BEZÁR

Közösségi média

Burkolt járatritkítás a Derke szerint, hogy a DKV a tanítási időszakban is tanszüneti menetrenddel üzemel

A debreceni egyesület segít a lakossági panaszok eljuttatásában.

Derke

Derke

Január 3-án a téli szünet végével folytatódott az iskolai tanév, a DKV ennek ellenére továbbra is tanszüneti menetrenddel üzemelteti a járatait január végéig – hívta fel az intézkedésre a figyelmet közösségi oldalán a Debreceni Regionális Közlekedési Egyesület (Derke).

A civilek szerint a DKV döntése burkolt járatritkításnak tekinthető, amely nemcsak zsúfoltságot és extrém hosszú utazási időket fog eredményezni, hanem azt is, hogy egyre többen választják majd az autózást. Ez a Derke szerint a korábban soha nem tapasztalt mértékű forgalmi torlódások további fokozódását fogja eredményezni. „Hiába lesznek új autóbuszok, hiába okos a megálló, ha a menetrend nem biztosít versenyképes szolgáltatást” – fogalmaznak a bejegyzésben.

Akik nem értenek egyet a tanszüneti menetrend fenntartásával, és szeretnék eljuttatni észrevételeiket az illetékesekhez, a Derke posztjában találnak ehhez szükséges információkat.

„Hiába zöld a buszmegálló, ha ritkán áll meg benne jármű”

A Derke 2021. július 26-án már írt egy nyílt levelet Papp László (Fidesz) polgármesternek a Bethlen utca és az Egyetem sugárút kétszer kétsávosítása kapcsán. Ebben többek között arról írtak, az elmúlt harminc évben a debreceni közösségi közlekedésben nőtt az eljutási idő, a fejlesztések rendre az autós közlekedés gyorsítását és könnyítését célozzák meg, miközben nehezítik a gyalogos, kerékpáros és közösségi közlekedést. „Hiába ’zöld’ a buszmegálló, ha ritkán áll meg benne jármű. Hiába állnak majd szolgálatba elektromos autóbuszok, ha menetrend szerint ritkán közlekednek és a járatok nincsenek összehangolva. Hiába az új kerékpárút, ha számos belvárosi kereszteződésben hosszú várakozást követően csak minden második ciklusban lehet átjutni kerékpárral vagy gyalogosan” – írták.

Decemberben a Debreciner Podcast vendége volt Jónás Zoltán, a Derke elnöke, akitől megtudtuk, azóta egyeztettek Balázs Ákos (Fidesz) alpolgármesterrel, akitől ígéretet kaptak a további párbeszédre. Az egyesület azt szeretné, ha ez más szervezetek bevonásával, intézményesített formában folytatódhatna, egy mobilitás munkacsoport keretein belül.

A megosztása fontos!

Kérjük, válasszon előfizetési vagy támogatási lehetőségeink közül!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

További olvasnivalók...