BEZÁR

Közösségi média

„Indulatos, szélsőséges politikai szólamok ne kerüljenek a fősodorba” – interjú Lukács László Györggyel, a Jobbik alelnökével

A politikus szerint a párt szavazótáborának egyre nagyobb része érti meg, hogy 2022-ben Orbán leváltására van szükség. Nem lepődne meg, ha nagyon sok vidéki körzetben jobbikos nyerné az előválasztást, amelyen maga is indulni szándékszik. Elutasítja, hogy a bérunió egy baloldali üzenet, de annak örült volna, ha baloldali pártok is felkarolják a kezdeményezésüket. Sem a Fidesz politikusait, sem a kormánypárt szavazóit nem azonosítaná Szájer József botrányával, utóbbit pedig Kaleta Gábor pedofilügyével.


Lukács László György
Lukács László György
Béli Balázs

Lukács László György karcagi országgyűlési képviselő, a Jobbik alelnöke 2014-ben és 2018-ban is pártja listájáról szerzett parlamenti mandátumot. A képviselőt kérdeztük a 2022-es választásokról, az ellenzéki együttműködésről, pártjának identitásáról, valamint arról is, hogy számíthatunk-e majd két év múlva drogtesztért sorban álló jobbikos politikusokra.

Felmennek egy listára a hatpárti összefogás többi pártjával?

Ezeket a döntéseket az elnökségnek és a frakciónak kell megvitatnia, ezekről addig nem lehet semmit elmondani, nincs is rá felhatalmazásom. Lesz pártelnöki találkozó, a döntést addig kell meghozni.

A többi párt már bejelentette, hogy közös listát szeretnének. Milyen választási lehetőségei vannak még a Jobbiknak? Önálló indulás? Összefogás a Kutyapárttal? Netán Szanyi Tiborékkal vagy Pálinkás József pártjával?

Rengeteg opció szóba jöhetne. Meg kell várni, hogy átmegy-e a parlamenten a módosítás, a mostani törvény szerint lehetőség lenne több listát állítani. Mi mindig azt mondtuk, hogy lehetőség szerint a szavazatmaximalizálás irányába kell elmenni. Azt, hogy mit fog elfogadni a parlament, hogy Volner János módosítóját elfogadja-e, egyelőre nem lehet tudni, az legkésőbb a szerdai szavazásokon ki fog derülni. Én is kíváncsian várom, hogy mi lesz. (Időközben a parlament elfogadta Volner módosító javaslatát, ezzel leszűkítve az ellenzék lehetőségeit – ptt). Továbbra is az az álláspontunk, hogy a szavazatmaximalizálást leginkább segítő listaszámra van szükség. Nem szeretnék előre menni ebben a kérdésben addig, amíg a Jobbik elnöksége nem döntött. Legyen meg a többi pártvezető számára az a lehetőség, hogy a Jobbik álláspontját egy pártelnöki találkozón első kézből ismerje meg.

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Egy hónapra csak 1000 forint. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

A Jobbik 2010-ben a Gyurcsány-kormány ellenzékeként került be a parlamentbe. A szavazóik jelentős része kifejezetten negatív érzelmeket táplál Gyurcsány Ferenccel szemben. Ha az ő vagy Dobrev Klára neve ott lesz a közös listán, sok szavazójuk úgy érezheti, hogy a Jobbik a Gyurcsány-kormányt akarja valamilyen formában visszahozni. Ha szavazatokat akarnak maximalizálni, adódik a kérdés: mivel tudják meggyőzni a szavazóikat, hogy a 2010 előtti időszakhoz képest más irányt követnek?

Nemcsak a jobbikos szavazóknak, hanem minden ellenzékinek világos keretet tud adni az ellenzék közös elvi nyilatkozata, amelyben világosan benne van, hogy mit gondolnak a pártok az állam egyes intézményeiről, a demokráciáról. Úgy gondolom, hogy a Jobbik szavazóit végső soron az győzi meg arról, hogy a Jobbikra érdemes szavazni, és a pártot egy összefogásba is követni lehet, ha látják, hogy milyen értékek és milyen jövőkép mentén fognak politizálni az együttműködésben részt vevő pártok. Kell egy ilyen elvi nyilatkozat, ezen dolgoznak is az ellenzéki pártok. Egy mindenki által elfogadható dokumentumot szeretnénk létrehozni, amelyben megjelenik a konzervatív Jobbik álláspontja, de megjelenik például az is, amit a Momentum fontosnak tart. Az a helyzet, hogy 2010 óta sok minden megváltozott. Megváltozott a hatalom természete, lehullott a nemzeti máz Orbán Viktor politikájáról, lehullott róla a konzervatív és polgári jelző, amit saját magukra aggattak. Most már teljesen más képet mutatnak. A Jobbiknak is tudnia kellett változnia, ez volt a néppártosodás útja, ezt követjük a mai napig Jakab Péter vezetésével. Látva a számokat a Jobbik szavazótáborának is egyre nagyobb része érti meg, hogy mire van szükség 2022-ben. Arra van szükség, hogy Orbán Viktort legyőzzük, és az országot egy normálisan működő, és jó pályán álló országgá lehessen változtatni.


