BEZÁR

Közösségi média

A korábbi alpolgármester és a volt rendőrparancsnok is elindul polgármesterjelöltként a derecskei időközi választáson

Mindketten függetlenként mérettetik meg magukat. A jelenlegi polgármester, Bordán Szabolcs egyelőre nem jelentette be az indulását.

Többször is beszámoltunk már arról, hogy június 30-án az információáramlás hiányára, korrupciógyanús ügyekre és a település jegyzőjének Bordán Szabolcs (Fidesz) polgármester általi eltávolítására hivatkozva feloszlatta magát Derecske képviselő-testülete, ezért szeptember 25-én időközi önkormányzati választást tartanak a hajdú-bihari kisvárosban.

Eddig három olyan személyről tudunk, akik ahhoz kérik a lakosság támogatását, hogy polgármesterjelöltként (is) szerepelhessenek a szavazólapon. Ahogy arról mi is beszámoltunk, a Momentum még július 31-én közleményben jelentette be, hogy Fazekas Csongor mérnökségi technikust indítják.

Fazekas Csongor
Fazekas Csongor
Momentum Mozgalom

A Fidesz-tag „újraválasztásért” kampányol

Rajta kívül jelenleg két papíron független aspiránsról tudunk. Rácz Anikó a bemutatkozása alapján 2003 óta a Fidesz tagja (a nagyobbik kormánypárt helyi szervezetét Vitányi István országgyűlési képviselő augusztus elején feloszlatta), korábban tizenhárom éven keresztül volt a város társadalmi megbízatású alpolgármestere, 2014 óta a helyi könyvtárat vezeti. A közösségi oldalán közzétett bejegyzése szerint a Derecskei Polgári Együttműködés Polgári Kör csapatával indul. Azt írja, minden, a kör jelöltjeire leadott szavazat támogatja, hogy a város ismét fejlődési pályára állhasson, ám arra nem tér ki, hogy milyen konkrét elképzelései vannak a település jövőjével kapcsolatban.

Derecske - Rácz Anikó

Facebook

Érdekes, hogy a választási anyagában azt írja, a település válságából „egy Derecske múltjához, jelenéhez és jövőjéhez méltó, nagy tapasztalatokkal rendelkező, kompetenciáját már bizonyított városvezetés – polgármester és képviselő-testület – újraválasztása” jelenti a kiutat. Márpedig a szeptemberi voksoláson újraválasztani a 2019-ben a Fidesz színeiben nyert Bordán Szabolcsot lehet (ő egyébként még nem jelentette be az indulását), esetleg Bakó Istvánt, aki 2006 és 2019 között volt a város polgármestere, s információink szerint most képviselőjelöltként indul a választáson. Bakó 2019 óta a Hajdú-Bihar megyei közgyűlés tagja a Fidesz színeiben.

Egy pártfüggetlen jelölt Orbán-parafrázisokkal

Bejelentkezett a polgármesteri pozícióra a szintén függetlenként induló Péterffy Albert is, aki augusztus 7-én közzétett bemutatkozása szerint korábban tizenkét évig volt Derecske rendőrparancsnoka, továbbá már húsz éve oktat rendőrnek, katonának és tűzoltóknak készülő fiatalokat a helyi középiskolában. Közlése szerint sosem volt tagja egy pártnak sem. A jelölt hangsúlyozza, hogy a városban rendre, nyugalomra, békére és egységre van szüksége, a konkrét célkitűzéseit azonban ő sem említette. Érdemes kitérni azonban arra, hogy a szóróanyagán Orbán Viktor dallasi beszédéből idéz, valamint a miniszterelnök április 3-i győzelmi beszédének egy részletét és a Fidesz kampányszlogenjét is parafrazeálja („Hogy Derecske előre menjen, ne hátra!”).

Derecske - Péterffy Albert
Derecske – Péterffy Albert
Facebook

Kerestük Vitányi Istvánt, valamint a Fidesz pártközpontját is, hogy megtudjuk, kiket indítanak vagy támogatnak polgármester- és képviselőjelöltekként, de egyikük sem válaszolt. Ahogy szintén nem reagált eddig érdeklődésünkre Bordán Szabolcs, a város jelenlegi polgármestere sem. Az elmúlt időkben látványosan nem felhőtlen viszonyt ápoló Bordán és Vitányi egyelőre a közösségi médiában sem kommunikált ezekről.

Vitányi István, Bordán Szabolcs, Derecske
Vitányi tavaszi választási győzelme után Bordánnal
Facebook

Derecskén szeptember 25-én tartanak időközi önkormányzati választást. A hivatalos kampányidőszak augusztus 6-án kezdődött el, ekkortól lehet bejelenteni a jelölteket. A választási induláshoz szükséges ajánlásokat augusztus 22-ig gyűjthetik. A polgármester-jelöltséghez szükséges ajánlások száma 204, míg a képviselő-jelöltséghez 68 aláírás elegendő.

A megosztása fontos!

Kérjük, válasszon előfizetési vagy támogatási lehetőségeink közül!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

További olvasnivalók...