BEZÁR

Közösségi média

Többségi tulajdonos lesz az állam a debreceni repülőtéren

Határozatot hozott a kormány a Debrecen International Airport Kft. 51 százalékos tulajdoni részének megvásárlásról.


Airport Debrecen - repülőtér
A koronavírusj-árvány miatt földre kényszerült gépek parkolnak a debreceni repülőtéren
YouTube

A határozat december másodikán kelt és a friss Magyar Közlönyben jelent meg.

A debreceni repülőteret üzemeltető cég tulajdonosa jelenleg még Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Debreceni Vagyonkezelő Zártkörűen Működő Részvénytársaság.
A határozatban az olvasható, hogy a kormány felhívja a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli minisztert, hogy a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zártkörűen működő Részvénytársaság útján, az innovációért és technológiáért felelős miniszter bevonásával tegye meg a szükséges intézkedéseket, amik az 51 százalékos tulajdoni részesedés forgalmi értékének meghatározásához szükségesek.


debreceni repülőtér - airport

magyarkozlony.hu

A Menedzsment Fórum emlékeztet arra, hogy a Debrecen International Airport Kft. „masszívan veszteséges – igaz, a 2018-as 428 millió forintos veszteséget 2019-ben 290 millió forint közelébe sikerült mérsékelni. 2019-ben a kormány úgy döntött, kifizeti a reptér fejlesztésére irányuló fejlesztésekhez szükséges pénz háromnegyedét – a 3,1 milliárd forintból az állam 2,2 milliárdot fizet, a többit a jelenlegi többségi tulajdonos önkormányzat állná. Ehhez az állami támogatáshoz az idén hozzájárulását adta az európai Bizottság is – igaz, akkor még nem az állam volt a főtulajdonosa a reptérnek.”

Mint ismeretes, a kormány a napokban döntött arról, hogy kétszer 365 millió forinttal támogatja a Debreceni Nemzetközi Repülőteret koronavírus-járvány gazdasági hatásainak enyhítése érdekében. Akkor még – nyilvánosan – nem volt szó a működtető cég többségi tulajdonának megszerzéséről.


Sajtószabadság - Debreciner

Debreciner

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Egy hónapra csak 1000 forint. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

A megosztása fontos!

Kérjük, válasszon előfizetési vagy támogatási lehetőségeink közül!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

További olvasnivalók...