BEZÁR

Közösségi média

Heti koronavírus-körkép: a politikusok hallgatnak a fertőzött debreceni védőnőkről

Több településen is megjelent az új típusú koronavírus Hajdú-Biharban is. Az illetékes szervek több esetben nem tájékoztatták a polgármestereket. Balmazújváros független polgármestere élesen kritizálta a városban észlelt fertőzésről a közösségi médiában hírt adó lakost. Polgár DK-s vezetője szigorításokat vezet be az önkormányzati ügyintézésben.


koronavírus

Az egészségügyi szakemberek szerint az új típusú koronavírus-járvány második hullámának küszöbén járunk, Hajdú-Bihar megyében pedig már hetek óta szinte napról napra nő a fertőzöttek száma. Miközben a legfrissebb hivatalos információkért rendszeresen kérdezzük a Nemzeti Népegészségügyi Központot, fontosnak tartjuk Hajdú-Bihar megye vezető intézményeinek és személyeinek a vírussal kapcsolatos online kommunikációját is rendszeresen áttekinteni. Éppen ezért minden héten összefoglaljuk – a vasárnap estig fellelhető információink alapján – olvasóink számára, hogy milyen információkat közöltek a járvánnyal kapcsolatban a megye városainak polgármesterei, a 6 egyaránt kormánypárti egyéni országgyűlési képviselő, a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal, továbbá a koronavírusos betegeket kezelő Kenézy Gyula Egyetemi Kórház és az azt működtető Debreceni Egyetem – már ha közölnek valamit egyáltalán.

Úgy tesznek, mintha semmi sem történt volna a védőnőkkel

Az elmúlt hét egyik legfontosabb híre a Hajdú-Bihar megyei járványhelyzet kapcsán, hogy debreceni védőnők egy csoportja koronavírus-fertőzött lett. Az ügyről elsőként a Debreciner számolt be, információnkat a Debreceni Egyetem Klinikai Központ is megerősítette. Habár a téma országos médiafigyelmet váltott ki, sem az önkormányzati média, sem Papp László (Fidesz) polgármester, sem a város hivatalos honlapja, sem a debreceni országgyűlési képviselők, sem a Debreceni Egyetem, sem az illetékes kormányhivatal nem adott semmilyen további tájékoztatást az esetekről, illetve nem látták szükségesnek hozzászólni a témához.

MÉG NINCS VÉGE!
Itt olvashatók a Debreciner cikkei a koronavírus-járvány helyi aktualitásairól.

Papp László egyébként augusztus 26-án sajtótájékoztatót tartott a Pallagi úti idősotthonban megjelent koronavírussal kapcsolatban: elmondta, hogy teljes körű szűrést végeztek az intézményben, amely során a korábban megismert eset után további 4 fertőzöttet találtak. Egy nappal korábban, augusztus 25-én pedig az önkormányzat hivatalos honlapján jelentették be, hogy újfent kötelezővé tették a maszkviselést a debreceni piacokon, habár nem találtunk arra utaló információt, hogy a korábbi előírást bármikor visszavonták volna.


koronavírus - 2020. augusztus 31.
2020. augusztus 31.
koronavirus.gov.hu

Nem járt külföldön a hajdúböszörményi fertőzött

Augusztus 24-én jelentette be Hajdúböszörmény önkormányzata, hogy újabb koronavírus-fertőzöttet regisztráltak a településen. Az esettel kapcsolatban azt is közölték, hogy az érintett személy az elmúlt időszakban nem járt külföldön, és nem találkozott olyanokkal, akik külföldről, fertőzött területről tértek volna haza.

Felelőtlen posztolásról beszélt Balmazújváros polgármestere

Balmazújváros hivatalos Facebook oldala augusztus 30-án a Balmazújvárosi Általános Iskola járványügyi intézkedéseit osztotta meg. Mint ismeretes az egész országban hagyományos formában kezdődik el a tanév szeptember elsején, azonban a kormány speciális járványügyi protokollt írt elő az intézményeknek. Az általános iskola tájékoztatásából többek között kiderül, hogy a szülők nem léphetnek majd be az épületbe. Ez alól kivételt képeznek az első osztályos tanulók szülei, ők az első héten még elkísérhetik a gyermekeiket.

