A vér piros-fehér – Régi-új lemezről szól az ébresztő Debrecenben

Edzőcsere, Loki-ikon a szakmai stábban, Tankcsapda a csapat mellett. Mi kell még a bennmaradáshoz? A szurkolók egy része azonban már csak fanyalog ezeken a szerintük látszatintézkedéseken, mivel sokan úgy vélik, ebből az alapanyagból nem lehet jobb ételt főzni, felszolgálni. Mások bíznak a játékoskeret mentális felturbózásában.


DVSC - Nagyerdei Stadion - szurkolók

SM

A futball mindig vigasz és elégtétel volt a magyar ember számára. Orbán Viktor

Először is szögezzük le, nem a magyar foci a legfontosabb téma a mai Magyarországon, ám oly módon felpörögtek az események Debrecenben, hogy érdemes végigvenni, mi történt az elmúlt pár napban. A DVSC focicsapat élete felbolydult. Pénteken még úgy döntetlenezett a gárda itthon a Kaposvárral, hogy utána a drukkerek egy része számon kérte a gyenge teljesítményt a csapaton. Akkor még csak felsejlett az, hogy ha a közvetlen riválisok meccsei úgy alakulnak, kieső helyre esik vissza a Loki, de azóta ez be is következett. Hiszen a lehető legrosszabb forgatókönyv valósult meg: az Újpest, a Paks és a ZTE is nyert, vagyis mind a debreceniek elé kerültek a tabellán, s most már csak a közben kiesett Kaposvár van a DVSC mögött. A jelenlegi szabályok szerint a következő idényben a mostani NB1 utolsó két alakulata esik ki.


DVSC

A szituáció letisztult, minden klub ugyanannyi mérkőzést játszott, s ponthátránnyal utolsó előtti a Loki. A feladat tehát adott, a hátralévő 6 fordulóban – ha az elég gyenge gólkülönbséget is ide vesszük – vélhetően nem elég 1, de legalább 2 ponttal többet kell szereznie a DVSC-nek, mint az 1-1 ponttal előtte álló Újpestnek és Paksnak. Vagy még többel kell felülmúlnia a még előrébb helyezkedő alakulatok (például a ZTE és a Kisvárda) ezutáni teljesítményét. Persze nyilván most már nemcsak a saját kezükben a sorsa Nagy Sándoréknak, de nem valószínű, hogy az előttük lévők hatból hatot nyernének, tehát igenis tehetnek azért, hogy bennmaradjanak.

Újraízesíteni az elrontott levest

Szima Gábor, a klub többségi tulajdonosa igen gyorsan reagált a helyzetre. Mint amikor érezzük, hogy elsóztuk a már nagyban fővő ételt, kapkodva feldúsítjuk és igyekszünk még menteni, amit lehet, hogy végül fogyasztható legyen.

Szinte azon nyomban szerződést bontott Vitelki Zoltán vezetőedzővel a DVSC, majd rövid hezitálás után meg is nevezték utódját, az ország másik végéből visszatérő Kondás Elemért, aki úgy nyilatkozott, hogy nem tudott volna a tükörbe nézni, ha nem fogadja el ezt a gyors felkérést volt klubjától. Mellé, amolyan mentális erősítésként az egyébként edzői papírral is rendelkező Dombi Tibor került, akitől gyaníthatóan a labdarúgók hitének visszaadását reméli elsősorban az egyesület. A kapusedző és a többi stábtag maradhatott, így Dombi mellett a szintén nagy népszerűségnek örvendő egykori csatár, Igor Bogdanovics is.

Ha mindez nem lett volna elég a csapat felrázásához, a Tankcsapda zenekar meglátogatta őket, és ünnepélyesen ismét megadta az alaphangot, hiszen a pár éve visszavonultatott Loki-indulót, amit ők szereztek, most ismét a DVSC szolgálatába állította.

Nagyon úgy fest, hogy bár nyilvánvaló, 6 fordulóval a vége előtt óriási szakmai újításokat nem lehet már elkövetni, amennyire lehet, felcsavarják a többségükben ifjú focisták morálját, hátha ez segít. S valóban, a DVSC talán a leginkább fejben, lélekben lent lévő gárda most a magyar NB1-ben. Tehát akár be is válhat a taktika. A hideg zuhany után kaptak egy nagy vödör frissítő vizet is a nyakukba, s ahogy a mindenkori elégedetlen szurkoló szokta ordítani a lelátóról, eljött az: „Ébresztő!”

