BEZÁR

Közösségi média

A NAP KÉPE

A Verestemplom Debrecenben

Voltak olyan vezetői a városnak, akik nem elvettek, hanem adtak a közjó javára.


Verestemplom - Debrecen
Verestemplom – Debrecen
NT

Ahol a Kossuth utca a Méliusz Juhász Péterről elnevezett térré szélesedik, ott van a Verestemplom, ami a vakolatlan vörös klinkertéglákról kapta a nevét.

A Verestemplom honlapjának történeti rovatában
olvasható:
A Debrecen Kossuth utcai Református Egyházközség templomának építése 1886. június 26-án vette kezdetét ünnepélyes alapkő-letétellel. A templom építését egy budapesti építővállalkozó végezte, és egy év múlva, 1887 júliusában már teljesen kész állapotban a kulcsokat is átadva az egyház elöljáróságának. A templomavató istentisztelet 1888. június 10-én volt.

A templom története azonban már sokkal korábban elkezdődött, visszanyúlik 1810. július 21-ig, amikor is Szombathy István, Debrecen város volt főbírójának özvegye, Szombathyné Vörösmarthy Zsuzsanna férjének 1810. június 16-án bekövetkezett halála után – férje óhajának és akaratának is eleget téve – úgy rendelkezett, hogy a „Felséges Úr Isten különös jóvoltából és kegyelmességéből a szükségükön túl megszaporított javaik a keresztyén szent tudomány előmozdítására és közjó javára legyenek fordítva”. Ennek okáért több más nagy jelentőségű és kegyes rendelkezés között egy debreceni belső templom építésére 20 ezer Rh. Forintot hagyott kamatozásra, amíg az egy templom építésére elegendő lesz.

A tájékozottabb debreceniek azt is tudhatják, hogy Szabó Magda írónő a Dóczy Leánynevelő Intézet növendékeként a Verestemplomban konfirmált.

A NAP KÉPE rovatunk korábbi fotói itt láthatók.

Ha fontosnak tartod, hogy a Debreciner folytathassa a munkáját, akkor támogasd! Rajtad múlik!

A megosztása fontos!

Kérjük, válasszon előfizetési vagy támogatási lehetőségeink közül!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

További olvasnivalók...