BEZÁR

Közösségi média

A debreceni lehet a BMW első földgáz nélkül működő gyára – Világgazdaság

A német autógyártó jelentősen függ az orosz energiahordozóktól. Az embargó nemcsak a BMW-t, de a teljes autóipart is megbéníthatja.

Csökkentené a földgáztól való függőségét, ezért új lehetőségeket keres a nap-, a hidrogén- és a geotermikus energia felhasználására a BMW – idézte a Világgazdaság a Reutersre hivatkozva az autógyártó termelésvezetőjét, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy az Oroszországgal szembeni gázembargó megbéníthatja az iparágat. A Debrecenben épülő üzem lehet az első, amelyik teljes egészében fosszilis tüzelőanyagok nélkül működhet.

Világgazdaság

www.vg.hu

A BMW 2021-ben energiafogyasztásának 54 százalékát földgázzal fedezte, most pedig azt vizsgálja, hol tudna napelemeket elhelyezni üzemeiben. A BMW tervei egy irányba mutatnak a német iparban zajló átfogóbb törekvésekkel, amelyek az orosz gázról való leválásra irányulnak, és egy olyan rendszer kidolgozására, amelyik a szállítások hirtelen leállása esetén is működőképes.

Nedeljković elmondta, hogy a Debrecenben épülő új üzem lehet a BMW első teljesen fosszilis tüzelőanyagok nélkül működő autógyára, amely nagymértékben támaszkodhat majd a napenergiára. Ezenkívül a geotermikus energia felhasználását is vizsgálják, amely az időjárásfüggő megújuló energiaforrásokhoz képest megbízhatóbb.

További részletek a Világgazdaság cikkében olvashatók.

A megosztása fontos!

Kérjük, válasszon előfizetési vagy támogatási lehetőségeink közül!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

További olvasnivalók...