BEZÁR

Közösségi média

Heti koronavírus-körkép: olykor kaotikus állapotok Hajdú-Bihar megyében

Kórházban ápolták, de már otthon van Berettyóújfalu polgármestere. Több idős beteg is meghalt Nádudvaron, Maczik Erika polgármester pedig karanténba került. Tégláson bezárt a polgármesteri hivatal, Kabán elmaradt a városgyűlés. Több városvezető is arra kérte a lakosokat, hogy a temetőkben is viseljenek maszkot. Balmazújváros polgármestere igyekszik felmérni, hogy hány orvos mondana fel az új egészségügyi törvény miatt. Debrecen vezetése továbbra sem közöl semmilyen járványügyi adatot, Hajdúböszörmény pedig közölt, de azóta rejtélyes módon eltűntek az információk. Tiba István fideszes országgyűlési képviselő szerint „más céljai” vannak azoknak a polgármestereknek, akik nem tájékoztatják rendszeresen a városuk lakóit.


koronavírus - Ady Gimnázium
Iskolák fertőtlenítését végző katonák Debrecenben
MTI/Czeglédi Zsolt

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Egy hónapra csak 1000 forint. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

Javában zajlik az új típusú koronavírus-járvány második hulláma, Hajdú-Bihar megyében pedig már hetek óta napról napra nő a fertőzöttek száma. Miközben a legfrissebb hivatalos információkért folyamatosan kérdezzük a Nemzeti Népegészségügyi Központot, fontosnak tartjuk Hajdú-Bihar megye vezető intézményeinek és személyeinek a vírussal kapcsolatos online kommunikációját is rendszeresen áttekinteni. Éppen ezért minden héten összefoglaljuk olvasóink számára, hogy milyen információkat közöltek a járvánnyal kapcsolatban a megye városainak polgármesterei, a 6 – kormánypárti – egyéni országgyűlési képviselő, a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal, továbbá a koronavírusos betegeket kezelő Kenézy Gyula Egyetemi Kórház és a Klinikai Központ, valamint az ezeket működtető Debreceni Egyetem – már ha közölnek valamit egyáltalán.


Koronavírus – 2020. november 3.
A 2020. november 3-án reggel nyilvánosságra hozott adatok
koronavirus.gov.hu

Debrecen vezetése plakátol, de továbbra sem közöl számokat

Október 30-án tett közzé Facebook-oldalán Papp László (Fidesz), Debrecen polgármestere egy galériát arról, hogy az őszi szünet után hétfőn újraindul a tanítás az iskolákban, ezért a Debreceni Tankerületi Központ és a Debreceni Szakképzési Centrum intézményeiben fertőtlenítéseket végeztek. Ahogy arról a Debreciner is beszámolt, másnap egy videót osztott meg a polgármester, amelyben a tanítás újraindulásának apropóján arra kéri a debrecenieket, hogy viseljenek maszkot és mossanak gyakran kezet, valamint bejelentette, hogy az önkormányzat az általuk 10 legfontosabbnak tartott óvintézkedést felsoroló plakátokat helyezett el a város összes iskolájába, óvodájába és bölcsődéjébe. A helyi járványhelyzettel kapcsolatos aktuális adatokat a polgármester az elmúlt egy hét folyamán sem közölte a lakossággal. A város honlapjának a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos felülete eközben már október 13-a óta nem frissült, előtte pedig szeptember 18-án jelent meg utoljára közlemény ott.


koronavírus - Papp László
Papp László videózik
Facebook

Eltűnt a helyi járványhelyzetről szóló hír Hajdúböszörmény mobilapplikációjából

Ahogy arról a Debreciner is hírt adott, október 28-án a város hivatalos mobilalkalmazásán jelentette be Hajdúböszörmény önkormányzata, hogy az azt megelőző héthez képest újabb 40 koronavírus-fertőzöttet regisztráltak a településen, valamint 2 óvodás csoportot és további 100 lakost kellett karanténba helyezni a vírus terjedése miatt. Jelen cikkünk írásakor az applikációban sem ezt, sem más egyéb koronavírussal kapcsolatos hírt nem találtunk, a szolgáltató Helység Kalauz hajdúböszörményi aloldalához tartozó linken pedig jelenleg csak egy üres négyszög utal arra, hogy korábban itt egy információt közöltek a lakossággal. Az üggyel kapcsolatban emailen kerestük Kiss Attilát (Fidesz), Hajdúböszörmény polgármesterét, de írásunk megjelenéséig nem válaszolt a kérdésünkre. Amennyiben ezt később megteszi, a cikkünket frissítjük.

