BEZÁR

Közösségi média

„A civileknek és a politikusoknak kell összefogniuk, és együtt leváltani a rendszert” – Ismét tüntettek Debrecenben

A demonstráción helyi aktivisták és politikusok mellett felszólalt Orosz Anna, a Momentum országgyűlési képviselője és Schmuck Erzsébet, az LMP társelnöke is.


KATA-tüntetés - Debrecen, 2022. július 19.

TE

Ahogy országosan, úgy Debrecenben is már egy hete tart a több százezer egyéni vállalkozót ellehetetlenítő új KATA-törvény elleni tüntetéssorozat. Július 19-én Csökkenjen a rezsim címmel szervezett demonstrációt a Csapó utcára Rutz Tamás, az LMP aktivistája és Szabó Bence, a Momentum önkormányzati képviselője. Az eseményen körülbelül 80-100 tiltakozó jelent meg. A tüntetést élőben közvetítettük a Debreciner közösségi oldalán, illetve megtekinthető itt is:

Sztálin idején volt ilyen

Rutz Tamás elmondta, azért tüntetnek, mert a kormány „beszántotta” a katát, ellehetetlenített sok fiatal vállalkozót, valamint „végighazudták” a kampányt arról, hogy megvédik a rezsicsökkentést, a „baloldal” pedig el akarja ezt törölni, miközben a valóságban éppen a Fidesz törli azt el.

Juhász Eszter civil aktivista arról beszélt, hogy az infláció egzisztenciális szorongást okoz a lakosságnak: drágulnak az alapvető élelmiszerek, a legjobban épp az egészséges étrendhez szükséges zöldségek és gyümölcsök. „Szeretnék emlékeztetni mindenkit, hogy utoljára Sztálin idején csináltak ilyet” – mondta arról a ma az Országgyűlés által megszavazott szabályozásról, amely lehetővé teszi, hogy az Orbán Viktor miniszterelnök és Novák Katalin köztársasági elnök társaságában lefényképezett személyek kérhessék a fotókról való kiretusálásukat.


KATA-tüntetés - Debrecen, 2022. július 19.

TE

Szabó Bence, a Momentum debreceni önkormányzati képviselője szerint az elmúlt napokban sikeresen egymás ellen fordították a civileket és a politikusokat, miközben ki kellene állniuk egymás mellett, ha változtatni akarnak valamin. A politikus úgy látja, az ellenzék hibázott, félreértették az összefogás jelentését.

„Azt hittük, azt jelenti, hogy Gyurcsány Ferenc és Jakab Péter közös szívószálat használ, pedig ez nem erről szól. A civileknek és a politikusoknak kell összefogniuk, és együtt leváltani a rendszert” – fogalmazott.


KATA-tüntetés - Debrecen, 2022. július 19.

TE

Fizessenek a nagyvállalatok és a szupergazdagok

Scmuck Erzsébet, az LMP társelnöke kifejtette, ma Magyarországon egyszerre van gazdasági, megélhetési, társadalmi, érték-, klíma- és vízválság. „Ha ez így folytatódik, lehet, hogy hamarosan kormányválság is lesz” – mondta. Szerinte a válság által generált többletterheket a nagyvállalatokra és a szupergazdagokra kellene terhelni. „A Fidesz szerint a jelenlegi válságban az az igazságos, ha a MOL, az Audi vagy a BMW adóterhe egyetlen forinttal sem emelkedik, de fizessenek a villanyszerelők, a futárok, a pedagógusok és a szociális dolgozók” – sorolta.


KATA-tüntetés - Debrecen, 2022. július 19.

TE

Tíz évük lett volna

Orosz Anna, a Momentum országgyűlési képviselője hangsúlyozta, a Fidesznek 10 éve lett volna arra, hogy változtasson az éppen általuk létrehozott katán, ha valami problémájuk volt vele. Ehhez képest szerinte egyik pillanatról a másikra kihúzták a talajt a vállalkozók alól, éppen akkor, amikor kétszámjegyű az infláció. Azt is kifogásolta, hogy a rezsicsökkentést akkor törlik el, amikor számos család kerül egyébként is létbizonytalanságba.


KATA-tüntetés - Debrecen, 2022. július 19.

TE

A beszédek elhangzását követően két tüntető felhívására vonulás kezdődött a Rákóczi utca irányába, de a sokaság csak a Fórum előtti területig jutott, ahol fél órán belül feloszlott.


KATA-tüntetés - Debrecen, 2022. július 19.

TE

A megosztása fontos!

Kérjük, válasszon előfizetési vagy támogatási lehetőségeink közül!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

További olvasnivalók...