BEZÁR

Közösségi média

NASS

Mérgezett Föld – A pusztulásról lesz szó a debreceni Malterban

A film után a Védegylet és a Pitypang Biokert egy-egy képviselője beszélget a tanulságokról, valamint a tudatos fogyasztás fontosságáról.


Mérgezett Föld

A mezőgazdaság számára rendelkezésre álló termőföld korlátok nélküliségét a legtöbb ember olyan magától értetődőnek tartja, mint azt, hogy Debrecen a kálvinista Róma. Habár a Nagytemplom előtt rendezett mangalicafesztiválok és az oda minden évben felállított óriáskerék miatt az utóbbit az itt élőknek évről évre nehezebb észrevenni, azért a város néhány vonása miatt ezt még nem lehet egyértelműen kétségbe vonni.

Más a helyzet azonban a várost is körülvevő, sokatmondóan szántóföldeknek nevezett óriási területekkel, amelyek – habár a felületes szemlélő számára láthatatlan módon, de – folyamatos változáson mennek keresztül, aminek végállomása a talajélet teljes pusztulása. Ha pedig nincs talajélet, akkor nincs termőföld, akkor pedig nincs élelemtermelés sem. A pusztulás nemcsak Magyarországon, hanem világszerte megfigyelhető folyamat: ha így folytatjuk, hat évtizeden belül elfogyhatnak az agrárium számára hasznosítható földek.

Az évszázadok óta tartó, de az elmúlt évtizedekben felgyorsult minőségi és mennyiségi talajerózióról szól Kővári Gábor Mihály és Iván Róbert rendezők Mérgezett Föld című 2019-es dokumentumfilmje, amelyet a Civilizáció és az Alternatív Közösségek Egyesülete (AKE) szervezésében október 31-én 11 órától vetítenek az AKE Baross utca 16. szám alatti közösségi terében.

A film után a Védegylet Egyesület és a hajdúböszörményi Pitypang Biokert egy-egy képviselője beszélget annak tanulságairól és a tudatos fogyasztás fontosságáról.

A rendezvényre a belépés ingyenes.

NASS – a Debreciner ajánlórovata.


Sajtószabadság - Debreciner

Debreciner

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Egy hónapra csak 1000 forint. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

A megosztása fontos!

Kérjük, válasszon előfizetési vagy támogatási lehetőségeink közül!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

További olvasnivalók...