Kiengedték a kórházból Berettyóújfalu polgármesterét

A Debreciner írta meg elsőként, hogy október 26-án több dolgozójának koronavírus-fertőzése miatt bezárt a berettyóújfalui Gróf Tisza István Kórház sebészeti osztálya. Szintén hírt adtunk arról, hogy október 27-én a város polgármestere, Muraközi István (Fidesz) a közösségi oldalán számolt be a pozitív koronavírus-tesztjéről, és hogy a debreceni Kenézy Gyula Egyetemi Kórházban ápolják. Október 30-án a politikus már arról posztolt a Facebookra, hogy a favipiravir-kezelés után sokkal jobban lett, gyakorlatilag tünetmentes. Október 31-i bejegyzése szerint pedig már haza is engedték a polgármestert. Muraközi István köszönetet mondott az őt kezelő orvosoknak és ápolóknak. „Iszonyú terhelésnek vannak kitéve nap mint nap, hisz rengeteg az új fertőzött, de ebből betegként nem érezni semmit. Mindent megtesznek a gyógyulásért. Örök hála!” – írta a polgármester.

Idős betegek haltak meg, karanténban van a polgármester Nádudvaron

Berettyóújfalu mellett az elmúlt héten a legtöbb koronavírussal kapcsolatos történésről Nádudvar vezetése számolt be, a város ugyanis komoly nehézségekkel szembesült a járvány miatt. Október 26-án a település honlapján számoltak be arról, hogy Püski László háziorvos rendelése a járványügyi hatóság döntése értelmében várhatóan két hétig szünetel. Három nappal később a nyugdíjba készülő dr. Sutus Lenke háziorvos ugyanezen a felületen azt közölte, hogy koronavírus-fertőzése miatt bizonytalan ideig nem rendel. Maczik Erika (független) polgármester október 28-án egy nyilvános Facebook-posztban arról írt, hogy két tucatnyi koronavírus-fertőzöttről van tudomásuk, egy nádudvari lakos pedig már elhunyt a betegségben. A tájékoztatás szerint október 27-től az önkormányzat kötelezővé tette a maszkviselést a helyi piacon, október 31-től pedig a temetőben is. A polgármester ezenkívül bejelentette, hogy megbetegedett egy önkormányzati dolgozó, továbbá megjelent a vírus a Nádudvari Református Egyházközség Idősek Otthonában.


Nádudvar - koronavírus
Nádudvari kérés a közösségi hálón
Facebook

Ahogy arról a Debreciner is hírt adott, az ATV Híradó október 29-én Őz Lajos intézményvezetőtől arról értesült, hogy az idősotthon két koronavírussal megfertőződött lakója is elhunyt. Másnap, október 30-án Maczik Erika polgármester arról tájékoztatta a város lakosságát, hogy mivel az egyik családtagjának pozitív lett a koronavírus-tesztje, ezért a néhány napja vállalt önkéntes helyett hatósági karanténba került. „Jelenleg nekem nincsenek tüneteim, feladataimat itthonról végzem, személyes helyettesítésemet Réz Szilárd alpolgármester úr látja el” – közölte a polgármester.

Mindenszentek előtt többen is temetői maszkviselést kértek a polgároktól

A mindenszentek közeledtével az elmúlt héten több polgármester is arra kérte a települése lakosait, hogy habár nem kötelező, mégis viseljenek maszkot, amikor kilátogatnak a helyi köztemetőkbe. „Aki betegnek érzi magát, egy otthoni gyertya gyújtással is tud elhunyt szerettére emlékezni” – ajánlotta október 29-i Facebook-posztjában Czeglédi Gyula (független), Hajdúszoboszló polgármestere. Tóth Lajos (független), Püspökladány polgármestere hozzá hasonlóan a közösségi oldalán maszkviselésre és az egymásra történő fokozott ügyelésre kérte a városa lakosságát. Ugyanígy tett október 30-i közleményében Szegi Emma (Fidesz), Kaba polgármestere is.

