BEZÁR

Közösségi média

Nem fért be Debrecen az első háromba – Másfél nappal a hivatalos bejelentés után reagált a városvezetés az UNESCO-pályázatra

Puskás István kulturális alpolgármester szerint remek lehetőség lett volna, ha a város bekerül az irodalom városai közé. Arról nem írt, hogy szerinte mi okozta a kudarcot. Papp László polgármester egyelőre nem szólalt meg az ügyben.


Puskás István
Puskás István beszédet mond 2021. november 9-én – Évtizedeken keresztül a belvárosban volt a Debreceni Irodalmi Napok tanácskozása, idén a Nagyerdei Víztoronyban rendezték
Facebook

November 8-án a Debreciner írta meg először, hogy Debrecen nem szerepel az UNESCO által nyilvánosságra hozott, 49 települést felsoroló listán, amely a Kreatív Városok Hálózatának új tagjait nevezi meg. Az önkormányzat irodalom kategóriában pályázott, azonban idén ezen a területen a svédországi Göteborgot, az indonéz Jakartát és a litván Vilniust jobbnak látta a nemzetközi szervezet.

Egészen november 9-én délutánig kellett arra várni, hogy a város vezetői közül valaki megszólaljon a témával kapcsolatban.
Információink szerint Puskás István kulturális alpolgármester az 50 éves Debreceni Irodalmi Napok Nagyerdei Víztoronyban tartott rendezvényén beszélt a pályázatról. Puskás tegnap este a közösségi oldalán is említést tett a város pályázatának sikertelenségéről. Azt írta, hét pályázó volt, közülük nem sikerült Debrecennek az első háromba bekerülnie. „A hálózat remek lehetőség volna Debrecennek, hogy a saját és a teljes magyar irodalmi kultúrát egy nemzetközi hálózatban tegye még ismertebbé” – írta, majd hozzátette, hogy az egyéves munka során (ezek szerint a pályázatot jóval Papp László április 11-i bejelentése előtt kezdték előkészíteni) szorosabbá váltak a szálak az irodalmi, könyves és olvasási kultúra helyi szereplői között. „Átgondoltuk, mit is jelent ma számunkra irodalmi hagyományunk és jelenünk, megfogalmazódott egy sor új közös cselekvés, amiket attól függetlenül elindulhatunk megvalósítani, hogy nem az UNESCO hálózat tagjaként tesszük” – fejtegette Puskás.


Szabó Magda
Szabó Magda szobra Debrecen főterén 2021. november 10-én reggel – Háttérben köd, ideiglenes kerítés, homokhalmok, közelben épülő bódék a libalakomára…
Lia

Az önkormányzat hivatalos honlapján olvasható információk szerint Puskás István felelt a pályázat koordinációjáért felelős személy politikai támogatásáért. Ehhez képest meglepő, hogy a politikus a bejegyzésében egyáltalán nem tért ki arra, szerinte miért nem tudott bekerülni a város a három legjobb pályázó közé, illetve hogy érzi-e a saját felelősségét a történtekben.


Sajtószabadság - Debreciner
Rajtad múlik! Kattints a képre!
Debreciner

A pályázást áprilisban bejelentő Papp László (Fidesz) polgármester részéről még semmilyen megszólalást nem találtunk a témával kapcsolatban. November 8-án ahogy Puskás Istvánnak, úgy Papp Lászlónak is levelet írtunk az ügyben, azonban ezekre egyikük sem válaszolt.

Két nap kellett az önkormányzati sajtónak

Érdemes még kitérni arra is, miképpen reagált a hírre Debrecen önkormányzati médiája. A DTV esti híradójában sem az eredményhirdetés napján, sem tegnap nem foglalkoztak az üggyel. A Dehir.hu két napon keresztül nem számolt be a sikertelen pályázatról, mindössze Puskás István kedd esti Facebook-bejegyzése kapcsán írt arról.

Ha fontosnak tartod, hogy a Debreciner folytathassa a munkáját, akkor támogasd! Rajtad múlik!

A megosztása fontos!

Kérjük, válasszon előfizetési vagy támogatási lehetőségeink közül!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

További olvasnivalók...