BEZÁR

Közösségi média

Gondoskodó város – 2. levonás

A címben semmi elírás nincs. Itt ugyanis már levonásnál tartunk. Legalábbis ott kéne. Hogy levonjuk végre a következtetéseket. Mert hangzatos hencegésből, hatásvadász szólamokból, üres ígéretekből már több volt, mint elég. A komplett nemzethy közhelyszótárat elénk böffentették már, azt gondolván, elalélunk tőle. Most szintet léptek, jön a következő fokozat. Szemrebbenés nélkül belehazudnak a képünkbe, s ha ez nem elég, akkor jön a cinizmus. Padlógázzal.

Megvolt a legutóbbi városi közgyűlés. Itt aztán napnál világosabbá vált, kiket is szolgál a városvezetés valójában. Egy biztos, nem nekünk, a helyi lakosságnak akarnak megfelelni. Ezt nagyjából eddig is tudtuk, de egyre kevésbé tudják türtőztetni magukat, egy-egy megnyilatkozásuknál jócskán kilóg a lóláb.


Debreceni közgyűlés – 2022. november 17.
Papp László polgármester és Széles Diána alpolgármester
Koppányi Szabolcs

Debrecenben jelenleg az egyik legégetőbb probléma a tömegközlekedés. Azért őszintén kíváncsi lennék, vajon jelen helyzetben is el merné-e sütni Pósán azt a már tavaly sem vicces poént, hogy a közösségi közlekedés új fővárosa lennénk, akik példát mutatnak más magyar városoknak. Kérdés, persze, hogy miből kell példát mutatni. Ha abból, hogyan kell gallyra vágni egy eleddig valahogy még működő tömegközlekedést, akkor dobogó legfelső fok. Elrettentő példának kiválóak vagyunk. Érzésem szerint, és talán nem vagyok vele egyedül, inkább azon kéne iparkodni, hogy ebben az amúgy is nehéz időszakban ne tegyenek újabb terheket a lakosokra. Hát, ahhoz kéne egy kis alázat, jókora adag empátia. Van ilyen szócikk az értelmező szótárban, csak utána kell nézni. Ha már zsigerből nem megy.


Debreceni közgyűlés – 2022. november 17.
Balázs Ákos alpolgármester
Koppányi Szabolcs

És mindezek után, amikor a közgyűlésben rákérdeznek, a polgármesternek van képe cáfolni és cinikusan bagatellizálni a helyzetet: „a járatritkítások, a trolibusz-közlekedés leállítása és a villamosközlekedés korlátozása nem csökkenti a DKV szolgáltatásának színvonalát”. Aranyapám, ha ez nem csökkenti, akkor mi?? Ha leáll minden, és megszűnik a tömegközlekedés?? Kapjál már a fejedhez! Mondjuk, igazad van, a DKV szolgáltatásának színvonala eddig is gyatra volt, de ti bebizonyítjátok, hogy mindig van lejjebb. „A politikus szerint az önkormányzat erőn felül üzemelteti a közösségi közlekedést, mert az állam már régen kivonult onnan.” És ehhez nekünk mi közünk van? Ki akart polgármester lenni? Ki vállalta ezt a feladatot? Oldja meg!!! Ha úgyis a város üzemelteti, akkor mi szükség rá, hogy egy cégnél jó fizetésért emberek ne csináljanak semmit?


Debreceni közgyűlés – 2022. november 17.
Barcsa Lajos alpolgármester
Koppányi Szabolcs

Ugye, nyilvános lesz majd, hogy ebben a fene nagy megszorítósdiban mekkora jutalmat vág zsebre a DKV vezetése és a városvezetés? Ha már ilyen zseniálisan szétcseszték emberek tízezreinek a közlekedését. Sokan örülnek, hogy van munkahelyük. Sehol nem nézik jó szemmel a késést. Azt szokták mondani, el kell indulni kellő időben vagy egy busszal/villamossal hamarabb. Az most ebben az agyonritkított menetrendben mit jelent? Vannak, akiknek menetben még egy-két gyerkőcöt is le kell tenni óvodában, iskolában. Ők mikor induljanak el azokkal az ártatlanokkal? Zöld hajnalban, amikor szerencsétlen gyerek még ki se lát a fejéből? És úgy üljön majd a suliban és tanuljon? Ja, semmi gond, a hűvös tanteremben majd felébred szegényke. Hát, gratulálok, gondoskodás kimaxolva.


Debreceni közgyűlés – 2022. november 17.
Puskás István alpolgármester
Koppányi Szabolcs

Tartok tőle, hogy a helyi hatalmasoknak halványlila elképzelése sincs arról, milyen egy reggeli utazás azok számára, akiket nem kényelmes autó repít a munkahelyre. De javasolnám, próbálják ki. Végtére is zöld város is lennénk, vagy mi a szösz. Tessék csak szépen letenni azt a fránya járgányt, esőben, hóban, fagyban, jeges szélben, sárban, lucsokban, csúszós úton bukdácsolva eljutni a legközelebbi megállóig, ott várakozni, ahogy más földi halandók teszik. Aztán, ha felférnek a tömegközlekedési eszközre, még legyenek is hálásak. Nincs cukorból egyikük sem. Ők is csak ugyanaz a rendszertani kategória, semmivel sem több. Túl fogják élni. Ahogy mások is. Aztán majd egy-két hét után lehetne újra szavazni a kérdésről. Lehet, hogy kisebb lenne az arc, és nem menne a pökhendi arrogancia? És, ha belegondolunk, még pénzt is lehetne spórolni. Én nagyvonalú vagyok, minden városházi dolgozónak adnék ingyen bérletet. Nem kéne parkoló sem az autóik számára. Tiszta haszon lenne. Mert, ugye, nem omlott össze? Nem, á, dehogyisnem!


