BEZÁR

Közösségi média

Feloszlathatják Derecske képviselő-testületét, miután a fideszes polgármester egyedül döntött a jegyző felmentéséről

Az előterjesztést a Fidesz két önkormányzati képviselője is támogatja. A kezdeményezők korrupciógyanús ügyekről is írnak az indoklásukban.

Öt derecskei önkormányzati képviselő kezdeményezte a város képviselő-testületének feloszlatását. Az erről szóló előterjesztést június 30-án tárgyalják. Az indoklásuk szerint Bordán Szabolcs (Fidesz) polgármester nem mutat bizalmat a testület felé, nem tájékoztatja őket, nem tartja tiszteletben a döntéseiket. Mint írják, a kezdeményezők ezért nem látják biztosítottnak a város működőképességének fenntartását. „A korrupciógyanús ügyek, a képviselői munka akadályozása, a korrekt információáramlás, az együttműködés hajlandóságának hiánya, a tisztességtelen, arrogáns magatartás a képviselők és egyéb tisztségviselők felé, a polgármester akaratának elérése miatt megtévesztő magatartás tanúsítása és hiányos információ adása, a Hivatal, az intézmények és az Önkormányzat egésze működésének hátráltatása, veszélyeztetése merült fel, ami jövőbeni kivizsgálandó feladatokat ad” – olvasható az előterjesztés mellékletében. A javaslatot három független (Békésiné Kiss Gabriella, Luxeder Endre és Porkoláb Gyula), valamint két fideszes (Kiss Csaba és Zsákai Ildikó) képviselő nyújtotta be.


Derecske

A kezdeményezők egy közleményt is kiadtak, amelyben azt írják, véglegesen megszűnt a bizalmuk a polgármester és Ács-Dósa Mónika (Fidesz) alpolgármester iránt. Az előterjesztésben olvashatókhoz képest azt is megemlítik, hogy álláspontjuk szerint Bordán Szabolcs fenyegetőzései is veszélyeztetik a város működését. Kifejtik, hogy elhatárolódnak „a jelenlegi polgármester és támogatói köre által kezdeményezett, a hivatal és intézményei minden jelenlegi és volt munkatársát ért érzelmi bántalmazásoktól, a nemtelen vádaktól, de különösen a jegyzőt ért rágalmaktól, a felmentését kezdeményező törvénytelen eljárásról”.


Derecske

Derecske képviselő-testülete a polgármesterrel együtt összesen 9 tagból áll, ami azt jelenti, hogy amennyiben a feloszlatást kezdeményező képviselők megszavazzák az előterjesztést, új választást kell kiírni a városban.

Pánikszerű menekülés, majd menesztés

Ahogy az egy fenti idézetből is kiderült, az oszlatási ügyet kiváltó egyik esemény Varsányiné Antal Erzsébet jegyző jogviszonyának megszüntetése volt. Luxeder Endre önkormányzati képviselő, a város volt polgármestere a közösségi oldalán június 19-én az esetről azt írta, hogy a május 26-i testületi ülés lezárását követően egy nem hivatalos megbeszélésen a jegyző az önkormányzat működésére vonatkozó problémákat vetett fel, mire a polgármester és az alpolgármester „pánikszerűen” elhagyta a helyszínt, a jegyzőt pedig Bordán Szabolcs másnapra berendelte az irodájába.


Derecske
Bordán Szabolcs
Facebook

Ahogy Luxeder írja, június 3-án a polgármester egyedül döntött a jegyző közszolgálati jogviszonyának megszüntetéséről, ennek okáról pedig még utólag sem kapott tájékoztatást a képviselő-testület. A képviselő hangsúlyozza, Bordán Szabolcs korábban soha nem jelezte nekik, hogy kifogásai vannak a jegyző munkájával kapcsolatban, sem azt, hogy el akarja távolítani őt a pozíciójából. Luxeder Endre ezért egy önálló képviselői indítványt nyújtott be, amely alapján a testület elhatárolódna a polgármester döntésétől, annak esetleges jogi következményeit pedig teljes mértékben Bordán Szabolcsra hárítaná. A képviselői indítvány nem szerepel a június 30-i testületi ülés előterjesztései között. Ennek okairól Luxeder Endrétől érdeklődtünk. Amint válaszol, cikkünket frissítjük.

Politikai síkra terelésről írt a polgármester

Június 15-én Bordán Szabolcs a közösségi oldalán számos indokot felhozott a jegyző felmentésével kapcsolatban. Azt írta, Varsányiné Antal Erzsébet több esetben nem kérte az egyetértését köztisztviselők kinevezése kapcsán; többször előfordult, hogy az engedélye nélkül ment szabadságra; egy olyan ülésen jelentette be, hogy büntetőfeljelentést tettek vele szemben, amelyre Bordán Szabolcsot nem hívta meg; nem tájékoztatta a polgármestert egy cégbeli érdekeltségéről; valamint „politikai síkra próbálta terelni” a közszolgálati jogviszonyát.


szerk - Debreciner 3 éves
Rajtad múlik (Kattints a képre!)
debreciner.hu

Csak az alelnöktől vehette át az összetartozást jelképező szablyát

Információink szerint Derecskén a lakosság körében is komoly felháborodást váltott ki Varsányiné Antal Erzsébet jegyző eltávolítása. Úgy tudjuk, ez is szerepet játszhatott abban, hogy június 25-én, Derecske város napján nem Pajna Zoltán (Fidesz), a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat elnöke, hanem Bulcsu László (Fidesz) alelnök adta át Bordán Szabolcsnak a megyében élők összetartozását jelképező Bocskai-szablyát. Ugyanezen a napon egyébként Pajna Zoltán Tépe és Görbeháza községek polgármestereinek adta át a szablyát. Arra, hogy a jelképet nem a megyei önkormányzat elnöke adja át, mindössze egy példát találtunk, idén májusban történt ilyen, amikor szintén Bulcsu László adott szablyát Csetneki Csabának (független), Újszentmargita vezetőjének.


Derecske
A szablyát a megyei alelnök adta át a polgármesternek
facebook.com/HajduBiharMegyeiOnkormanyzat

Az üggyel kapcsolatban kerestük Bordán Szabolcs polgármestert, valamint a Fideszt is. Amint válaszolnak, cikkünket frissítjük.

Ha fontosnak tartod, hogy a Debreciner folytathassa a munkáját, akkor támogasd! Rajtad múlik!

A megosztása fontos!

Kérjük, válasszon előfizetési vagy támogatási lehetőségeink közül!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

További olvasnivalók...