BEZÁR

Közösségi média

Nem is egyeztettek Tiba Istvánnal a polgáriak a nyertes pályázat kapcsán, amiről a képviselő a saját érdemeként írt

394 millió forint uniós forrást nyert el Polgár a telepszerű körülmények között élők életkörülményeinek javítására. A Fidesz országgyűlési képviselője erről a közösségi oldalán azt írta: ebből is látszik, hogy számára a nem kormánypárti vezetésű települések is fontosak. Korábban ugyanezen a pályázaton nyert támogatást a kormánypárti irányítású Hajdúhadház is, ott emiatt 12 roma család lakhatása került veszélybe.

Tiba István (Fidesz), a hajdúböszörményi központú Hajdú-Bihar megyei 6-os számú választókerület egyéni országgyűlési képviselője május 11-én a közösségi oldalán tett közzé egy bejegyzést, amely szerint a Tóth József (DK) polgármester által vezetett Polgár város csaknem 394 millió forintot nyert el a település leromlott városrészeinek és lakosságának a város fejlődő szövetébe integrálására, a szociális problémákkal küzdő társadalmi csoportok felzárkóztatására, valamint a 3. számú szegregátumban lakók életminőségének javítására. „Újabb ékes bizonyítéka annak, hogy számomra ugyanolyan fontosak a választókerületem azon települései is ahol nem kormánypárti polgármester van” – írta Tiba a bejegyzésében.

A pályázat konkrétumairól megkérdeztük Tóth József polgármestert. Az önkormányzattól megkapott információink szerint az előző uniós pénzügyi ciklus forrásaira kiírt „Leromlott városi területek rehabilitációja” című felhívásra adtak be pályázatot, a megvalósításához 500 millió forint támogatási igényt nyújtottak be. Az önkormányzat május 11-én értesült arról, hogy 393,8 millió forint támogatásban részesül. A pályázati anyag egyelőre csak a támogatásban érintettek számára nyilvános.


Polgár

polgar.hu

A Polgár délkeleti részén található 3. számú szegregátumban az önkormányzat tájékoztatása szerint 695-en élnek, ez a település népességének majdnem a 9 százaléka.

Mivel Tiba István a bejegyzésében úgy fogalmazott, a nyertes pályázatból is látszik, hogy számára ugyanolyan fontosak a nem kormánypárti települések, mint a kormánypártiak, megkérdeztük Tóth József polgármestert: mekkora szerepet tulajdonít a pályázat sikerében a fideszes országgyűlési képviselőnek. Az önkormányzat által elküldött válaszlevél szerint a DK-s polgármester a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat (egyébként fideszes) elnökével egyeztetett, a megvalósíthatósági tanulmány elkészítésében pedig a Megyei Fejlesztési Ügynökséggel dolgoztak együtt. „Tiba István képviselő úrral ez ügyben nem egyeztettünk, feltételezem, ha volt ebben szerepe, az támogató volt” – írták Tóth József megbízásából.

Hajdúhadházon a pályázati siker után roma családok lakhatása került veszélybe

Az ügy érdekessége, hogy Polgár ugyanazon az európai uniós pályázaton nyert, amelyen korábban Hajdúhadház önkormányzata is. A fideszes vezetésű önkormányzat ott a pénzt – többek között – arra tervezi felhasználni, hogy felújítsák az Irinyi utcai szociális bérlakásokat, emiatt azonban 12 roma család kerülhet az utcára. Polgár pályázata természetesen nem feltétlenül vezet hasonló helyzethez, sőt a pályázati felhívásban éppen az olvasható: a cél a telepszerű körülmények között élők életkörülményeinek javítása, a szociális készségeik fejlesztése, valamint az önszerveződésre, stratégiai jövőformálásra képes helyi és térségi közösségek kialakítása.


Hajdúhadház
Hajdúhadház, Irinyi utca
Budai Péter

Ha szeretnél hozzászólni, megteheted a Debreciner közösségi oldalán. Várjuk a véleményedet!

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Egy hónapra csak 1000 forint. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

A megosztása fontos!

Kérjük, válasszon előfizetési vagy támogatási lehetőségeink közül!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

További olvasnivalók...