BEZÁR

Közösségi média

Koronavírus: Debrecen a leginkább érintett, de továbbra sincs járványgóc Hajdú-Biharban

Az új fertőzések többsége azért történt, mert a magukon tüneteket észlelő betegek nem vették komolyan a helyzetet, és megfertőzték a családtagjaikat, ismerőseiket. Két hét alatt közel 70 százalékkal nőtt a megye regisztrált fertőzöttjeinek a száma.


Koronavírus – Debrecen – 2020. március 31.
Március idején Debrecen
NT

Augusztus 10-én írtunk arról, hogy habár Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora szerint az új típusú koronavírus-járvány második hullámának küszöbén állunk, Hajdú-Bihar megyében pedig napról napra emelkedik a fertőzöttek száma, az illetékes hatóságok mégsem informálják napra készen a lakosságot a helyi járványhelyzetről. Miközben volt rá példa, hogy egyes polgármesterek hivatalos tájékoztatást kaptak a saját településüket illető megbetegedésekről, Kiss Attila (Fidesz), hajdúböszörményi polgármester nyilatkozata alapján ez nem számít általános gyakorlatnak.

MÉG NINCS VÉGE!
Itt olvashatók a Debreciner cikkei a koronavírus-járvány helyi aktualitásairól.

Az augusztus 3-a óta regisztrált fertőzésekkel kapcsolatban még az említett cikkünk megjelenését megelőzően írtunk a Müller Cecília országos tisztifőorvos által vezetett Nemzeti Népegészségügyi Központnak (NNK). Azóta sajnálatos módon tovább emelkedett a fertőzések száma. Jelen cikkünk írásakor 95 Hajdú-Bihar megyei megerősített esetet mutat a Miniszterelnöki Kabinetiroda által kiadott országos koronavírus-térkép. Ez közel 70 százalékos növekedést jelent a két héttel ezelőtti 56 esethez képest.

Főleg debreceniek a legújabb fertőzöttek

Az NNK augusztus 17-én a szerkesztőségünknek megküldött válaszlevelében hangsúlyozta, hogy habár egyelőre alacsony esetszámmal, de jelen van a koronavírus Magyarországon, egy-egy fertőzött személy miatt bármikor kialakulhatnak járványgócok, azok pedig területi járványokat válthatnak ki. A Debrecinert az intézmény ugyanakkor arról tájékoztatta, hogy a jelentős növekedés ellenére a jelenleg rendelkezésükre álló információk alapján Hajdú-Bihar megyében még nem alakult ki járványgóc: „sporadikus esetekről beszélhetünk, elsősorban Debrecen érintett, mindezekre figyelemmel korlátozó intézkedések bevezetésére sincs szükség” – közölték.


Covid - cover - koronavírus

Éberséggel előzhetjük meg az újabb korlátozásokat

Az NNK a levélben arra figyelmeztetett, hogy az utóbbi hetek fertőzéseinek többsége azért következett be, mert a koronavírus tüneteit magukon észlelők nem vették elég komolyan a betegséget, részt vettek családi és baráti összejöveteleken, ahol aztán megfertőztek másokat. „A kockázatos külföldi utazások kerülése, valamint az üzletekben és tömegközlekedésen előírt maszkhasználat és távolságtartás mellett tehát az egyik leghatékonyabb védekezési forma, ha továbbra is éberek és fegyelmezettek vagyunk, és komolyan vesszük a koronavírusra utaló jeleket, függetlenül attól, hogy jártunk-e külföldön” – magyarázta az NNK levele, hozzátéve, hogy csak az elővigyázatossággal előzhetjük meg a tavaszihoz hasonló újbóli korlátozásokat.


Sajtószabadság - Debreciner

Debreciner

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Egy hónapra csak 1 ezer forint. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

A megosztása fontos!

Kérjük, válasszon előfizetési vagy támogatási lehetőségeink közül!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

További olvasnivalók...