BEZÁR

Közösségi média

Erre tenne betont Debrecen vezetése és a kormány – A déli ipari parkban jártunk a Föld napján

Civil szervezetek szorgalmazzák egy önálló természeti erőforrásokkal és környezetvédelemmel foglalkozó minisztérium létrehozását. Mint írják, a jelenleg tapasztalható válság a fenntarthatósági problémák kísérőjelensége.

Déli ipari park

Polgár Tóth Tamás

Április 22. a Föld napja. Ebből az alkalomból kilátogattunk a debreceni városvezetés talán legnagyobb ökológiai következményekkel járó, jelenleg is zajló projektjéhez, a déli ipari parkhoz.

A park a nevének megfelelően Debrecentől délre, a repülőtér szomszédságában terül el 584 hektáron. Egyelőre csak egy részét építették be, a földek önkormányzat általi felvásárlása jelenleg is zajlik. A gazdasági övezet méreteit jól szemlélteti, hogy jóval nagyobb a város 4-es, 33-as és 35-ös főutak által körbezárt központi területénél.

Déli ipari park

Polgár Tóth Tamás
Déli ipari park

Polgár Tóth Tamás

Az ipari parkban már működik három német cég, a Krones, a Deufol és a Vitesco üzeme, folyamatban van a kínai Semcorp gyárának építése, valamint itt létesít üzemet többek között a dél-koreai EcoPro BM is. Barcsa Lajos (Fidesz) gazdasági ügyekért felelős alpolgármester 2021 augusztusában az önkormányzati tévében arról beszélt, hogy szerinte Debrecen akkor lesz kész, ha az övezet teljesen megtelik.

Déli ipari park

Polgár Tóth Tamás
Déli ipari park

Polgár Tóth Tamás

A Föld napján azonban érdemes megemlékezni arról is, hogy ezek a beruházások a Debrecent övező mezőgazdasági területekből vesznek el újabb és újabb szeleteket egy olyan korszakban, amelynek legnagyobb kihívásait a klímaváltozás, az ökológiai sokféleség eltűnése és ezekkel összefüggésben a társadalom, így többek között a debreceni lakosság megfelelő mennyiségű egészséges élelmiszerrel való ellátása állítja az ország elé.

Déli ipari park

Polgár Tóth Tamás
Déli ipari park

Polgár Tóth Tamás

Sokféle fenntarthatósági probléma okozza a válságjelenségeket

A Magyar Madártani Egyesület, a Magyar Természetvédők Szövetsége és a WWF Magyarország ma adott ki egy közös közleményt, amelyben egy önálló természeti erőforrásokkal és környezetvédelemmel foglalkozó minisztérium létrehozását sürgetik, szerintük ugyanis tarthatatlan, hogy a környezetvédelemért is felelős agrárminiszter az ökológiai szempontok érvényesítése helyett a nagyüzemi mezőgazdaságért lobbizik.

Déli ipari park

Polgár Tóth Tamás
Déli ipari park

Polgár Tóth Tamás

A környezetvédő szervezetek hangsúlyozzák, a jelenleg tapasztalható globális válság nem egy balszerencsés időszakkal magyarázható, hanem sokféle fenntarthatósági probléma kísérőjelensége. „A helyben termelt és feldolgozott élelmiszer, a rövid ellátási láncok visszaépítése, a decentralizált megújuló energiatermelés, az energiahatékonyság növelése, a mezőgazdaság természetes vízmegtartásra és talajkímélő módszerekre alapozott fejlesztése, a belvizek és árvizek természetes megtartása vagy a villámárvizek csökkentése és a szén-dioxid tárolása az örökerdők területének növelésével mind olyan intézkedések, amelyek nemcsak környezetvédelmi szempontból vannak hosszú ideje a tennivalók listáján, de a nemzeti ellenálló képességet és szuverenitást, valamint az élelmiszer-biztonságot is növelik” – olvasható a közleményben.

Déli ipari park

Polgár Tóth Tamás

A megosztása fontos!

Kérjük, válasszon előfizetési vagy támogatási lehetőségeink közül!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

További olvasnivalók...