BEZÁR

Közösségi média

Felfüggesztették az előválasztást – Hétfőn reggel kezdik el ismét

Néhány órán belül megoldhatatlannak tűnő technikai problémákkal szembesült az ellenzéki voksolás szervezését és megrendezését irányító Országos Előválasztási Bizottság, ezért a szavazást ideiglenesen leállították.

Előválasztás
Voksolásra várakozók Debrecen belvárosában szeptember 18-án reggel
SM

Mint arról a Debreciner Facebook-oldala ma reggel az országban az elsők között beszámolt, bár számos voksolni akaró jelent meg Debrecenben is az előválasztási sátraknál, a szavazás nem kezdődhetett el, mivel nem sikerült kapcsolatot teremteni a központi informatikai háttérrel. A délelőtt folyamán a megye és az ország számos településén ugyanez történt.

Magyar György, a Civil Választási Bizottság elnöke azt nyilatkozta a 168-nak, hogy „a rendszer úgy fogta fel, mint egy támadást, úgy érzékelte, hogy kívülről lövik, ezért leállt. A háttérben tényleg nem más volt, mint túlterhelés, amit a pénteki tesztelés során nem tudtunk produkálni, nem gondoltuk, hogy ilyen nagy számban akarnak egyszerre szavazni az emberek szerte az országban. Akkor döntöttünk úgy, hogy két-három órára leállítjuk a rendszert, és összekapcsoljuk egy kapacitásbővítéssel, hogy ilyen többet ne forduljon elő.”

Előbb délig függesztették fel a voksolást, ám ekkora sem sikerült helyreállítani a rendszert. Később az az információ szivárgott ki, hogy ma, szeptember 18-án már semmiképpen nem lehet szavazni, legújabban pedig a Debreciner – eddig hivatalosan meg nem erősített – információi szerint az Országos Előválasztási Bizottság hétfő reggelig felfüggeszti az ellenzéki előválasztást.

FRISSÍTÉS! „Az elmúlt három órában minden részletre kiterjedő technikai elemzést végeztünk az előválasztás informatikai rendszerét lelassító délelőtti jelenséggel kapcsolatban. Mostanra teljesen világossá vált, hogy ma reggel 6 óra és délelőtt 10 között a változást akaró választók tömegei mellett más valakik is érdeklődtek az előválasztás iránt: jelenleg ismeretlen eredetű tömeges terhelés érte az előválasztás háttérrendszerét” – olvasható az Országos Előválasztási Bizottság 14 óra előtt kiadott közleményében. – „A szavaztatási folyamatot leállítottuk, az előválasztás az eredeti terveknek megfelelő formában 2021. szeptember 20-án, hétfőn 7:00 órakor folytatódik.”

A megosztása fontos!

Kérjük, válasszon előfizetési vagy támogatási lehetőségeink közül!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

További olvasnivalók...