BEZÁR

Közösségi média

Javaslatcsomagban kérik az Agrárminisztériumot az aszálykárok mérséklésére a Hortobágy menti húsmarhatartók

Azt írják, még nem késő megmenteni az állattenyésztést, de minden nap számít.

Hortobágy Menti Húsmarhatartók Szolgáltató Szövetkezete
Hortobágy Menti Húsmarhatartók Szolgáltató Szövetkezete
Facebook

A Hortobágy Menti Húsmarhatartók Szolgáltató Szövetkezete július 18-án, a közösségi oldalán tette közzé a Nagy István agrárminiszternek címzett levelét, amelyben Kun Péter, a szövetkezet elnöke javaslatokat tett az aszály által okozott károk enyhítésére.

Ahogy írja, az idei extrém aszály borzasztó helyzetbe hozta az alföldi növénytermesztő és állattartó gazdaságokat. „Amennyiben a gazdák kivágják állományuk egy részét, az 5 esztendő kiesését jelenti. Még nem késő megtenni olyan lépéseket, amelyek megmenthetik az állattenyésztést. Minden nap számít!” – fogalmazott Kun Péter.

A szövetkezet a gazdákkal történt egyeztetés után az Agrárminisztériumnak azt javasolja, engedélyezzék az öntözetlen takarmány- és csemegekukorica-területek azonnali silózását, zúzását, jelenleg ugyanis a tervezett betakarítás idejéig nem lehet ezt megtenni az aszálykár bejelentése és a biztosítási kár elbírálása miatt.

Azt is kérik a gazdák, hogy engedjék el a kötelező útdíj megfizetését annak érdekében, hogy Dunántúlról a mostaninál alacsonyabb költségen tudjanak takarmányt szállítani az aszály sújtotta területekre. A szövetkezet egy pénzügyi alap létrehozását is javasolja, amelyből hazai szálastakarmánnyal lehetne ellátni az alföldi állattartó gazdaságokat.

Azt is felvetették, hogy az Agrárminisztérium vagy a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szervezze meg a nem aszályos területeken rendelkezésre álló feles takarmány összeírását és mérje fel az Alföldre való eljuttatásának lehetőségét.

„Reméljük, hogy a fenti szakmai javaslatokat tudják hasznosítani, hiszen az alföldi aszálykárok enyhítése a mostani helyzetben kiemelten fontos hazánk ellátása tekintetében” – zárja a levelét Kun Péter elnök.

Megkérdeztük az Agrárminisztériumot, hogy mit szólnak a szövetkezet javaslatcsomagjához. Amennyiben válaszolnak, cikkünket frissítjük.

A megosztása fontos!

Kérjük, válasszon előfizetési vagy támogatási lehetőségeink közül!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

További olvasnivalók...