BEZÁR

Közösségi média

Nem lesz virágkarneváli menet! – Félreértésekre adhat okot a rendőrség közleménye

Kerülendő a tömeg – még Debrecenben is! Bár a város vezetése – talán a virágkarnevál miatt? – nem ad újabb figyelmeztetéseket egy ideje, az ország orvostekintélyei újra és újra maszkhasználatra szólítanak fel.


Virágkarnevál 2019. - közönség
A tavalyi tömeg a Petőfi téren a menet indulása előtt
Koppányi Szabolcs

A pandémia ellenére Debrecen önkormányzati vezetői úgy döntöttek, hogy nem mondanak le idén sem az augusztus huszadikai virágkarnevál megrendezéséről, pusztán a szokásos programelemeket felaprózzák, széthúzzák, s számítanak arra, hogy sokan ellátogatnak a városba járványidőben is.

A virágkarnevál hivatalos programfüzetének polgármesteri köszöntőjében például így fogalmaz Papp László: a vírusveszély miatt idén eddig „töredékesek voltak a magyarság összetartozását kifejező és megerősítő alkalmaink. (…) Ezért különösen örömteli, hogy az államalapítás ünnepét immár közösségben élhetjük át Debrecenben.” (A polgármesteri köszöntésben már nem fért el legalább egyetlen egy zárójeles mondat, ami óvatosságra intené, kérné a debreceni virágkarneválra látogatókat.)


Pallagi út  - virágkarnevál

MÉG NINCS VÉGE!
Itt olvashatók a Debreciner cikkei a koronavírus-járvány helyi aktualitásairól.

A Koronavírus: 2 halott, 55 aktív fertőzött Hajdú-Bihar megyében
címen megjelent tegnapi aktuális információinkban is megemlítettük, hogy „habár a Hajdú-Bihar megyei fertőzöttek száma napról napra szinte folyamatosan emelkedik, a járvány pedig a leginkább Debrecen városát érinti, egy idősotthonokat érintő korlátozás ismertetését leszámítva az elmúlt két hétben eddig nem tájékoztatta a járványhelyzetről a debrecenieket az önkormányzat hivatalos honlapja. Papp László (Fidesz) polgármester közösségi oldalán ebben a hónapban pedig még egyetlen bejegyzés sem említette az új típusú koronavírust vagy a vele szembeni védekezés fontosságát.” Ez a helyzet eddig a pillanatig sem változott.

Amennyiben a koronavírussal kapcsolatos helyi információk elhallgatása és a figyelmeztetések kerülése idegenforgalmi célzatú és a virágkarneválhoz kötődik, úgy számítani lehet rá, hogy az ünnep után változtat kommunikációján a debreceni városvezetés.

A kormányzati koronavírusoldal mai közleménye is felhívja a figyelmet a veszélyre és a teendőkre:

„A járvány továbbra is jelen van és több országban erősen terjed, ezért a járványügyi készültség továbbra is érvényben van. (…) Az elmúlt napokban diagnosztizált új fertőzések arra figyelmeztetnek, hogy a megelőzés legfontosabb módja most az, hogy akinek tünetei vannak, az ne menjen közösségbe. Az utóbbi időben előfordult új fertőzések többsége arra vezethető vissza, hogy többen, akik ugyan észlelték magukon a tüneteket, nem vették elég komolyan, és ennek ellenére elmentek kisebb-nagyobb családi, baráti összejövetelekre, ahol másokat is megfertőztek. A kockázatos külföldi utazások kerülése, valamint az üzletekben és tömegközlekedésen előírt maszkhasználat és távolságtartás mellett tehát az egyik leghatékonyabb védekezési forma az, ha továbbra is éberek és fegyelmezettek vagyunk, és komolyan vesszük a koronavírusra utaló jeleket függetlenül attól, hogy jártunk-e külföldön. Ha ezt betartjuk, akkor el tudjuk kerülni a fertőzés továbbterjedését és emiatt további korlátozó intézkedések bevezetését.”

Ez a menet nem az a menet!

A Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság minapi közlése szerint a virágkarnevál és kísérő rendezvényeinek zavartalan lebonyolítása érdekében a közlekedők ideiglenes forgalomkorlátozásra számíthatnak több helyen: „2020. augusztus 20-án 7 órától 9 óráig – a karneváli menet elhaladásáig – a Petőfi téren, az Erzsébet utcától a Holló János utcáig, a Piac utcán, a Holló János utcától a Kossuth térig, a Kossuth téren, a Kálvin téren, valamint a Szent Anna utca – Piac utca – Sumen utca közötti szakaszán, a Miklós utca – Piac utca – Antall József utca közötti szakaszán minden jármű forgalma tilos.”

Mint ismeretes, Debrecen városvezetése korábban úgy döntött, hogy idén nem rendezik meg azt a hagyományos karneváli menetet, ami a Nagyállomástól a Nagyerdőig szokott tartani a közönség tömegeinek nagy örömére, s amiben felváltva haladnak a virágkocsik és a különböző zenés-táncos csoportok. Idén augusztus 20-án a Nagytemplom előtt állítják ki a virágkocsikat, s – a rendőrség nyilván jóhiszemű és az önkormányzat által a számukra adott információkon alapuló közleménye szerint – vélhetően ezek együttes felvezetése történik meg az ünnepnap reggeli óráiban.


Virágkarnevál 2019. - közönség
A tavalyi tömeg a Piac utcán a menet indulásakor
Koppányi Szabolcs

A virágkocsik természetesen így haladtukban is látványosságot nyújtanak majd, ezért a Debreciner kéri a menetet megtekinteni szándékozó Kedves Olvasóit, hogy – bár a szervezők erre külön nem hívták fel a figyelmet – ne feledjék: ajánlott a maszkhasználat és a távolságtartás!


Sajtószabadság - Debreciner

Debreciner

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Egy hónapra csak 1 ezer forint. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

A megosztása fontos!

Kérjük, válasszon előfizetési vagy támogatási lehetőségeink közül!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

További olvasnivalók...