BEZÁR

Közösségi média

Pókember is a katások mellett tüntetett Debrecenben

A demonstráción számos forgalmas kereszteződést zártak le. A tüntetők arra kérték Novák Katalin köztársasági elnököt, hogy ne írja alá a KATA-törvényt.

Július 14-én már második alkalommal tartottak tüntetést Debrecenben a több százezer egyéni vállalkozót ellehetetlenítő új KATA-törvény elfogadása miatt. Maga a demonstráció hivatalos része rekordrövid volt, Szabó Bence, a Momentum önkormányzati képviselője és Rutz Tamás, az LMP aktivistája mondott beszédet.


KATA-tüntetés - Debrecen, 2022. július 14.
Galéria: KATA-tüntetés Debrecenben – 2022. július 14. (A KÉPRE KATTINTVA MEGNYÍLIK A GALÉRIA)
Koppányi Szabolcs

Szabó Bence korábbi ételfutárként arra kérte a most tiltakozó katásokat, hogy ha a későbbiekben egy másik szektor dolgozói demonstrálnak, akkor álljanak melléjük, vállaljanak velük szolidaritást. A most még nem tüntető debreceniek ugyanerre biztatta.

Rutz Tamás elmondta, körülbelül 300 ezer ember egzisztenciáját teszi tönkre a július 12-én elfogadott törvény. Az aktivista szerint ami jelenleg történik, az nem átalakítás, hanem megszorítás és adóemelés. Úgy fogalmazott: az, aki kiirtja a kreatív vállalkozásokat, az ország jövőjét irtja ki, ezért hazaáruló.

Alábbi videóinkban látható mindkét beszéd és a vonulós tüntetés szinte egésze:

Novák Katalinnak üzentek

A két beszéd után, 6 és fél perc elteltével a szervező bejelentette a tüntetés végét. Az elsősorban fiatalokból, köztük sok ételfutárból álló, körülbelül 200 megjelent ezt követően a Rákóczi utcára vonult, majd lezárta a Rákóczi és a Csapó utca kereszteződését. Itt kevesebb mint fél órát töltöttek, utána egy Debrecen belvárosát átszelő vonulásba kezdtek, amelyet az útjukba eső közlekedési csomópontok ideiglenes lezárásával szakítottak meg. Minden állomásnál üzeneteket írtak az aszfaltra krétával. Többek között Novák Katalin köztársasági elnökhöz is szóltak: „Ne írd alá, Kata!”. Nagy ovációt keltett, amikor megjelent egy Pókember-jelmezbe öltözött ételfutár, akivel fotózkodni kezdtek a tüntetők.


KATA-tüntetés - Debrecen, 2022. július 14.

Koppányi Szabolcs

A vonuló demonstrálók előbb a Kossuth-Burgundia, majd a Szent Anna-Klaipeda kereszteződést foglalták el, a Sumen utcáról pedig felsétáltak, felbicikliztek, illetve felmotoroztak a 4-es számú főútra, és letáboroztak a Petőfi téri kereszteződésben. A tüntetők a végállomásához érkező villamos kedvéért sem távoztak a helyszínről, ezért az utasok leszállítása után inkább visszatolatott a jármű.


KATA-tüntetés - Debrecen, 2022. július 14.

Koppányi Szabolcs

A Péterfián megfogyatkoztak

A Petőfi térnél a demonstrálók tanakodásba kezdtek a folytatást illetően. Volt, aki felvetette, hogy a 4-es úton kellene tovább vonulniuk, de végül inkább a villamossínen indultak el, a Nagytemplom irányába, abban a reményben, hogy útközben többen csatlakozni fognak hozzájuk a Piac utcán sétálók és a teraszokon ülők közül.


KATA-tüntetés - Debrecen, 2022. július 14.

Koppányi Szabolcs

Itt sem álltak meg, hanem egy másik, kifejezetten forgalmas csomópont, a Péterfia-Hunyadi kereszteződés, valamint a közlekedési szempontból ugyancsak kulcsfontosságú Bem tér elfoglalásával haladtak tovább. Itt elkanyarodtak, és a 33-as főúton vonultak tovább, létszámban erősen megfogyatkozva. Este nyolc óra magasságában még egy 20-30 tüntetőből álló mag vonult a Böszörményi út felé.

A rekordrövidnek induló katás demonstráció tehát végül az elmúlt évek – talán az elmúlt 12 év – leghosszabb debreceni tüntetésévé vált.


KATA-tüntetés - Debrecen, 2022. július 14.

Koppányi Szabolcs

Ha fontosnak tartod, hogy a Debreciner folytathassa a munkáját, akkor támogasd! Rajtad múlik!

A megosztása fontos!

Kérjük, válasszon előfizetési vagy támogatási lehetőségeink közül!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

További olvasnivalók...