BEZÁR

Közösségi média

Kevesebb mint egy nap alatt több mint 40 ezren írták alá a civilek Orbán Viktornak címzett nyílt levelét

Azt kérik a miniszterelnöktől, hogy vonja vissza az erdőirtásokat lehetővé tévő kormányrendeletet. Cikkünk írásáig 207 szervezet csatlakozott a kezdeményezéshez.

Augusztus 10-én kaptunk egy közleményt a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülettől (MME), amely szerint ők, a WWF Magyarország, a Magyar Természetvédők Szövetsége, a 10 millió Fa Alapítvány, a Greenpeace Magyarország és a Levegő Munkacsoport nyílt levélben kérik Orbán Viktor miniszterelnöktől, hogy vonja vissza a fakitermeléseket megkönnyítő, augusztus 4-én a Magyar Közlönyben megjelent kormányrendeletet.

fa - erdő

Polgár Tóth Tamás

A kezdeményezők azt írják, a rendelet értelmében a legértékesebb állami erdőkben is lehetővé válik a tarvágás, a fakitermelés húsz évvel is előbbre hozható az erdőtervben foglaltakhoz képest, a madarak fészkelési idejében is történhet, ezzel védett és fokozottan védett fajokat is veszélyeztetve. A rendelet szerint továbbá nem kell az erdőket a korábban elvárt gondossággal felújítani, engedély nélkül létesíthetők fakitermelést szolgáló utak, az agrárminiszter pedig korlátozás nélkül dönthet úgy, hogy bármilyen erdő vágható legyen az erdőterven kívül is.

„A klímaváltozás egyre súlyosbodó hatásai mellett az erdők természetességének, ezáltal önfenntartó képességének lerontása rendkívüli felelőtlenség, miközben a tűzifaellátás biztosítása az efféle túlkapások nélkül is megoldható lenne. Az, hogy a miniszter engedélyével gyakorlatilag bármilyen erdő kitermelhető az erdőterv lehetőségein felül, egy demokratikus jogállamban elfogadhatatlan, precedens nélküli korlátlan felhatalmazás. Ez a lehetőség az ország legértékesebb erdőmaradványainak fennmaradását is kérdésessé teszi” – idézi a közlemény Gálhidy Lászlót, a WWF erdő programjának vezetőjét.

A közlemény emlékeztet, hogy a magyar erdők a nemzet közös örökségének kiemelten fontos részei, a védelmük pedig az állam és minden magyar állampolgár Alaptörvényben rögzített kötelessége.

Javaslatokat tettek az energiaválság kezelésére

Az Orbán Viktor miniszterelnöknek címzett nyílt levélben a civilek azt kérik, a kormányrendelet hatályon kívül helyezésén túl a kormány indítson átfogó lakossági energiahatékonysági programot, támogassa az embereket az energiatakarékosságra való átállásban, nyújtson szociális alapú segítséget a legszegényebbeknek, gyorsítsa fel a megújuló energiaforrások térnyerését, valamint alkosson szigorúbb jogszabályokat a levegőminőség védelmében.

A nyílt levelet ide kattintva lehet aláírni. Az alábbiakban teljes terjedelmében közöljük a levél tartalmát:

NYÍLT LEVÉL MAGYARORSZÁG MINISZTERELNÖKÉNEK

Tisztelt Miniszterelnök Úr!

Alulírott magyar állampolgárok és civil szervezetek megdöbbenéssel értesültünk arról, hogy a veszélyhelyzet ideje alatt a tűzifaigények biztosításához szükséges eltérő szabályok alkalmazásáról szóló 287/2022. Korm. rendelet értelmében

• lehetővé vált a tarvágás valamennyi védett erdőnkben – nemzeti parkokban, tájvédelmi körzetekben, természetvédelmi területeken;
• megengedetté vált a fakitermelés védett élőlények kíméletét szolgáló időszakban;
• megszűnt az őshonos fák újratelepítésének követelménye védett területen;
• nem kell kivárni a tölgy- és bükkerdők erdőterv szerinti vágáskorát, akár húsz évvel korábban is sor kerülhet erre;
• korlátozás nélkül lehet faanyagszállításra szolgáló utakat vágni az erdőben.

Az erdők szerepe sokrétű, az értékük felbecsülhetetlen. A fák megkötik az üvegházhatású szén-dioxidot, szerepet játszanak az emberéleteket követelő levegőszennyezés mérséklésében, jelentősen csökkentik a villámárvizek kockázatát, segítik a talajképződést, a termőtalajok védelmét. Az erdők kedvező mikroklímát biztosítanak, ezzel mérsékelve többek között a hőhullámok emberi szervezetre gyakorolt terhelését.

Tisztában vagyunk azzal, hogy faanyagra és tűzifára szükség van, azonban ez nem járhat védett erdők letarolásával, a jövő nemzedékek erdővagyonának túlhasználatával!

Felhívjuk figyelmét arra is, hogy az Ukrajnában zajló háború nem önmagában, hanem az energiaellátásunkkal kapcsolatos rendszerszintű problémák felerősítésével okoz energiaellátási bizonytalanságot, melynek oka a megújuló energiaátmenet lassúsága és az energiahatékonysági beruházások elégtelensége. A rendeletben szereplő intézkedések nem alkalmasak az abban megfogalmazott célok elérésére és esetenként közvetve sem szolgálják annak megvalósítását.

Nyomatékkal kérjük, hogy tárgyi kormányrendelet hatályon kívül helyezésével soron kívül állítsa helyre a hazai erdők védelmét, egyúttal

• indítson átfogó lakossági energiahatékonysági programot, amely ösztönzi az épületek mélyfelújítását;
• támogassa a magyar embereket az energiatakarékosságra való átállásban;
• a legszegényebb sorban élő, energiaszegénységgel küzdő honfitársainkat szociális alapon támogassa;
• gyorsítsa fel az alacsony környezeti terheléssel járó megújuló energiaforrások térnyerését, a napenergia mellett a szél- és fenntartható geotermikus energia országa is legyünk;
• alkosson szigorúbb jogszabályokat a helytelen fűtéssel veszélyeztetett levegőminőség védelmében.

Kérjük, a rendelet visszavonásával is segítse elő, hogy anyagi, szellemi és természeti erőforrásaink gondos használatával védelmezzük a jelen és jövő nemzedékek életfeltételeit!

Tisztelettel:

A kezdeményező szervezetek:
WWF Magyarország, Magyar Természetvédők Szövetsége, Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, 10 millió Fa Alapítvány, Greenpeace Magyarország, Levegő Munkacsoport

A megosztása fontos!

Kérjük, válasszon előfizetési vagy támogatási lehetőségeink közül!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

További olvasnivalók...