Szólláth Tibor (Fidesz), Hajdúnánás polgármestere is ezt ajánlotta a választóinak október 29-i videójában: „Kérek mindenkit, hogy a hétvégén lehetőség szerint szájat és orrot eltakaró maszkot viseljenek a temető teljes területén, illetve figyeljünk és tartsuk be az egymás közötti távolságot” – kérte a polgármester, aki azt is bejelentette, hogy a legfrissebb információi szerint 116 igazolt koronavírus-fertőzött volt Hajdúnánáson, közülük 68 az aktív esetek száma. Szólláth Tibor tájékoztatása szerint a beszámolójának idején 7 személyt ápoltak kórházban, újabb haláleset pedig nem történt.

Balmazújváros polgármestere felméri, hányan mondanak fel az új egészségügyi törvény miatt

Október 30-án a helyi Daru TV készített interjút Hegedüs Péterrel (független), Balmazújváros polgármesterével. Ebből kiderül, hogy a beszélgetést megelőző héten 13 új fertőzöttet regisztráltak a településen, a 43. héten pedig 9-et. A háziorvosok tájékoztatása szerint a fertőzöttek jellemzően felnőttek, de fiatalkorúak is vannak köztük. A polgármester megkérte a helyi orvosokat, hogy az influenzaszerű megbetegedések számát is közöljék vele, de még egy esetet sem jelentettek, ami szerinte a járványügyi szabályok betartásának is köszönhető.

Hegedüs Péter a tervei szerint ezen a héten egyeztet Balmazújváros orvosaival az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló, a Magyar Orvosi Kamara által élesen kritizált új törvény várható hatásaival kapcsolatban, jelenleg nem tudni ugyanis, hogy van-e olyan orvos a településen, aki felmondással reagál az új feltételrendszerre, amely tartalmazza például, hogy az orvosokat bármikor, akár két évre is kötelezhetik arra, hogy eredeti szolgálati helyükhöz képest az ország más pontján dolgozzanak. Hegedüs Péter megemlítette továbbá, hogy mivel a Nefelejcs Idősek Otthonában már augusztus 16-a óta látogatási tilalom van, éppen egy plexifal létesítését tervezik, amely lehetővé tenné, hogy az otthon lakói végre találkozhassanak a hozzátartozóikkal.

Folyamatosan romlik a helyzet Tégláson és Kabán

Október 27-én jelentette be a település Facebook-oldalán Szabó Csaba (Fidesz) polgármester, hogy Tégláson egy hét alatt megduplázódott a koronavírus-fertőzöttek száma, valamint már többen is elhunytak a település lakói közül. Október 30-án az önkormányzati oldal azt az információt közölte a lakosokkal, hogy dolgozóinak megbetegedése miatt a polgármesteri hivatal november 8-ig zárva tart. A lakosokat arra kérték, hogy telefonon is csak halaszthatatlan ügyekben keressék a hivatalt.

Ugyanezen a napon közölte a Kabai Városi Televízió közösségi oldala Szegi Emma, Kaba polgármesterének és dr. Sáska Sándor háziorvos tájékoztatását, amely szerint az elmúlt napokban folyamatosan emelkedett a fertőzöttek száma, két lakost pedig kórházi kezelésre szorult. „Korcsoportokban megtalálható egyaránt fiatal, középkorú és idős beteg is. A kórházi ellátottak közül az egyik fiatal, a másik idősebb korú. Ebből is kitűnik, hogy senki sem érezheti magát biztonságban. Jelenleg is több ember tesztelése van folyamatban” – írták közleményükben, amelyben arról is tájékoztattak, hogy egy egészségügyi dolgozó is a fertőzöttek között van, de mivel szabályosan viselte a maszkot, szoros kontaktszemélyt nem állapítottak meg.
A közlemény megfogalmazói egyúttal felhívták a figyelmet arra, hogy a Facebookon terjedő álhírekkel szemben már napi szinten tapasztalni lehet, hogy bárki lélegeztetőgépre kerülhet a vírus által kiváltott betegség miatt. Tegnap, november 2-án a város hivatalos honlapján Szegi Emma már arról adott ki tájékoztatást, hogy a tegnap délutánra tervezett közmeghallgatással egybekötött városgyűlést a járvány miatt elhalasztják.

