BEZÁR

Közösségi média

Nem reagáltak Debrecen vezető fideszes politikusai Szájer József orgiáról való menekülésére

Nagy Sándor önkormányzati képviselő közben arról értekezett, hogy a Fidesznek nem szabad kockáztatnia az erkölcsi fölényét.


Szájer József
Szájer József
Emilie Gomez / Európai Parlament

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Egy hónapra csak 1000 forint. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

Nem csupán a magyar, hanem a nemzetközi sajtóban is nagyot robbant kedden a hír, miszerint a belga rendőrség beavatkozása szüntetett meg pénteken Brüsszelben egy főleg férfiak részvételével zajló illegális orgiát, amelyen Szájer József, a Fidesz EP-képviselője, a párt egyik alapítója is részt vett, majd a rendőrök állítása szerint az ereszcsatornán próbált elmenekülni, a hátizsákjában kábítószerrel. A képviselő a történtek hatására vasárnap lemondott a mandátumáról, bár ezt akkor még egészen mással indokolta. Kíváncsiak voltunk, hogy a Fidesz debreceni politikusai hogyan reagáltak a Szájer-botrányra, ezért megnéztük minden helyi országgyűlési és önkormányzati képviselőjük Facebook-oldalát.


Szájer József


Szájer József

A négy Debrecenhez kötődő fideszes parlamenti képviselő: Kósa Lajos, Pósán László, Tasó László és Halász János közül senki sem tett közzé bejegyzést Szájer József ügyével kapcsolatban. Néma maradt a Fidesz és a Fidelitas debreceni közösségi oldala is, de Papp László polgármester és a párt 23 egyéni önkormányzati képviselője közül is egyedüliként az a Nagy Sándor reagált a történésekre, akinek az oldalán korábban egy Borkai Zsoltot, Győr fideszes expolgármesterét kurvapecérező bejegyzés is megjelent (erről később a politikus azt nyilatkozta, hogy feltörték a Facebook-oldalát), aki az egyik posztjában belegabalyodott a mesekönyvdarálásba is, és akitől a közösségi médiás aktivitását figyelembe véve az lett volna a meglepő, ha semmilyen módon nem nyilvánul meg a kérdésben.


Szájer József

Egy kereszténydemokrata vélemény evolúciója

Nagy Sándor a cikkünk írásáig nem is egy, hanem rögtön 6 féle módon is megnyilatkozott, egyetlen, 10 óra 40 perckor közzétett bejegyzését ugyanis szűk másfél óra alatt 5 alkalommal módosította. Először csak Pilhál Tamásnak, a kormánypárti Pesti Srácok szerzőjének véleménycikkét osztotta meg követőivel, majd annak felvezető sorait idézte hozzá kommentárként. Ennek lényege az volt, hogy a Fideszt át kell világítani, hogy az első sorokból kivonják a Borkaihoz és Szájerhez hasonló „két lábon járó aknákat”. Ezt nem sokkal később kicserélte egy másik szövegre, amelyben Nagy Sándor arról írt, hogy érti a jobboldali média kritikus hangját, de nem gondolja, hogy „a legnagyobb külföldi titkosszolgálati szándékok ellenére” további „aknákra” kellene készülniük. Ezt a képviselő megtoldotta még azzal, hogy a jövőben az „erkölcsi fölényüket” senki és semmi kedvéért nem szabad kockáztatniuk. 4 perccel később Nagy kivette az érveléséből azt a részt, miszerint „érthető a jobboldali média kritikus hangja és aggodalma”.


Szájer József

A következő módosításban aztán belinkelte Jurák Katának a témában írt gondolatait is. Ebben a kormánypárti publicista többek között azt írja, hogy szerinte „ez egy tudatosan megszervezett lejárató akció volt, ami Orbán Viktor és a magyar kormány lejáratására irányult a vétó miatt, ehhez pedig eszközként használták Szájert”. 12 óra 4 perckor végül a képviselő megérkezett a szintézishez. A bejegyzése elérte a cikkünk írásakor látható formáját:

„Titkosszolgálati szándékok ide vagy oda, a Borkai- és Szájer-afférok nagy tanulsága, hogy keresztény konzervatív pártként, a legnagyobb szakmai tisztelet ellenére sem szabad a jövőben az erkölcsi fölényünket senki és semmi kedvéért sem kockázatnunk.” (sic!)

Korábban nem voltak ilyen némák, ha melegekről volt szó

A Fidesz debreceni vezetőitől az elmúlt években egyébként nem állt távol a melegekkel és transzneműekkel szembeni durva beszédmód. Papp László polgármester idén augusztus 20-i beszédében szembeállította egymással a nemzeti színű zászlót és az LMBT büszkeséget jelképező szivárványzászlót. „Budapesten nem lesz új Szent István szobor, de lobog a szivárványos zászló, Debrecenben pedig áll a Szent István-szobor és a nemzeti színű zászló lobog” – mondta beszédében Papp.


Szent István debreceni szobrának avatóünnepsége – 2020. augusztus 20.
Papp László a szivárványos beszédét mondja
Koppányi Szabolcs

Pósán László pedig éppen a napokban adott egy interjút az önkormányzati médiában, ahol a kormány legfrissebb alaptörvénymódosítása kapcsán arról beszélt, hogy „ha valaki nem tudja eldönteni saját magáról, hogy fiú-e vagy lány, akkor álljon terpeszbe, hajoljon le jó mélyen, és nézze meg, mi van a lába között”.


Porkoláb Gyöngyi és Kósa Lajos
Porkoláb Gyöngyi és Kósa Lajos
Facebook

De felemlegethetjük Kósa Lajos korábbi polgármester, jelenlegi parlamenti képviselő megjegyzéseit is, 2013-ban például „meleg helyzetre” készítette fel a Csokonaiból a Nemzeti Színház élére távozó Vidnyánszky Attilát, 2008-ban pedig egy politikai rendezvényen arról beszélt, hogy az alkotmánybíróság elnöke chartába tömörül „a homokosok egyesületének vezetőjével”.

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Egy hónapra csak 1000 forint. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

A megosztása fontos!

Kérjük, válasszon előfizetési vagy támogatási lehetőségeink közül!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

További olvasnivalók...