Enyhülő terhek a Klinikáknál, dráguló mélygarázsok Debrecenben

Módosítja a parkolásról szóló rendeletét a debreceni közgyűlés a következő – november 28-án 9 órakor kezdődő – ülésén.


parkolás - járda - közlekedés

Mr. Paparazzo

Mélyben sem lesz olcsóbb

A több tételből álló előterjesztés szerint a kiemelt díjazású debreceni parkolókban bérlettel rendelkezők ezután nem kaphatnának automatikusan használati jogot a mélygarázsokra is egyúttal. Ezt a változtatást a mélygarázsok nappali túlzsúfoltságával indokolják. A módosítás hatálybalépése után akinek a kiemelt parkolási övezetbe van bérlete, csak egy Garázs PLUS elnevezésű – további költséget jelentő, bruttó 30 ezer forintba kerülő – kiegészítő bérlet fejében használhatja majd a mélygarázsokat is.

Szintén a nappali zsúfoltságot okként megnevezve a mélygarázsok használata a jelenlegi bruttó 320 forint/óra díjról 400 forintra emelkedne a javaslat szerint. Az indoklás ebben az esetben az, hogy az emelésnek köszönhetően várhatóan megszűnik a mélygarázsok nappali telítettsége. Emlékezetes, hogy annak idején amellett érveltek a városvezetés részéről, hogy minél inkább a mélygarázsokhoz akarják szoktatni a Debrecenben parkolókat. Úgy tűnik, ez túl jól sikerült.


parkolás

Mr. Paparazzo

Várakozási övezetenkénti napi parkolójegyet vezetnek be, ami az automatáknál és az interneten is megvásárolható lesz. A napijegy díja övezetenként változna, az övezetre érvényes órás parkolási díj négyszeresébe kerül, vagyis aki az automatáknál vagy mobil parkolással megfizeti 4 óra időtartamra az övezetben érvényes parkolási díjat, az egész napra lerótta a kötelezettségét. A napi parkolójegy ára a kiemelt övezetben: 1920 forint/nap, az I. számú övezetben 1360 forint/nap, II. számú övezetben pedig 720 forint/nap lesz.

Némi könnyebbség a betegeknek és látogatóiknak – 160 forinttal lesz kevesebb a napijegy

A Klinikákra érkezők várakozását is akarják segíteni: II. számú övezetbe tartozó, a Pallagi út Nagyerdei körút-Móricz Zsigmond utca közötti szakasza a Klinikáknál található szervizút mellett 560 forint lesz a napijegy (vagyis 160 forinttal kevesebb, mint az övezet más részeire érvényes 720 forintos napijegy).

Szintén ezen a területen – a II. számú díjfizetési övezetben a Pallagi út Nagyerdei körút-Móricz Zsigmond utca közötti szakaszán, a Klinikáknál található szervizút mellett lévő területen – már jelentősebb kedvezményt biztosítanak a Klinikákra érkezők számára: ha minimum 2 óra időtartamra megfizeti a várakozási díjat az ott parkoló, akkor az első óra díjából 90% kedvezményt kap, így a 2 óra várakozásért bruttó 200 forint lesz, ezt követően minden megkezdett óra után bruttó 180 forint/óra a várakozás díja.

A Kenézy-kórház melletti parkolás hatalmas díjainak csökkentése nem szerepel az előterjesztésben.


parkolás - közlekedés

Az olvasó fotója

A Sas leszáll

Az előterjesztéseben szerepel a Régi Városháza melletti Sas utca alá tervezett mélygarázs is, ami 216 férőhelyes lesz, vagyis 71-gyel több személygépkocsi fér el ott, mint a felszínen lévő – megszüntetendő – parkolókban (145) a Dósa nádor téren, a Csapó utcán a Vár utcáig.

A közgyűlés tárgyalja majd az úgynevezett P+R parkolók telepítését is a Debrecenbe vezető főutak környezetében. Ezek azok a várakozóhelyek, amelyeken az autós ott hagyhatja járművét, és átszállhat egy közösségi közlekedésben működő járatra. Ezek felsorolása és több más részlet az előterjesztés linkjére kattintva elolvasható.

A megosztása fontos!

Kérjük, válasszon előfizetési vagy támogatási lehetőségeink közül!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!