Lukács László György

Béli Balázs

Abban már megegyeztek a hatok, hogy minden egyéni országgyűlési választókerületben egy közös jelöltjük lesz a Fidesz jelöltjével szemben. Teljes már azoknak a jobbikos politikusoknak a listája, akiket közös jelöltekként szeretne látni a párt? Mely országrészeken várható az átlagosnál több vagy kevesebb jobbikos jelölt?

A lehető legtöbb helyen kell előválasztást tartani. Ahol lesz előválasztás és a Jobbiknak van képviselője, találunk alkalmas embert, ott meg fogjuk méretni magunkat. A Jobbikban mindenki elvégezte a házi feladatát: megkerestük a szóba jöhető jobbikos és a párthoz közel álló személyeket, hogy ők hogyan látják a 2022-es választást és az előválasztást, tudják-e vállalni az ezekkel járó kötelezettségeket. Ami a térbeli elosztottságot illeti, világosan látszik, hogy a Jobbik még mindig a vidéki választókerületekben a legerősebb, általában ott, ahol a Fidesz is nagyon erősen szerepel. Szerintem nem okoz meglepetést, ha egy ilyen kerületben az előválasztást a jobbikos jelölt fogja megnyerni. Nagyon sok ilyen körzet lesz. Természetesen mindenkinek meghagyjuk a lehetőséget, hogy elinduljon egy előválasztáson, de bízunk benne, hogy a Jobbik remekül fog szerepelni és sok helyen tud ajánlani.

Ön tervezi, hogy elindul valamelyik egyéni választókerületben?

Ezt szélesebb körben még nem mondtam, de igen, Jász-Nagykun-Szolnok megye 3-as számú választókerületében indultam már kétszer is, úgy gondolom, hogy erre ismét lehetőség nyílik. Nagyon szeretném az előválasztáson megmérettetni magam, a Jobbikon belül szerintem ezzel kapcsolatban senkinek nincs ellenvetése. Bízom benne, hogy többen aspirálnak ellenzéki képviselőjelöltnek, remélem, hogy egy jó versenyt tudunk létrehozni.

Mi lehet a jobb, az eredményesebb megoldás az ellenzék számára: a hat párt választási szövetsége (tehát mind a hat párt neve szerepel az egyéni jelöltek neve mögött) vagy egy választási párt létrehozása?

Jó kérdés, én is szeretném látni, hogy mi a jó megoldás, most erre nem tudok válaszolni. A lakosság körében valamilyen módon fel kell majd mérni, hogy számukra mi az egyértelműbb, ha a pártok egyenként beazonosíthatók, vagy ha egy közös azonosítójelük van. Ennek most nem szeretnék elébe menni.

A Jobbik a néppárti fordulat előtt nemzeti radikális párt volt, a tagjai között számos szélsőséges személlyel. Ön hogy látja, sikerült megtisztítani a pártot, vállalhatóvá tenni a jobbközép szavazók számára?

Arra törekedtünk, hogy mindenki megértse a néppárti jelleget, ennek a sajátosságait. Arra is törekedtünk, hogy olyan indulatos, szélsőséges politikai szólamok ne kerüljenek a fősodorba, amelyek a társadalomnak különösen ártalmasak. Hogy ez mennyire sikeres, azt a lakosság tudja megítélni, másrészről olyan kívülálló szereplők, mint a politikai elemzők vagy a külföldi kapcsolataink, akik rálátnak arra, hogy milyen volt a néppárti fordulat. Én abban bízom, abban hiszek, hogy ez a néppárti fordulat sikeres volt, és hogy jó irányba halad ezzel a Jobbik.

Felkészülni, vigyázz…! Olvasd a Debreciner VÁLASZTÁS 2022 rovatát!

Mitől néppárt a Jobbik? Hogyan alakul a párt taglétszáma és az önöket támogató választópolgárok táborának összetétele?

