BEZÁR

Közösségi média

„A kicsik forradalma” – Értékelte az előválasztást Márki-Zay Péter, valamint a DK és a Momentum debreceni politikusai

Az előválasztás győztese a beszédében ellenzék- és kultúraváltást említett, majd 1 millió forintot ajánlott fel azoknak, akik 2022 tavaszán választási csalást tudnak bizonyítani. A megyék közül Hajdú-Biharban szavaztak a 4. legtöbben, Mándi László szerint azért, mert az ellenzékiek itt is meglátták a reményt a változásra. Varga Zoltán azt ígéri, vállt vállnak vetve küzd majd Márki-Zay Péterrel az oldalán a „diktatúra” leváltásáért és a köztársaság helyreállításáért.

Ahogy arról folyamatosan frissülő cikkünkben beszámoltunk, október 17-én este kiderült: Márki-Zay Péter, az MMM jelöltje, Hódmezővásárhely polgármestere nyerte az ellenzéki előválasztás második fordulóját, így ő lesz az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje. Márki-Zay 371 560 szavazatot szerzett (56,71%), szemben a DK-s Dobrev Klárára adott 283 677 vokssal (43,29%).


Előválasztás

debreciner.hu

Márki-Zay a szavazatszámlálás éjszakáján tartott beszédében köszönetet mondott a családjának, barátainak, Hódmezővásárhelynek, valamint az őt támogató pártoknak és civil szervezeteknek. Szerinte az előválasztást a pártok és civilek összefogása, valamint a „kicsik” nyerték meg, akik most egyúttal ellenzéket is váltottak. „Leváltottuk a szocialista párton belül azokat, akik nem akartak változást, akik féltek az elszámoltatástól. Leváltottuk azokat, akik bizonytalankodtak. Leváltottuk azokat, akik bármilyen szélsőséges magatartást hirdettek, akik üzleteltek a hatalommal, akiket meg lehetett venni, meg lehetett zsarolni, meg lehetett fenyegetni” – sorolta Márki-Zay, majd hangsúlyozta: csak olyan hadsereggel mehetnek háborúba, amelyben nincsenek árulók. Az előválasztási győzelmet a „kicsik forradalmának” nevezte. A valódi győztesek szerinte a fiatalok, Orbán Viktornak pedig tőlük kell tartania. A fiatalokat Márki-Zay arra kérte: beszéljenek a fideszes édesanyjukkal, a fideszes nagyszüleikkel, győzzenek meg minél több embert, hogy szavazzanak áprilisban az ellenzékre. Dobrev Klárának nagy tapsot kért, az európai parlamenti képviselőt a szövetségesének nevezte.

Márki-Zay elmondta, nemcsak Orbán Viktort és a Fideszt akarja leváltani, hanem egy új kultúrát alakítana ki Magyarországon, amelyben a szeretet uralkodik majd. „Szeretettel fogjuk magunkhoz ölelni a fideszeseket is” – fogalmazott. Beszélt arról, hogy nem lesznek egyenlő feltételek a választáson. Mint mondta, az ellenzék be sem juthat az állami médiába, a kampány során pedig a kormány válogatott hazugságokat fog rájuk szórni. Szerinte azonban így is győzni fognak, méghozzá kétharmaddal. A választási csalásokat azzal előzné meg, hogy 1 millió forintos nyomravezetői díjat ajánl fel annak, aki bizonyítani tud egy ilyen esetet. Hangsúlyozta továbbá, hogy legalább 22 ezer önkéntesre van szükség a szavazatszámlálásnál.


Márki-Zay Péter

Facebook

A CÖF által szervezett, kormány mellett kiálló békemenet útvonalán lakókat arra kérte, függesszenek ki molinókat, lepedőket, plakátokat az erkélyeiken, így üzenjenek a Fidesznek. A beszéde végén köszönetet mondott azoknak az influenszereknek, akik támogatták a jelöltségét, név szerint említve többek között Röhrig Gézát és Puzsér Róbertet.

Meglátták a reményt, hogy valóban lehet változás

A szavazatszámlálás másnapján megkértük Mándi Lászlót, a Márki-Zayt támogató Momentum debreceni politikusát, a párt választmányi elnökét, hogy kommentálja az előválasztás második fordulójának hajdú-bihari eredményét. Ahogy arról korábban beszámoltunk, itt Márki-Zay Péter 54,20%-45,80% arányban győzte le Dobrev Klárát.


Debreceni közgyűlés - 2020. október 22.
Mándi László a debreceni közgyűlésben
Koppányi Szabolcs

Mándi László szerint az emberek Hajdú-Bihar megyében is megmutatták, hogy változást akarnak, nemcsak kormányváltást, hanem valódi rendszerváltást is. Ezt szerinte az ellenzéken belül a legerőteljesebben Márki-Zay Péter és a Momentum képviseli. A politikus elmondása szerint nagyon örülnek annak, hogy sokan szavaztak (Hajdú-Biharban 25 786 érvényes voks született, ez a 4. legmagasabb szám a megyéket tekintve), köztük sok új előválasztó, aki az első fordulóban még nem vett részt. „Ennek az az oka, hogy meglátták a reményt: tényleg lehet változtatni az eddigieken, szemben a propagandamédiából áradó maszlaggal, ami azt mondta, hogy mindent előre leosztottak” – fogalmazott. Mándi szerint Márki-Zay Péter hitelesen képviselte a megalkuvásmentes korrupcióellenességet, amelyben a miniszterelnök-jelölt tervei szerint fontos szerepe lesz Hadházy Ákosnak, vele együtt pedig a Momentumnak is.

Felkészülni, vigyázz…! Olvasd a Debreciner VÁLASZTÁS 2022 rovatát!

Mándi kifejtette, ahogy a pártja, úgy személy szerint ő is örül Márki-Zay Péter győzelmének, a sok új szavazó pedig reményt jelent az ellenzék számára, hogy 2022-ben leválthatják a kormányt és a jelenlegi rendszert is. A politikus továbbá gratulált Dobrev Klárának és a DK-nak, a párt ugyanis szintén sok ellenzéki szavazót mozgósított, ezzel növelte az egész előválasztás legitimációs erejét, segítette a közvélemény általi elfogadását.

Az ellenzéki szavazók egyértelmű döntést hoztak

Szintén szerettük volna megszólaltatni Varga Zoltánt, a DK országgyűlési képviselőjét, a párt debreceni elnökét, akit azonban nem sikerült elérnünk. Varga az eredmények ismeretében a közösségi oldalára posztolt bejegyzésben azt írta: az ellenzéki szavazók döntöttek, ez a döntés pedig egyértelmű és minden demokrata számára kötelező érvényű. „Minden erőmmel azon dolgozom, hogy 105 jelölttársammal és az ellenzék miniszterelnök-jelöltjével, Márki-Zay Péterrel vállt vállnak vetve, közösen lebontsuk Orbán aljas diktatúráját, és újjáépítsük a Magyar Köztársaságot!” – fogalmazott.


Dobrev Klára Debrecenben - 2021. június 22.
Varga Zoltán Dobrev Klára júniusi debreceni kampányeseményén
Lia

Ha fontosnak tartod, hogy a Debreciner folytathassa a munkáját, akkor támogasd! Rajtad múlik!

A megosztása fontos!

Kérjük, válasszon előfizetési vagy támogatási lehetőségeink közül!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

További olvasnivalók...