szolgapolitikusának tartják, aki felsőbb utasításra, hol az oroszoknak, hol a kínaiaknak, hol a kipcsakoknak a szócsöve. Az európai országok diplomatái már nem szívesen tárgyalnak vele, aki mindenkit a barátjaként emleget, hogy nagyobb tekintélyűnek láttassa magát, mint ami. Szerintem a NATO már nem bízik a szijjártópéterekben, a magyar haderőben, végső soron a magyar kormányban, (amely 12 éve olyan fideszesekből és kereszténydemokratákból áll össze, akik személyesen vagy közvetetten szörnyen meggazdagodtak parazitaként, Magyarország testén élősködve). A zárójeles rész csak egy igen gyenge vélemény, mint ahogy a többi is, az én véleményem.

Orbán hintapolitikájában kilóg a lóláb. Nemcsak, hogy nem tettek eleget a magyar kormányok az ellen, hogy energiafüggőségünket a keleti nagytestvértől felszámolják, hanem még nyilvánosan tovább is erősítik azt. Már mikor előírta az Európai Unió az orosz energiafüggőség felszámolását a részes tagországoknak! Hova lett az erre szánt pénz? Fizikai függőségről beszélnek, miközben a valós ok a Fidesz-kormány oroszoknak és a kínaiaknak való alávetettsége, szerintem.

A magyar kormány háborús „úgymond” semlegessége a tekintetben érthető lenne, hogy egy sok mindenkinek kiszolgáltatott, mások és saját vezetőik által is kihasznált ország, ne akarjon ellenségeket magának! De ennyire fals módon még soha nem láttam politikai és gazdasági semlegességre törekedni kormányt egy háborús veszélyhelyzetben. Amit egyedül ők hirdettek ki és kormányoznak rendületlenül rendeletekkel egyedül Európában, a „mimagyarok”. A „mimagyarok”, akik átrándulnak néha Romániába cibálgatni az ottani kormány bajuszát, cserébe az erdélyi magyarok egy része erőből trollkodik nekik a Facebookon. Komolyan. Olyan az egész, mint egy agyi köd.

Persze sosem leszünk akkumulátorgyártó nagyhatalom, mint ahogy német autógyártó nagyhatalom sem lettünk soha, sőt semmiféle nagyhatalom nem leszünk soha. Ebbe bele kell nyugodni. Ez a fizikai adottságunk lóti-futi külügyér bácsi! Lehetünk ugyan orosz vagy kínai csatlósok, de Európa közepén az nem fogja nekünk megérni. Borítékolható.


Lehetünk azonban nagyon durván álkeresztény ország, ahol másokat a saját hitük miatt üldöznek a Fidesz-KDNP kormány pribékjei!
Szemében tisztelhetjük a pápát, sőt, az őt demens vénembernek nevező mocskos szájú közíró, a fideszalapító Bayer Zsolt is „katolicizálhatott” azóta, de attól még nagyon erősen kiviláglik, hogy a Fidesz akár buddhista is lenne, ha az adná az erősebb vallási védőfalat az országunkat politikailag és gazdaságilag is felfaló, központosító fideszkatonáknak. Az állam és a bevett egyházak versenyeztetése a kormány kegyeiért tisztán látszik, mint ahogy az is, hogy „őszentsége a kormány” mondja meg, kik tarthatják magukat egyháznak, továbbmegyek: kit üldözhet a kormány vallási okokból, mint például azt teszi az Iványi Gábor által képviselt Magyarországi Evangéliumi Testvérközösséggel hosszú évek óta.

Itt van Novák Katalin kegyelmi mizériája is. Én, bevallom férfiasan, nem kísértem figyelemmel a „Budaházy ügyet”. Azt mindig gondoltam, hogy a szélsőséges politikai nézeteik okán, vagy alappal, vagy anélkül kormánykéz alá lesznek véve. A Polt Péter által vezetett ügyészség a terrorizmus vádja alapján egész szépen tudta a bírósági szakban „jegelni” a fogvatartásukat. Kicsit olyan „Pintér versus Tasnádi”-nak tűnt a dolog. Aztán egyszer csak, ha jól értem, a Fidesz köztársasági elnöke a bíróság által terrorizmus vádjával letöltendő szabadságvesztésre ítélt embert kegyelemben részesítette több társával együtt. Novák a letöltendő szabadságvesztés büntetés felfüggesztésével, de a közügyektől való eltiltás fenntartásával engedte szabadon Budaházy Györgyöt, akiről a bíróság kimondta, hogy terrorista. Hm. Baba! Hja, kérem! Ez egy ilyen ország. Polt Péter meg nagyokat pislog, gondolom. A meghurcolt, szétalázott, börtönből börtönbe juttatott Budaházyt szabadon engedik – Damoklész kardjával a feje fölött. És ő mit tehet mást, mint kicsit felemás módon ezt megköszöni. Gondolom, más se tudna mást tenni a helyében. Mindezt teszi vele a Fidesz által megválasztott köztársasági elnök a pápalátogatás okán! Merthogy olyan széleskörű kegyelemben való extázist él most át a köztársasági elnök, aki nemrég még Salvinit ölelgette, miniszterként. Agyrém ez, nem? Majd egyszer talán Budaházytól is kérnek valamit, mint ahogy azt igen sok emberrel megtehetik, szerintem.

Minden olyan kicsiben, mint nagyban. Aki hibázik vagy aki egy erős hatalom uralma alá kerül, attól egyszer majd kérhetnek valamit.. Feltételezem, akár Budaházytól is ezek után, másokkal egyetemben. Kérdés: Orbán Viktortól és kormányától nem kérhetett már valamit a putyinista Oroszország vagy a kommunista Kína? Ki tudja? Nem tudjuk. Azt tudjuk, de inkább érezzük, hogy az országunk nemzetközi béklyókba van kötve, közben a jelenlegi vezetése képes lenne felrúgni igen erős politikai és katonai szövetségeket is. A megválasztott kormányunk össze-vissza lavírozik a nemzetközi porondon (magyarul megint hintapolitizál, mint valaha Horthy). Közben itthon durván sarcolja a népet az ő kis adóival, hiába nálunk van a legmagasabb mértékű élelmiszerdrágulás, aminek várhatóan még nagyon nincs vége.

Apropó élelmiszerárak. Holnap el kéne mondania az embereknek, hogy miért nem akarnak 1500 forintos kenyeret. Önök szerint elfogják mondani? Van egy felhívás rá, nem is igényel sok energiát…

Visszatérve a kályhához: szerintem nem Ferenc pápában van a hiba. Isten áldja őszentségét, Róma püspökét, Jézus Krisztus földi helytartóját, Szent Péter apostolfejedelem utódját, az egyetemes Egyház legfőbb papját, Nyugat pátriárkáját, Itália prímását, a római egyháztartomány érsekét és metropolitáját, Vatikánváros államfőjét és Isten szolgáinak szolgáját! A Fidesz-KDNP kormány pedig most már igencsak magába nézhetne! Nem előre megy, hanem hátra, nem szolgál, hanem uralkodik!

(Ez a jegyzet – mint ahogy az itt megjelenő összes publicisztikai írás – a szerző véleményét tükrözi.)

Horváth Ferenc írásai itt olvashatók: 800.

Ha fontosnak tartod, hogy a Debreciner folytathassa a munkáját, akkor támogasd! Rajtad múlik!

A megosztása fontos!

Kérjük, válasszon előfizetési vagy támogatási lehetőségeink közül!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

További olvasnivalók...