BEZÁR

Közösségi média

Lehet, hogy 2024-re sem készül el a hajdúnánási MotoGP-pálya – Átlátszó

Kósa Lajos két éve még arról beszélt, hogy 2023-ban már világbajnoki futamot rendeznek Magyarországon. Még a területen található földek eddigi tulajdonosait sem fizették ki, de a csereföldeket sem íratták rá a gazdákra.

A témát a magyar sajtóban folyamatosan napirenden tartó Átlátszó június 8-án újabb anyagban mutatta be a hajdúnánási MotoGP-pálya építésének állását. Mint írják, az építkezésért felelős HUMDA Zrt. arról tájékoztatta őket, hogy a területrendezés az utolsó szakaszában tart, folyamatban van a helyszínként szolgáló ingatlanok megszerzése. „Májusban várhatóan minden érintett ingatlantulajdonos megkapja a korábban már velük leegyeztetett és előkészített szerződést a csereföldekre vonatkozóan, illetve a kötelező érvényű ajánlatot az adásvétel vagy kisajátítás esetében” – idézi az írás az állami céget.

A HUMDA Zrt. az Átlátszót arról is tájékoztatta, hogy az eddig kiküldött vételi ajánlatokat a tulajdonosok többsége elfogadta. Jelen pillanatban kisajátítás nem történik, az illetékes kormányhivatal újabb egyeztetéseket kezdeményez azokkal, akik eddig nem fogadták el az ajánlatokat. Az Átlátszó a cégtől azt is megtudta, hogy a pálya nyomvonalához kapcsolódó nagy tömegű földmunkák az év második felében kezdődhetnek el, a magasépítés 2023 első negyedévében indulhat, és várhatóan 2024 nyarán fejeződik be. Ehhez képest az eredeti tervek szerint 2023-ban már MotoGP-futamot rendeztek volna a pályán.

Átlátszó

atlatszo.hu

Az Átlátszó emlékeztet, hogy 2020 októberében Szólláth Tibor (Fidesz) Hajdúnánás polgármestere még azt mondta, a kisajátítási eljárások 2021 tavaszának végére már lezajlanak, Tiba István (Fidesz) országgyűlési képviselő, a fejlesztések koordinációjáért felelős miniszteri biztos pedig 2021 májusában úgy nyilatkozott, hogy reményeik szerint a mélyépítési munkálatok már az év szeptemberében vagy októberében elkezdődnek. A HUMDA Zrt. ehhez képest az idei év második felére kalkulálja a földmunkák kezdetét.

Az Átlátszó munkatársa beszélt érintett hajdúnánásiakkal, akik közül az egyik tulajdonos elmondta, tudomása szerint még egyetlen esetben sem történt meg a földek vételi árának kifizetése, valamint a csereterületeket sem írták át a gazdák nevére. „Ott is úgy történt meg a földcsere, hogy menjél oda és műveld, de nincs a nevén, tehát nem az ő saját tulajdona. Ebből kiindulva simán lehet az, hogy akkor minden vissza” – idézik a névtelenséget kérő megszólalót, aki szerint akkora csúszás van a projektben, hogy amennyiben meg is valósul a beruházás, 2024-ben még nem lesznek versenyek a pályán.

Nem adják ki a megvalósíthatósági tanulmányt

Arról is beszámolnak, hogy hiába próbálták közérdekű adatigényléssel kikérni a hajdúnánási MotoGP-pálya megvalósíthatósági tanulmányát, azt sem a HUMDA Zrt., sem az Innovációs és Technológiai Minisztérium, sem a projektért felelős BMSK Kft. nem adta ki arra hivatkozva, hogy nem rendelkeznek ezzel.

További részleteket az Átlátszó cikkében olvashatnak.

A megosztása fontos!

Kérjük, válasszon előfizetési vagy támogatási lehetőségeink közül!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

További olvasnivalók...