BEZÁR

Közösségi média

250 körüli ellenzéki aktivista vehet részt Hajdú-Bihar megyében a szeptember 18-án startoló előválasztás lebonyolításában

A legtöbb önkéntesről a DK, a legkevesebbről az LMP számolt be. A Momentum és az MSZP csak részben, a Jobbik egyáltalán nem osztotta meg velünk az aktivistái számát.


Debreciner
Rajtad is múlik, meddig végezheti a dolgát a Debreciner. Kattints a képre!
debreciner.hu

Szeptember 17-én, egy nappal az első ellenzéki előválasztás rajtja előtt megkérdeztük az összefogásban részt vevő hat párt Hajdú-Bihar megyei vezetőit, hogy a hat itt található választókerületben hány önkéntesük fogja segíteni a szavazások lebonyolítását. Körkérdésünkre a DK, az LMP és a Párbeszéd teljeskörűen, a Momentum és az MSZP részben válaszolt, a Jobbik pedig konkrét számokat egyáltalán nem osztott meg a szerkesztőségünkkel.


Előválasztás - 2019. Budapest

Wikipédia

Salamon Gergő, a Jobbik regionális igazgatója a Debreciner érdeklődésére azt közölte: nem tartja egészségesnek, hogy a pártok erről beszámoljanak, ez ugyanis szerinte feszültséget kelt a pártok és a szavazók körében. A 3-as számú országgyűlési egyéni választókerületben (OEVK) képviselőjelöltként induló Salamon annyit azért elárult, hogy a saját választókerületében mindenhol lesz Jobbik-delegált, továbbá arról is beszélt, hogy a párt által támogatott Hegedüs Péter delegáltjai, akiknek a zömét a Jobbik adja, a 6-os OEVK-ban minden sátorban ott lesznek. „Természetesen az összes többi választókerületben próbálunk segíteni, de nem az a lényeg, hogy melyik párt mennyi aktivistát ad, hanem az, hogy az előválasztás tisztességesen és szabályosan kerüljön megrendezésre” – fogalmazott.

A DK, az LMP, a Momentum, az MSZP, valamint a Párbeszéd összesen 234 és 244 közötti önkéntest vallott be, habár majdnem mindegyik szervezet részéről hangsúlyozták: csak körülbelüli számot tudnak velünk megosztani. A DK 98-103, az MSZP 67, a Momentum 45, a Párbeszéd 15-20, a saját jelöltet Hajdú-Bihar megyében nem indító LMP pedig 9 delegáltról számolt be a Debrecinernek.

Felkészülni, vigyázz…! Olvasd a Debreciner VÁLASZTÁS 2022 rovatát!

A DK ígérete szerint Debrecenben 30-nál is több önkéntest fognak biztosítani, de sokan jelentkeztek hozzájuk a 3-as OEVK Debrecenen kívüli részén és a 6-os OEVK-ban is – a párt részéről Szabó Patrik, Tóth József és Varga Zoltán adott információt a Debrecinernek.

Bódi Judit, az MSZP Hajdú-Bihar megyei elnöke pártja delegáltjainak összesített létszámán túl csak a debreceniek becsült számát osztotta meg velünk, ők 20-25-en lesznek. Mind a DK, mind az MSZP helyi vezetői kiemelték: aktivistáik végig ott lesznek a megye összes szavazósátrában. Bódi Judit azt is elmondta, hogy a 3-as OEVK-ban lesz a legkevesebb delegáltjuk, és hogy Debrecenben Fábián István visszaléptetése ellenére nem csökkent az önkénteseik száma.

A Momentum részéről Mándi László adott tájékoztatást érdeklődésünkre, ám az előkészületek miatti leterheltségre hivatkozva a választókerületekre vonatkozóan semmilyen részletet nem osztott meg a Debrecinerrel.

A Párbeszéd – mint Dede Tamástól megtudtuk – az erőforrásait a 3-as OEVK-ba koncentrálja, ahol egyetlen saját jelöltjük, Szórádi Sándor indul. Ott 10 aktivistával szállnak be az előválasztás lebonyolításába, az összes többi választókerületben csak 1-2 önkéntesük lesz.

Az LMP részéről Debrecenben 5 személy, a többi OEVK-ban 1-1 aktivista segít a szavazósátraknál – válaszolta kérdésünkre Jármi Péter.

Azt az általunk megkérdezett politikusok közül többen is hangsúlyozták: a delegáltak száma önmagában még nem ad pontos képet arról, hogy 1-1 párt aktivistái milyen mértékben járulnak hozzá az előválasztás lebonyolításához, hiszen van olyan önkéntes, aki csak néhány óra munkát vállalt, míg mások napokon keresztül részt vesznek a szavazás tisztaságának biztosításában.

Ha fontosnak tartod, hogy a Debreciner folytathassa a munkáját, akkor támogasd! Rajtad múlik!

A megosztása fontos!

Kérjük, válasszon előfizetési vagy támogatási lehetőségeink közül!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

További olvasnivalók...