A balmazújvárosi Daru TV augusztus 28-án kérdezte Hegedüs Péter (független) polgármestert arról, hogy a település első koronavírus-fertőzöttjével érintkező, emiatt karantén alá helyezett lakosok közül van-e olyan, akinek pozitív lett a PCR-tesztje. Hegedüs a válaszában arról beszélt, hogy a hatóságoknak nincs semmiféle értesítési kötelezettsége a polgármesterek számára, így ő is csak azért szerzett azonnal tudomást a korábbi pozitív tesztről, mert az érintett személy önkormányzati alkalmazott. A kontaktkutatás után elkülönített balmazújvárosiak koronavírus-tesztje negatív lett. Hegedüs Péter éles kritikával illette azokat, akik a közösségi médiában hírt adtak a történtekről a polgármesteri tájékoztatást megelőzően. „Az, hogy valakik, nem tudni honnan, erről értesülést szereztek, merthogy engem hivatalból nem értesítenek, de minden járókelő tud mindenről a városban, és ezt hírértéknek meg vádnak kiteszik a Facebookra, és erre félórán belül jön 200 rémült és számonkérő Facebook-poszt, ez egy felelőtlen magatartás volt” – mondta Hegedüs.

Hajdúnánáson is megjelent a vírus

Szólláth Tibor (Fidesz), Hajdúnánás polgármestere augusztus 27-én egy élő Facebook-bejelentkezésben jelentette be, hogy a városban megjelent az új típusú koronavírus. „Azt látom, hogy az elmúlt időszakban nagyon sokan elfáradtak és megpróbálnak magyarázatot találni arra, hogy miért nem kell a korlátozó intézkedéseket betartani. A magam részéről ezt veszélyesnek tartom” – mondta a polgármester. Szólláth Tibor a szabályok fegyelmezett betartására kérte a hajdúnánásiakat.

Nem tájékoztatták, ezért kérdezősködött a berettyóújfalui polgármester

Muraközi István (Fidesz), Berettyóújfalu polgármestere augusztus 24-i bejegyzésében arról írt, hogy habár ő hivatalos tájékoztatást nem kapott, igyekezett információkat szerezni a Gróf Tisza István Kórház koronavírus-fertőzött orvosáról. „A berettyóújfalui kórház egyik szakorvos-jelöltjének koronavírus-tesztje pozitív lett. Az orvos állandó lakhelye Nagyváradon van és Debrecen mellett Berettyóújfaluban is vállal munkát” – közölte közösségi oldalán a polgármester. Két nappal később aztán már arról számolt be Muraközi, hogy nem hivatalos értesülései szerint a fertőzött orvossal érintkező mindegyik kontaktszemélynek negatív lett a két koronavírus-tesztje. A polgármester a berettyóújfaluiaktól azt kérte, hogy zárt térben hordjanak maszkot és tartsák be a kijelölt távolságot, továbbá aki a tüneteket észleli, ne menjen közösségbe.


Covid - cover - koronavírus

Polgáron óvintézkedéseket vezet be a polgármester

Szintén említésre méltó, hogy augusztus 24-én Nádudvar hivatalos Facebook-oldala arról tájékoztatott, hogy a településen továbbra sincs koronavírus-fertőzött. Tóth József (DK), Polgár polgármestere pedig augusztus 28-án döntött arról, hogy hétfőtől óvintézkedésként kötelező maszkviselést ír elő az önkormányzati ügyintézés során mind az ügyfeleknek, mind az önkormányzat alkalmazottjainak. A polgármester ezen alkalmakkor előírta továbbá a másfél méteres távolságtartást, a kézfertőtlenítést, szükség esetén a kesztyű viselését, továbbá az ügyfélforgalom kontrollálását.

A megye egyetlen egyéni országgyűlési képviselője sem szólalt meg

Az elmúlt hét nap folyamán a Hajdú-Bihar megyei járványhelyzettel kapcsolatban sem az illetékes megyei kormányhivatal, sem a Debreceni Egyetem (beleértve a hozzá tartozó egészségügyi intézményeket) nem adott hírt a rendelkezésükre álló nyilvános felületeken, de nem szólalt meg a témában a Fidesz hat egyéni országgyűlési képviselője: Kósa Lajos, Pósán László, Tasó László, Vitányi István, Bodó Sándor és Tiba István sem.


Sajtószabadság - Debreciner

Debreciner

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Egy hónapra csak 1 ezer forint. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

A megosztása fontos!

Kérjük, válasszon előfizetési vagy támogatási lehetőségeink közül!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

További olvasnivalók...