BEZÁR

Közösségi média

Több tüntetővel szemben is eljárást indított a rendőrség a debreceni útlezárós demonstráció miatt – értesült a Debreciner

Hegyi Szabolcs, a TASZ jogásza a Debrecinernek kifejtette, a hatóságnál be nem jelentett, spontán tüntetéseket is alapjogi védelem illeti meg.


KATA-tüntetés - Debrecen, 2022. július 14.
KATA-tüntetés – Debrecen, 2022. július 14.
Koppányi Szabolcs

Ahogy arról mi is beszámoltunk, július 14-én a belvárost átszelő vonulással és forgalmas kereszteződések lezárásával tiltakozott körülbelül 200 tüntető az új KATA-törvény ellen, amely több százezer egyéni vállalkozót lehetetlenít el. Több forrásból értesültünk arról, hogy a Debrecenben maratoni hosszúságúnak számító demonstráció végén, amikor már csak pár tucat tüntető maradt a helyszínen, egyiküket igazoltatta a rendőrség, majd arról tájékoztatták, hogy eljárást indítanak vele szemben.


KATA-tüntetés - Debrecen, 2022. július 14.
Galéria: KATA-tüntetés Debrecenben – 2022. július 14. (A KÉPRE KATTINTVA MEGNYÍLIK A GALÉRIA)
Koppányi Szabolcs

Sikerült beszélnünk az érintettel, aki a Debrecinernek elmondta, egy civil ruhás rendőr már a vonulás első félórájában megpróbálta megtudni a tüntetőktől, mik a további terveik, hogy a kollégáik annak megfelelően tudják szervezni a forgalom irányítását. Mint mondta, a rendőr arra is kíváncsi volt, a tüntetésekkel kapcsolatban hol kommunikálnak egymással az elsősorban ételfutárokból álló demonstrálók. Az elmondása szerint miután nem adott neki válaszokat, a rendőr megkérte, ha bármi változás van, jelezze neki vagy a kollégáinak. A demonstráció végén aztán, miután a tüntetők arra jutottak, ideje feloszlaniuk, a nekünk nyilatkozó érintett jelezte egy rendőrnek, hogy végeztek a tüntetéssel. Ezt követően a rendőr igazoltatta őt, majd közölte vele, hogy mivel ő kommunikált a hatósággal, őt tekintik szervezőnek, ezért szabálysértési eljárás alá vonják. Az érintett a Debrecinernek azt is elmondta, az ügy óta még nem kapott erről írásos értesítést.

Egy spontán tüntetésen nincs szervező, aki a bejelentés hiánya miatt szabályt sértene

A tüntető a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) segítségét kérte az ügyben. Hegyi Szabolcs, a TASZ jogásza a Debrecinernek kifejtette, ketten is hívták őt a debreceni demonstrálók közül, mindkettőjüket igazoltatták, közölték velük, szabálysértési eljárást indítanak velük szemben, de az sem az érintettek, sem az ő számára nem világos, hogy milyen okból. A demonstrálók a kézhez kapott határozatot továbbítani fogják a TASZ-nak, a szervezet pedig jogi segítséget nyújt majd a számukra.


KATA-tüntetés - Debrecen, 2022. július 14.

Koppányi Szabolcs

Ahogy arról mi is írtunk, a vonulás és az útlezárások a rendőrségen bejelentett demonstráció hivatalos lezárása után történtek. Hegyi Szabolcs elmondta, ez egy viszonylag gyakori jelenség. A szervező felelőssége véget ér, amint bejelentette, hogy befejeződött a tüntetés, és megkérte a megjelenteket, hogy távozzanak a helyszínről. „Jogilag ez egy másik tüntetés, nincs bejelentve, de ugyanúgy alapjogi védelem illeti meg, és a rendőrségnek is kötelessége biztosítani” – magyarázta a TASZ jogásza, majd azt is megjegyezte: spontán tüntetésen nincs olyan szervező, aki a bejelentés elmulasztásával szabálysértést követhetne el.

A demonstrációt követően történtekkel kapcsolatban megkérdeztük a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányságot is. Amint válaszolnak, cikkünket frissítjük.

Ha fontosnak tartod, hogy a Debreciner folytathassa a munkáját, akkor támogasd! Rajtad múlik!

A megosztása fontos!

Kérjük, válasszon előfizetési vagy támogatási lehetőségeink közül!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

További olvasnivalók...