A Loki hátralévő meccsei:
Újpest-DVSC – június 9., 19 óra
DVSC-Puskás – június 13., 19 óra
Fehérvár-DVSC – június 17., 19 óra
DVSC-Diósgyőr – június 21.
Mezőkövesd-DVSC – június 24.
DVSC-Paks – június 27.

Mind fontos meccs lesz, de a szurkolók egy része szkeptikus

A következő fordulókban gyakorlatilag mindegyik találkozó ki-ki meccs lesz a Loki számára. Ma a közvetlen rivális, a szintén nemrég edzőt váltó Újpest otthonában lépnek pályára a debreceniek, aztán a sokáig jó idényt futó, mostanára kicsit talán leülő Puskás érkezik Debrecenbe. Majd a bajnoki címért (egyre kisebb eséllyel) csatázó Fehérvár következik idegenben, utána a hazai pályán régebben nagyon veszélyes, de ebben a szezonban többször is vereséget szenvedő Diósgyőr lesz ez ellenfél. Ráadásul a Loki őket ebben az idényben egyszer (februárban) már legyűrte idegenben. A Mezőkövesd a dobogóra hajt, így az ő pályájukon nehéz lehet ellenük, viszont elképzelhető, hogy a legutolsó forduló dönt, ha addig fej fej mellett halad a két együttes, hiszen a Paks jön Debrecenbe. Akár kiesési rangadó is lehet belőle…

A csapat felhangolása tehát megtörtént, s talán többeknek eszébe jut, hogy a Loki-szurkolók nem is olyan rég még így éltették Kondás Elemért.

És az emberek véleménye minderről

Ugyanakkor az internetes fórumokon olvasható kommentekből az derül ki, hogy nem kevesen már csak bohózatnak tartják azt, ami a Lokinál történik. Egyesek a korábban a DVSC-vel sikereket elérő, de a végjátékban már elég sok lelátói kritikát is kapó szakembert sem tartják megfelelőnek a feladatra. Volt, aki arra a hírre, hogy ismét Kondás Elemér a vezetőedző, lakonikusan csak ezt írta: „kiestünk”. Más szintén tömören ennyit közölt a világgal: „Ez ugye vicc?!” Ám akadt, aki biztatta a visszatérő edzőt, bízik abban, hogy ő és a többi őslokista a stábban majd gatyába rázza a fiúkat.


DVSC - Kondás Elemér

A Loki-induló visszaadását sem hagyták szó nélkül az emberek. Többen voltak azok, akik ebben sem találtak sok pozitívumot, bár voltak, akik azért bizakodnak a Tankcsapda gesztusa után.

Ahogy az várható volt, a legpozitívabban Dombi Tibor (vissza)érkezését kommentálták az internetes hozzászólók, bár volt, aki szakmailag megkérdőjelezte őt, ám a Loki-szíve miatt és amit a klubért tett hosszú itteni pályafutása alatt, azt elismerték. Igaz, felvetve azt a lehetőséget is, ez nem biztos, hogy a jelen helyzetben elég lesz a bennmaradáshoz.


DVSC - Nagyerdei Stadion - szurkolók
Tiltakozó szurkolók a Kaposvár elleni itthoni döntetlen után
SM

Szima Gábor klubelnök is megszólalt a minap – amikor a szurkolók kérdezték a Kaposvár elleni meccs után, nem tette –, aki szokványos nyilatkozatot adott. A volt edzővel semmi baj, csak nem jöttek az eredmények, amúgy minden rendben, de váltani kellett. Tömören ennyi. Ebből az is lejött, hogy a mostani krízisben (talán mondhatjuk ezt, ha kiesésre áll egy korábban dobogóra várt csapat) Kondás mellett főleg a praktikussági okok szóltak. Ismer mindenkit, látta a Loki eddigi meccseit. Ugyanakkor Szimát sem kímélték a kommentelők, akik megkérdőjelezték egyes állításait („nem fociztak le bennünket”), illetve a kaszinórészesedését is szóba hozták.

Az tény, hogy eseményekben nem volt hiány az elmúlt 3-4 nap során a Loki körül. Hogy mindez mire lesz elég, a következő másfél hónapban kiderül. Az első vizsga már ma, 19 órától Újpesten.

A futball mindig vigasz és elégtétel volt a magyar ember számára. Orbán Viktor

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

A megosztása fontos!

Kérjük, válasszon előfizetési vagy támogatási lehetőségeink közül!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!