Nem tudja garantálni Debrecen biztonságos vízellátását a városvezetés – közölte a DK

Varga Zoltán országgyűlési képviselő elmondta, egy háttérbeszélgetésen kiderült, a CATL akkumulátorgyára Debrecen jelenlegi vízfogyasztásának a kétharmadát használná fel. Szerinte a beruházás ügye már régen eldőlt a kormányzati szinten.


DK - Varga Zoltán

Polgár Tóth Tamás

Sajtótájékoztatót tartott augusztus 25-én a DK a CATL nevű kínai nagyvállalat által Debrecenben építendő akkumulátorgyárral kapcsolatban. Varga Zoltán, a Demokratikus Koalíció országgyűlési képviselője elmondta, előző este a pártja debreceni önkormányzati képviselőivel egy egyeztetésen vettek részt a polgármesteri hivatalban, ahol a gyár vízigényével és az ennek ügyében felmerült ellenzéki aggályokkal kapcsolatban tartott tájékoztatót a polgármesteri kabinet. Varga közölte, válaszokat nem kaptak, csak újabb kérdések vetődtek fel bennük. „Nagy valószínűség szerint egy olyan kérdést báboznak el Debrecen város fideszes helytartói, ami már rég eldőlt a kormányzati szinten” – fogalmazott.

A képviselő hangsúlyozta, eddig minden debreceni beruházást támogattak, de úgy látják, nincs olyan gazdasági fejlesztés, ami felülírhatná az élethez való jogot. A politikus kifejtette, az ELTE kutatói szerint Debrecent és a környékét a kiszáradás fenyegeti, tehát nem lehet a város vízbázisát örökre adottnak tekinteni. Varga Zoltán elmondta, a polgármesteri hivatalban történt beszélgetésen megtudták, hogy a CATL-gyár napi 24 ezer köbméter vizet fog felhasználni, amelynek a 40-50, de akár 70 százaléka is szennyvízként fogja végezni. A képviselő állítása szerint nem derült ki ugyanakkor, hogy milyen módon tervezik ártalmatlanítani a szennyvizet.

Nem garantálják a biztonságos vízellátást

A DK képviselője azt is közölte: a város vezetői nem tudták megígérni, hogy a gyár telepítése utáni 5 évben garantálni tudják Debrecen számára a biztonságos vízellátást.


DK - Varga Zoltán

Polgár Tóth Tamás

A politikus elmondta, a Debreceni Vízmű adatai alapján a város átlagos vízkitermelése 37 ezer köbméter, a névleges kitermelés pedig 66 ezer köbméter. „A napi átlagos felhasználás kétharmadát, a névleges felhasználás harmadát egyetlen gyár, a kínai monstre akkumulátorgyár akarja felhasználni” – mondta Varga Zoltán.

A képviselő emlékeztetett, Fónagy János korábbi közlekedési és vízügyi miniszter 2001-ben azt mondta, „Debrecenben a felszín alatti vízkészletek felhasználása korlátozott, mivel a túlzott vízkiemelés tartós réteg- és talajvíz süllyedést okoz”.

A DK szerint az LMP-nél „pattog a labda”

Varga Zoltán a Debreciner kérdésére leszögezte, ha a gyárral kapcsolatos aggályaikra nem kapnak megnyugtató válaszokat, akkor mindent megtesznek a beruházás megakadályozásáért. Arra a felvetésünkre, hogy milyen eszközökkel lehet küzdeni egy kormányzati szinten eldöntött projekttel szemben, a politikus azt válaszolta, a kormány a népszavazás intézményét kiüresítette. Megkérdeztük, hogy ezek szerint nem vesznek részt semmilyen népszavazás előkészítésében, mire Varga kifejtette, a Debrecinerben olvastak az LMP ezzel kapcsolatos terveiről. „Végtelenül szomorú vagyok amiatt, hogy az LMP ebből egyfajta sajtóhírt kreált ahelyett, hogy egyeztetett volna bármelyik ellenzéki párttal” – fogalmazott. A képviselő hozzátette, a népszavazási kezdeményezést előkészítetlennek tartják, a zöldek múlt hét óta nem keresték őket. Varga Zoltán szerint nem is biztos, hogy lehet népszavazást tartani az ügyben.


DK - Varga Zoltán

Polgár Tóth Tamás

Arra a kérdésünkre, hogy zajlik-e bármilyen egyeztetés jelenleg az ellenzéki pártok között az akkumulátorgyárral kapcsolatban, Varga azt válaszolta, a közgyűlésben jelen lévő pártokkal beszéltek erről, mélyebb egyeztetés még nem történt, most pedig az LMP háza táján „pattog a labda”, ők nyitottak a megkeresésre.

Mivel Papp László (Fidesz) polgármester a legutóbbi közgyűlésen arról beszélt, nem fogja a déli gazdasági övezet teljes vízkapacitása meghaladni az óránkénti 1080 köbmétert, a hivatali háttérbeszélgetésen pedig Varga Zoltán elmondása szerint napi 24 ezer köbméter hangzott el csak az akkumulátorgyár kapcsán, megkérdeztük a DK politikusait, hogy felmerült-e ez az ellentmondás a beszélgetésen, és ha igen, mit reagált a polgármester. A képviselő válaszul kifejtette, valószínűsítik, hogy sem a városvezetés, sem a helyi szakmai vezetés nem tud többet a projektről, mint az ellenzék politikusai.

Kapcsolódó írások:

„Ha a folyók kiszáradnak, az akkumulátorgyárak sem fognak működni” – A környezetvédelmi aggályokról szólt Debrecen közgyűlése

„Az lesz a vége, hogy Debrecen élhetetlen szellemvárossá válik” – Sajtótájékoztatót tartott az LMP az akkumulátorgyárról

Elvileg lehet helyi népszavazást tartani a kiemelt beruházássá minősített debreceni akkumulátorgyárról

Még egy kínai akkumulátorgyár épül Debrecenben?

Helyi népszavazást kezdeményez az LMP a kínaiak debreceni akkumulátorgyáráról

Aggodalmát fejezte ki a DK a Debrecenbe települő CATL-akkumulátorgyárral kapcsolatban

Sürgősségi megvitatást kért a Debrecenben felépítendő kínai gigagyár ügyében az MSZP-s képviselő

Szenzációs őrület, hogy ez mekkora giga!

Hiányzó tájékoztatás, zajszennyezés, kevés munkahely a helyieknek – Ezekről számoltak be a gödi akkumulátorgyár mellett élők

Az elmúlt évek egyik legnagyobb beruházása a Debrecenben épülő dél-koreai katódgyár, de sok még a tisztázatlan kérdés

Ha fontosnak tartod, hogy a Debreciner folytathassa a munkáját, akkor támogasd! Rajtad múlik!

A megosztása fontos!

Kérjük, válasszon előfizetési vagy támogatási lehetőségeink közül!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!