BEZÁR

Közösségi média

Elhallgatták a debreceni polgármester szereplését a BMW-terepen

Méltatlanul elbánt a kormánymédia Papp Lászlóval. Meg sem említették, szavát nem idézték, mintha ott sem lett volna. Mi lehet a háttérben?


Papp László - BMW
Hárman állhattak a mikrofon mögé, de csak kettőnek a hangja jutott el sokakhoz
Facebook

A Debrecenben felépítendő BMW-gyár számára előkészített területre látogatott május 15-én Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Michele Melchiorre, a BMW Manufacturing Hungary Kft. ügyvezető igazgatója és Papp László debreceni polgármester, ahol mindhárman nyilatkozatot tettek arról, hogy ugyan némi késéssel, de elkészül majd az összeszerelőüzem.

A történésről az elsődleges hírforrás Szijjártó Péter külügyminiszter személyes politikusi Facebook-oldala volt, ahol reggel háromnegyed 9 órakor élő videóban
számoltak be a debreceni eseményről. Előbb a BMW embere szólt, aztán a miniszter, majd a videó végén hallható, hogy felkonferálták Papp Lászlót, de ott aztán félbe is szakították a közvetítést.

A további sajtópublikációk jelentős részének az alapja az állami hírügynökség, az MTI tudósítása volt. Azt nem tudhatjuk, hogy az MTI tudósítója már helyben, Debrecenben döntött arról, hogy a debreceni polgármester beszédét meg sem említi, vagy az MTI budapesti szerkesztői voltak kénytelen meghozni azt a döntést, hogy Papp László nem szerepelhet.

Magyarország kormányának hivatalos honlapja A debreceni BMW-gyár meg fog épülni című részletes közleményében meg sem említette, hogy a három megszólaló egyike Debrecen polgármestere volt, s ebből adódóan nyilván egy szavát sem idézték.


Papp László - BMW

Facebook

Az állami televízió – Szijjártó: A debreceni BMW-gyár meg fog épülni
– tudósítása szintén meg sem említette, hogy Papp László ott, otthon beszélt.

A Csak néhány hónapot késik a BMW debreceni beruházása című cikkében a Magyar Nemzet napilap sem említette a debreceni polgármestert, ahogy a HírTV Szijjártó: A debreceni BMW-gyár meg fog épülni címen megjelent videós beszámolója sem.

Ha még lejjebb megyünk a kormányszimpatikus médiumokban, csak az előbbieket tudjuk ismételni: Pappot elhallgatták a történetből.


Papp László - BMW
A nagy csoportképben a bajor igazgató mellett
Facebook

A fideszes sajtóorgánumokat összefogó KESMÁ-hoz tartozó Hajdú-bihari Napló a tudósításában már megemlítette a debreceni polgármestert, de az általa elmondottakból egyetlen szót sem idézett. Ennyi volt: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter megköszönte a meghívást a leendő igazgatónak, majd köszönetét fejezte ki Debrecen város önkormányzata, Papp László polgármester és Kósa Lajos felé is, aki a beruházás előkészítése során koordinálta a helyi önkormányzat, a BMW Group és a magyar kormány közötti együttműködést.

Még mellékszerepet sem kapott

Azt nem lehet tudni, mi van Papp László szereplése elhallgatásának hátterében. Pusztán véletlen műve az egybeesés: az élő videóközvetítés kikapcsolása és az MTI tudósításának befejezetlensége? Vagy a kormány médiamunkásai újra bebizonyították szakmai alkalmatlanságukat? Esetleg valami politikai gondja támadt a Fidesznek, a kormánynak Papp László személyével, ezért kihúzták őt ebből a történetből? Vagy az esemény irányított kommunikációja egyszerűen csak igazolta azt a korábban is hallott értelmezést, miszerint Debrecennek, az itteni vezetésnek semmi érdemi szerepe nem volt és most sincs abban, hogy a BMW a város mellé épít majd gyárat? Vagy éppen az a döntés van érvényben, hogy Papp nem számíthat országos szereplésre, személyében nem gondolkodik a Fidesz, mint felépítendő politikusra, akiből lehetne akár államtitkár, vagy legalább egy országgyűlési képviselő, vagy még alább a párt önkormányzati politikáját megjelenítő személy? Egyelőre ezek a feltételezések forognak…


Papp László - BMW
Asztal végén
Facebook

Kettős mérce?

Papp László egy május 9-én megjelent interjújában hosszan ostorozta a „magyar sajtó egy részét”. Többek között azt mondta, hogy „egyes sajtóorgánumokat kevéssé érdekli a valóság vagy az ország érdeke, így ebben a konkrét ügyben nem is tekinthetőek hiteles, mértékadó hírforrásoknak”, azt is, hogy szerinte ez a sajtó „ellenérzésekkel fogadja a beruházást, és amikor csak lehetett, bizonytalanságot generált a projekt körül”. Még azt is mondta, hogy „a média velünk nem szimpatizáló része tort ült a debreceni beruházás fölött”.

Papp polgármester a május 15-ei szereplésének a kormánymédiában tapasztalt teljes elhallgatása után nem tett semmiféle elítélő nyilatkozatokat a sajtóról, annak kormánypárti részéről.

Arról, hogy végül is mit mondott Papp, a polgármester Facebook-oldalán és a helyi önkormányzati médiában lehet tájékozódni.

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

A megosztása fontos!

Kérjük, válasszon előfizetési vagy támogatási lehetőségeink közül!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

További olvasnivalók...