Azt, hogy a szavazótábor hogyan változott, szintén külső szereplők tudják megállapítani. Összességében szerintem nem változott. A Jobbik ugyanazokat az elveket képviseli, amelyek az alapítónyilatkozatban szerepeltek. Ugyanúgy a magyar emberek jobblétét szeretnénk elősegíteni, szociálisan ugyanolyan érzékenyek vagyunk, ugyanúgy fontos számunkra nagyon sok nemzeti kérdés, ahogy ez egy jobboldali, konzervatív párttól magától értetődő. Úgy gondoljuk, lehet, hogy volt változás a szavazótábor összetételében, de azok, akik korábban megismerték a Jobbik alapítónyilatkozatát és barátságot kötöttek vele, azok láthatják, hogy a párt ezen az úton haladt tovább. Mit jelent, hogy a Jobbik egy néppárt? Szerintem a néppártiság esszenciája, hogy sokkal több embert tud megszólítani, nem csak a klasszikus törésvonalak szerinti jobboldali vagy baloldali szavazókat, hanem mindenkit. Olyan problémákkal foglalkozik, amelyek az emberek jólétét érintik. Mondhatnám a béruniót vagy az országon belüli bérkiegyenlítés kérdését, de szintén szeretnénk, hogy Magyarország egy biztonságos ország legyen. Ezek az elvek mindvégig ott voltak a Jobbikban, és most is megvannak. A lényeg, hogy sokkal szélesebb tábort kívánunk azokkal megszólítani, és nem a klasszikus törésvonalak mentén képzeljük el a politizálást.

A pártjának első jelszavai közé tartozott, hogy „adózzanak a multik”, ön is említette a béruniós kampányukat, a napokban pedig az átlag alatt keresők 100 százalékos SZJA-visszatérítését tűzték a zászlójukra. Ezek baloldali üzenetek. Mitől jobboldali a Jobbik?

Szerintem helytelen értelmezés, hogy ezek baloldali üzenetek. Ezek alapvetően olyan üzenetek, amelyek azt juttatják el az emberekhez, hogy a Jobbik jólétet szeretne mindenkinek. Nem szeretem, amikor kisajátítják a témákat. Nem hiszem például, hogy kizárólag jobboldali érték lenne, hogy valaki nemzetben gondolkodik, baloldaliaknak is vannak hasonlóan nemzeti érzelmű közösségeik, mint a jobboldalon. Úgy gondolom, hogy nyugodtan lehet jobboldali a Jobbik attól, hogy ilyen elveket vall. Egyébként a bérunió egy rendkívül progresszív elképzelés, jó lett volna, ha baloldali pártok is felkarolják, de a Jobbik úgy gondolta, hogy konzervatív, jobboldali néppártként egy ilyen ügyet is képviselnie kell. Valóban az a célunk, hogy a jólét mindenkire kiterjedjen Magyarországon. Elutasítom, hogy ennek csak baloldali olvasata van. Magyarországon az embereknek erre van szükségük, szeretnének felzárkózni életszínvonalukban Nyugat-Európához, vidéken Budapesthez vagy Debrecenhez.


Lukács László György

Béli Balázs

Szájer József botránya után azt javasolták, hogy minden magyar EP-, parlamenti és önkormányzati képviselővel drogtesztet kellene csináltatni. Ez a legnagyobb probléma a Szájer-üggyel? A Jobbik képviselői számára szerveznek közös tesztelést, amennyiben a parlament nem fogadja el a javaslatukat?

