BEZÁR

Közösségi média

Továbbra sincs börtönben Balmazújváros 2018-ban jogerősen elítélt volt polgármestere

Tiba István fideszes országgyűlési képviselő bizalmasát hivatali vesztegetés elfogadása miatt ítélték 5 év letöltendő szabadságvesztésre. Veres Margit kegyelmi kérvényéről még mindig nem döntött Áder János.


Veres Margit
Veres Margit ez elsőfokú ítélet kihirdetésekor 2017 októberében
YouTube

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Egy hónapra csak 1000 forint. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

2018. április 16-án a másodfokon eljáró Debreceni Ítélőtábla hivatali vesztegetés elfogadása miatt jogerősen ítélte 5 év letöltendő börtönbüntetésre Veres Margitot (független), Balmazújváros akkori polgármesterét, a város közéletét szinte a feje tetejére állító korrupciós ügy elsőrendű vádlottját. Ezt a döntést később harmadfokon a Kúria is megerősítette. A volt politikus, aki még Tiba István (Fidesz) polgármestersége alatt, jegyzőként követte el a bűncselekményt, amiért szabadságvesztésre ítélték, információink szerint a mai napig szabadlábon van.

Ezt Veres Margit minden bizonnyal azért teheti meg, mert Trócsányi László igazságügyi miniszter, majd az őt a minisztérium élén váltó Varga Judit is engedélyezhette számára, hogy szabad emberként várja meg Áder János köztársasági elnökhöz benyújtott kegyelmi kérvényének elbírálását. A magyar államfők hagyományosan egyébként az ilyen kérvényeknek csak 1-2 százalékára szoktak rábólintani, az egyes ügyeken pedig korlátlan ideig gondolkozhatnak.


Veres Margit - Ráczr Róbert, Tiba István
A balmazújvárosi kormányablak ünnepélyes átadásakor Rácz Róbert megyei kormánymegbízott és Tiba István társaságában – 2015. december 11.
kormanyhivatal.hu

Még nincs kegyelem

A Magyar Narancs 2019-ben – ahogy azóta minden más sajtótermék is – hiába kérdezte a Köztársasági Elnöki Hivatalt, ők a jogszabályok alapján kegyelmi ügyekről nem adhatnak tájékoztatást. Rácsai Lajos, Veres Margit ügyvédje november 3-án arról tájékoztatta a Debrecinert, hogy továbbra sem kapták kézhez a döntést Áder Jánostól a már több mint két és fél éve húzódó kegyelmi ügyben.

Veres Margit: „Harcolok az igazamért”

A Debreceni Törvényszék 10000 oldalnyi dokumentum tanulmányozása és éveken át húzódó bizonyítási, illetve tárgyalási szakasz után 2017. október 3-án hirdette ki első fokon ítéletét. A vádlottak és az ügyész fellebbeztek. Az ítélethirdetés után Veres Margit hosszabb nyilatkozatot adott.

Fiatal focisták körül látják sokat mostanában

Egy balmazújvárosi forrásunktól úgy értesültünk, hogy a korábban az erdélyi Csíkszentdomokoson és Hajdúnánáson tartott protokollrendezvényeken is felbukkanó Veres Margittal mostanában a helyi focicsapat utánpótlása körül lehet gyakrabban találkozni. Megkérdeztük a Balmazújvárosi FC-t, hogy az elmúlt időszakban dolgozott-e náluk a korrupció miatt elítélt volt polgármester, illetve kötöttek-e bármilyen szerződést a VMSEVEN Kft. nevű egyszemélyes cégével, de írásunk megjelenéséig a korábbi elsőosztályú labdarúgóklub nem reagált a levelünkre. Amennyiben válaszolnak a kérdéseinkre, cikkünket frissítjük.


Veres Margit - Széles Diána, Tiba István
Széles Diána debreceni alpolgármester és Tiba István mellett egy sajtóeseményen a Debreceni Egyetemen 2015. októberében
YouTube

Kenőpénz elfogadásával vádolták Verest

Az Átlátszó 2018-ban, az ítélethirdetés másnapján alaposan összefoglalta az addigi fejleményeket. Becker András cikkéből kiderül, hogy Veres Margit még 2012-ben (tehát Tiba István fideszes országgyűlési képviselő polgármestersége alatt) Balmazújváros jegyzőjeként az önkormányzat egyik bizottsági ülésén arról beszélt, hogy a kormány által megítélt 450 millió forint állami támogatásból 180 milliót a Király Sándor helyi vállalkozó által építtetett Kőnig Rendezvényközpont beruházására kell fordítani.

Ezt az állítást Tiba István elismételte a még aznap megtartott képviselő-testületi ülésen is, amely el is fogadta az erre vonatkozó előterjesztést. A vád szerint Király még aznap este átadott 5 millió forintot Veres Margitnak, aki ebből 400 ezer forintot vett magához, a többit pedig továbbította Tiba István akkori polgármesternek. Ez utóbbit a Debreceni Ítélőtábla annak ellenére sem látta bizonyítottnak, hogy a lehallgatott beszélgetések mellett még Tiba István is elismerte a vallomásában. Ő azzal védekezett, hogy csak egy kölcsönről volt szó, a pénzből pedig azonnal kifizette a Balmazújváros Sport Kft. állítólagos tartozásait.

Tiba István felelősségét nem vizsgálták

Azt bizonyítottnak látta a bíróság, hogy Veres Margit 2013 tavaszán fiktív adásvételi szerződéssel, jóval a valódi értéke alatt vásárolt egy autót Király cégétől, ezzel pedig megvalósult a hivatali vesztegetés, ezért is ítélte 5 év letöltendő börtönbüntetésre Verest a Debreceni Ítélőtábla. Tiba István polgármesternek a korrupciós üggyel kapcsolatos felelősségét már a nyomozás során elvetette az ügyészség, így azt a bíróság nem is vizsgálhatta.


Sajtószabadság - Debreciner

Debreciner

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Egy hónapra csak 1000 forint. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

A megosztása fontos!

Kérjük, válasszon előfizetési vagy támogatási lehetőségeink közül!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

További olvasnivalók...