BEZÁR

Közösségi média

Az Európai Bizottság is felfigyelt a debreceni akkugyárra, az Orbán-kormány hirtelen sok munkanélkülit lát – Népszava

A magyarországi hatóságok kapcsolatba léptek az Európai Bizottsággal (EB) az akkumulátorgyárnak nyújtandó állami támogatás ügyében, az egyeztetésről egyelőre nem kívánnak további tartalmi tájékoztatást nyújtani.

Azt nem tudni, hogy pontosan mekkora összeggel támogatja a magyar kormány a beruházást, de bizonyosan óriási pénzről van szó – írja a Népszava.
Népszava

nepszava.hu

A Financial Times korábban azt írta, hogy 800 millió euró – mintegy 320 milliárd forint értékben – segíti a projektet a kormányzat. Gulyás Gergely a legutóbbi kormányinfón feltett kérdésekre cáfolta ezt, de úgy fogalmazott, a debreceni ipari parkot kell fejleszteniük, ami önmagában 100 milliárd forintos nagyságrend, ebbe pedig beletartozik majd adott esetben a CATL akkumulátorgyár is.

Áder János volt köztársasági elnök a Kék Bolygó legutóbbi, hétfői podcastban Kadejrák Péterrel, a Magyar Akkumulátor Szövetség ügyvezetőjével beszélgetve kitért a munkaerőhelyzetre. Szerinte a 9000 – műszakonként 3-3 ezer – döntően betanított munkát jelentő álláshelyet a környező megyékből is fel lehet tölteni, hiszen ma ebben a térségben 81 ezer ember keres munkát. Kaderják hozzátette: az erdélyi, kárpátaljai és a felvidéki munkaerőpiacra is pozitív hatással lehet a debreceni gyár.

Debrecenben az utóbbi évtizedben olyan sok nagy ipari cég települt – vagy települ, mint például a BMW – hogy ezek már rég „felszívták” a hadra fogható munkaerőt. Ráadásul a térség adottságai miatt továbbra sem vonzó az ország közepén vagy épp nyugati felén élőknek, tehát a hazai munkaerő-áramlás még mindig inkább kelet-nyugati, s nem fordítva.

További részletek a Népszava cikkében olvashatók.

A megosztása fontos!

Kérjük, válasszon előfizetési vagy támogatási lehetőségeink közül!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

További olvasnivalók...