Az utolsó kérdésre a válasz, hogy bármikor tesztelünk, amikor szükséges. Erre érdemes lehet egy nyitókampányt indítani 2022-ben, ha összeül az új parlament: ha kormányon leszünk, akkor a saját javaslatunkat elfogadva, ha ellenzékben, akkor pedig ellenzéki pártként vethetnénk alá magunkat a tesztelésnek. Úgy gondolom, hogy ennek van helye, ugyanis nagyon sokszor merült már fel egyes közéleti szereplőknél, hogy valamilyen bódítószerrel, annak befolyásolása alatt élnek, ez pedig a társadalom számára nagyon visszatetsző helyzetet szül. Ez a Szájer-ügynek egy mellékszála volt, ezzel is hírbe hozták. Az viszont egy fontos olvasata volt a Szájer-ügynek, hogy egy olyan képviselő, aki az Európai Parlamentben a Fidesz egyik legmagasabb rangú politikusa, itthon pedig az egyik legfontosabb jogszabálynak, az Alaptörvénynek az alkotója, a saját maguk által kreált ideológiával ennyire szembehelyezkedett, attól ennyire távol eső életet él. Nem az a lényeg, hogy homoszexuális, de szerintem nem is az, hogy drog volt nála. Magyarországon szerintem az emberek tiszteletben tartják annyira a privátszférát, hogy a homoszexualitásával különösebb problémájuk nincs. Zárójelbe teszem, hogy a közvélemény-kutatások alapján a Fidesz táborában nem teljesen ez látszik, ott ezt is elítélték a szavazók. A drogtesztre visszatérve: szerintem szükség lenne rá és mindenki nyugodtan, önkéntesen alávetheti magát. Én megígérem önnek és a Debreciner olvasóinak, hogy a jobbikos képviselők ennek nagyon szívesen alávetik magukat. 2022-ben akár ezzel is indulhat a parlament. Ez nem csak egy beadott javaslat, egy egyszerű politikai üzenet. Mi ezt komolyan gondoljuk. Ahogy annak idején azt is komolyan gondoltuk, hogy a parlamentben ne lehessen alkoholt fogyasztani. Ezt részben sikerült elérnünk. Szerintem nincsenek olyan munkahelyek, ahol valaki alkohol vagy drog befolyása alatt dolgozhatna, fontos, hogy a parlament is úgy működjön, mint egy normális munkahely, még ha nagyban különbözik is attól.

A Jobbik több alkalommal is Kaleta Gáboréhoz hasonlította Szájer József ügyét. Nem gondolja, hogy ezzel a pártja az a sztereotípiát erősíti, miszerint a melegeknek közük van a pedofilokhoz?

Ha ez így volt a közbeszédben, akkor helytelen ez az azonosítás. Szerintem ez inkább annak szólt, hogy a társadalmi átlagtól eltérő cselekedeteket tettek egymás mellé. Az egyik egy olyan bűncselekményt követett el, ami a Büntetőtorvénykönyv szerint komolyan büntetendő, és amelyik erkölcsileg is elítélhető. Szájer József szintén erkölcsileg elítélhető módon cselekedett, a saját koordinátarendszeréhez mérten mindenképpen. Szerintem ezért voltak az összehasonlítások, nem hiszem, hogy arra kellene utalnia bárkinek, hogy a pedofil bűncselekmények és a homoszexualitás bármilyen összefüggésben állna egymással. Nem ismerem az idevágó kutatásokat, hogy az ilyen bűncselekmények elkövetői közül hányan homoszexuálisok, szerintem nem is vezetnek ilyen statisztikát, de nem hiszem, hogy helyes, ha egy ilyen kérdésben általánosítunk. Nem is szabad semmilyen kérdésben általánosítani. Én azzal sem sérteném meg a Fidesz szavazóit, hogy Szájer József tettét azonosítsam az összes fideszessel vagy valamennyi fideszes képviselővel.

A Jobbik elnökségében nincs hajdú-bihari kötődésű, ebből a megyéből politizáló tag. Kinek a feladata az elnökségben, hogy foglalkozzon a hajdú-bihari szervezeteikkel, pártéletükkel? Milyen Hajdú-Bihar megyéből érkező kezdeményezések kerültek mostanában az elnökség elé?

A Jobbikon belül nincs területi képviselet, minden megyét nem is lehet lefedni. Általában az képviseli a Hajdú-Bihar megyei jobbikosok ügyét, aki épp azzal a szakpolitikával foglalkozik, amely ügyben az elnökséghez, vagy a párt más képviselőihez fordulnak. Jász-Nagykun-Szolnok megyei képviselőként én gyakran szoktam járni a Hajdú-Bihar megyei jobbikosok körébe, hiszen Karcag közel van Debrecenhez és a megye többi részéhez. Fontos még megemlíteni, hogy az ifjúsági tagozatunk elnöke Hajdú-Bihar megyei, Keresztesy Gergő, aki értelemszerűen kapocs a párt vezetése és a hajdú-bihari ügyekben. Általában egyébként országos kezdeményezéseket visznek le helyi szintre, vagy helyi problémákat jelenítenek meg, ebben nekik szabad kezük van, ők tudják, hogy Debrecenben, Hajdúhadházon vagy Hajdúdorogon mik a fő problémák, azokra milyen megoldások a jók. Leszögezem, hogy mindig szívesen mentem Hajdú-Bihar megyébe, és ezután is szívesen fogok.

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Egy hónapra csak 1000 forint. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!


Sajtószabadság - Debreciner

Debreciner

A megosztása fontos!

Kérjük, válasszon előfizetési vagy támogatási lehetőségeink közül!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

További olvasnivalók...