BEZÁR

Közösségi média

700 milliós támogatást kap Debrecen a kormánytól – a BMW-gyár övezetére

Megjelent a 74. Magyar Közlöny, amelyben önkormányzati források átcsoportosításáról szóló kormányhatározatok is szerepelnek.

BMW

MTI/Czeglédi Zsolt

Pluszpénzt kapnak a debreceni infrastruktúra-fejlesztések is – írja a Privátbankár.

A Magyar Közlönyben olvasható: a Gazdaságvédelmi Akcióterv keretében a debreceni Észak-nyugati Gazdasági Övezet területén keletkező kezelt csapadékvizek továbbítására alkalmas hálózat kiépítéséhez szükséges többletforrás biztosításáról szól a friss kormányhatározat. Azonnali hatállyal az ország költségvetésében 698 718 659 forint egyszeri átcsoportosítását rendeli el a kormány Debrecen javára, az eddigi „összefüggő közúti, vasúti és közmű infrastruktúra fejlesztések megvalósítására” adott támogatás egészül ki ezzel. Ez az összeg vissza nem térítendő egyedi támogatás.

Mint ismeretes, ide tervezték a debreceni BMW-gyár felépítését. A 2020-as városi költségvetés ismertetésekor Papp László polgármester arról is beszélt, hogy az Észak-nyugati Gazdasági Övezet kialakítására 44 milliárd forintos hitelkeretet nyitottak meg, amiből 38 milliárd forintot használtak fel, ezt a hitelt a BMW-vel megkötött adásvételnek köszönhetően 2020 végére szinte teljes egészében visszafizetik.

Mindeközben a Portfolio gazdasági portál arról írt, hogy a BMW debreceni gyára a tervezett formában és időzítéssel nem fog megépülni. A jelenlegi kihasználatlan gyártókapacitások minimum három éves késleltetést feltételeznek és az akkori piaci viszonyok alapján kell a beruházást majd újra elnyerni.

A megosztása fontos!

Kérjük, válasszon előfizetési vagy támogatási lehetőségeink közül!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

További olvasnivalók...