Hajdú-Bihar megye városainak a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos kommunikációja kapcsán megemlíthető még, hogy október 29-én Ménes Andrea (Fidesz), Vámospércs polgármestere a debreceni Kenézy Kórház és a Klinikai Központ ellátási rendjéről osztott meg információkat a Facebook-oldalán.

Megváltozott a betegellátás rendje Debrecenben, kutatási eredményeket közölt a Debreceni Egyetem

A Kenézy Kórház október 26-án számolt be a honlapján arról, hogy másnaptól megváltozik a sürgősségi betegellátás rendje a kórházon kívül a Klinikai Központban is. „Kedd reggel 8 órától valamennyi Hajdú-Bihar megyei légúti megbetegedésben szenvedő vagy lázas betegnek a Kenézy Egyetemi Kórház Sürgősségi Osztályán, míg az egyéb panasz miatt ellátást igénylőknek – szintén lakóhelytől függetlenül – a Klinikai Központ Sürgősségi Klinikáján kell jelentkezni” – tájékoztatott a kórház.


Kenézy Kórház - koronavírus

Bence

A mindkét egészségügyi intézményt működtető Debreceni Egyetem (DE) honlapja október 30-án számolt be a KoronaHR nevű országos, többek között a DE részvételével zajló kutatás eredményeiről. A projekt a koronavírus-járvány munkaerőpiaci és gazdasági hatásait, valamint az ezekre adott válságkezelő intézkedéseket vizsgálta. „A kiértékelés során világossá vált, hogy a legtöbb helyen a válsághelyzetre a szervezeti hatékonyság javításával, költségcsökkentéssel, elhalasztott beszerzésekkel, a beruházások leállításával, létszámstoppal reagáltak” – tájékoztatott az egyetem honlapja. A kutatásból az is kiderült, hogy a régióban működő vállalatok 80 százalékában rendeltek el vagy engedélyezték a home office-t.


koronavírus - Ady Gimnázium

MTI/Czeglédi Zsolt

Hajdú-Bihar megye 6 – egyaránt fideszes – egyéni országgyűlési képviselője közül az elmúlt héten Pósán László és Tiba István közölt információkat a helyi járványhelyzettel kapcsolatban. Pósán november elsején egy galériát posztolt arról, ahogy a honvédség katonái vegyvédelmi öltözetben fertőtlenítik a debreceni Ady Endre Gimnázium épületét. „Nem titok, hogy Debrecenben is kiemelt figyelmet fordítanak a diákok egészségének védelmére és a járvány elleni harcra” – írta a képviselő.

„Tájékoztatás annak van, aki utánamegy”

Tiba István az október 30-i élő Facebook-bejelentkezésében egy kérdésre válaszolva arról beszélt, hogy Tóth József (DK), Polgár polgármestere ha akarna, tudna tájékozódni az aktuális járványügyi adatokról, annak ellenére, hogy a képviselő is hangsúlyozta: hivatalos tájékoztatást egyik polgármester sem kap az illetékes hatóságoktól. „Itt az a kérdés, hogy ki miért nem jár utána. Hogy mi az oka annak, hogy nem tartja fontosnak a településén élőknek a tájékoztatását” – fogalmazott a politikus.

Tiba István arról már nem beszélt, hogy milyen egyéb módokon tudnának tájékozódni azok a polgármesterek, akik információkat szeretnének megosztani a választóikkal. „Tájékoztatás annak van, aki utánamegy. Aki nem akar utánamenni azért, hogy kritizálja az operatív törzsnek a működését, kritizálja a vírusvédekezéssel kapcsolatos lépéseket, az ehhez folyamodik. Hogy miért? Nyilván vannak más céljai bizonyos polgármestereknek, de ezt tőlük kellene megkérdezni” – tette hozzá Tiba István. Balmazújvárossal kapcsolatban a képviselő elmondta, több mint 30 fertőzött van a településen (Hegedüs Péter aznapi tájékoztatója alapján valószínűleg az aktív esetek számát közölte a politikus). Az országgyűlési képviselő a választókerületében élőket arra kérte, hogy ha tüneteket tapasztalnak magukon, ne menjenek közösségbe, így csökkentve a fertőzések esélyét.


koronavírus - maszk

debreciner.hu

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Egy hónapra csak 1000 forint. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

A megosztása fontos!

Kérjük, válasszon előfizetési vagy támogatási lehetőségeink közül!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

További olvasnivalók...