Debreceni közgyűlés – 2022. november 17.

Koppányi Szabolcs

De, ha már forgalom és közlekedés. Nem telepítenek fekvőrendőröket. Majd a valódiak ellenőrzik. Az szép, erre lesz ember. Csak megemlíteném, hogy van a városban egy utca, úgy hívják, Bornemissza utca. Szép széles, nyílegyenes. A megengedett sebesség 20 km/h. A legjobb bevételi forrás, ott rendszeresen figyelik az autósokat. Vajh melyik fontos lótuszfaktusz lakhat ott? A pár éve leaszfaltozott Csengő utcában akkorákat suhannak egyes autósok, hogy ihaj, nem korlátozza őket semmi, pedig lakó-pihenőövezet az is. A mellette lévő Alkotmány utca a lakóházaktól kezdve bő egysávnyi hely. Az utcában kétirányú forgalom mehet. Megy is, nem is kicsi. Ott a gimnázium, félúton pedig a NAV. Hosszú évek óta probléma ez, nem sikerül egyirányúsíttatni, mert valakiknek nem elég indok, hogy egy kanyargós – ráadásul bizonyos szakaszon elég beláthatatlanul – út, ahol két autó csak nagyon szűken fér el egymás mellett, rettentő balesetveszélyes. Gondoskodó, aha, persze.


Debreceni közgyűlés – 2022. november 17.

Koppányi Szabolcs

És aztán megszólalt a keep smiling alpolgi is, bár ne tette volna. A szociális ügyekért is felelős, szociálisan totálisan érzéketlen nőből előtört valódi énje. Jól írta valaki kommentben, csak látványpékség a sok szereplése. Az örökös Facebook-szereplés, vigyorgás csak a felszín polírozása, a cifra nyomorúság. És, tartok tőle, fel se fogta, hogy amit mondott, azzal hány emberbe rúgott bele. Az emberek egy jelentős részének eddig is egy kockás füzet volt a feje, és azon ickázott fizetéstől fizetésig, hogy éljen túl egy-egy hónapot. Most, amikor a boltokban egyes termékeknek hetente megy feljebb az ára, a fizetés meg nem emelkedik, a helyzet még rosszabb. Ráadásul jön a tél, a rezsiszámla is katasztrófa. (kinek mit intézett a kormánya). Mekkora szerencse, hogy megvédték a rezsicsökkentést! Ja, nem. És akkor jön ilyen dumával, hogy evidencia az, hogy „mindenkiért elsősorban saját maga felelős, majd a családja, aztán az önkormányzat, utána a karitatív szervezetek és csak legvégső esetben az állam”.


Debreceni közgyűlés – 2022. november 17.

Koppányi Szabolcs

Álmodj, királylány! Majd, ha mindenki szavazhat a saját fizetéséről, majd akkor. Addig nem. Majd, ha mindenki megszavazhatja, mennyi jutalmat, mennyi cafeteriát szeretne, és azt meg is kapja. És a tömegeknek nem az ételosztás a megoldás meg némi odavetett segély. Az csak tűzoltás. A pénzeket kéne sokkal igazságosabban elosztani, és akkor majd gondoskodna magáról mindenki. Persze, ha nem lenne ennyi kiszolgáltatott, szerencsétlen sorsú ember, a választási eredmények is másképp alakulhatnának. Az meg, ugye, nekik nem lenne jó. De semmi gond, volt tortázás, perdülj-fordulj, táncika, le van tudva a gondoskodás, lelkiismeret elaltatva.


Debreceni közgyűlés – 2022. november 17.

Koppányi Szabolcs

Közeleg a karácsony. Ezt az is tudja, aki nem látja a főtéri adventi előkészületeket, csak rápillant a naptárra. Az advent az ünnepvárás örömteli időszaka kellene, hogy legyen, amikor az emberek szíve megtelik szeretettel, boldogsággal. Sokan azt se tudják, miből lesz étel az ünnepi asztalra. Tartok tőle, a szeretet megnyilvánulásait gyakran fogja felváltani szentségelés a megállókban. Kinek mit intézett a városvezetése.


Debreceni közgyűlés – 2022. november 17.

Koppányi Szabolcs

(Ez a jegyzet – mint ahogy az itt megjelenő összes publicisztikai írás – a szerző véleményét tükrözi.)

Kosztonyák Katalin írásai itt olvashatók: A SZÓLÁS JOGÁN.

Ha fontosnak tartod, hogy a Debreciner folytathassa a munkáját, akkor támogasd! Rajtad múlik!

A megosztása fontos!

Kérjük, válasszon előfizetési vagy támogatási lehetőségeink közül!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

További olvasnivalók...