BEZÁR

Közösségi média

A koronavírussal összefüggésben elhunyt debreceniek 72,37 százaléka egyetlen védőoltást sem kapott – Átlátszó

Az Átlátszó a Nemzeti Népegészségügyi Központtól megszerzett adatok alapján térképen ábrázolta a magyarországi települések járványveszteségeit, feltüntetve a kapott oltások számát is.

Július 5-én írta meg az Átlátszó a Müller Cecília országos tisztifőorvos által vezetett Nemzeti Népegészségügyi Központtól (NNK) közérdekű adatkéréssel megszerzett információkra támaszkodva, hogy a 2021-ben a koronavírus-járvánnyal összefüggésben elhunyt személyek a haláluk előtt milyen arányban részesültek védőoltásokban.

Átlátszó

atlatszo.hu

Először az elhunytak korát, nemét, az elhalálozásuk dátumát, a lakcímét (kizárólag a települést feltüntetve), a felhasznált oltóanyagokat, valamint az oltások dátumát kérték ki az NNK-tól, majd miután az országos tisztifőorvos kifejtette, hogy a nem és a kor megadásával fennállna a név szerinti azonosítás lehetősége, ezektől az adatoktól eltekintettek. Végül az NNK csak dátumok nélkül, az egész évre összesítve adta meg az elhunytak számát (azon települések adatait, amelyeken 1-2 haláleset történt, nem kapták meg, ezeket egy másik adatbázisból viszont pótolni tudták).

Nem kapta meg az Átlátszó a felhasznált vakcinák típusára vonatkozó információkat sem. Fontos kiemelni továbbá, hogy mivel az NNK azt sem közölte, a védőoltásban részesült elhunytak mikor kapták meg a vakcinákat, nem lehet következtetéseket levonni az oltások hatékonyságáról, hiszen elképzelhető, hogy bizonyos esetekben azoknak egyszerűen nem volt idejük kifejteni a hatásukat.

A döntő többség egyáltalán nem kapott védőoltást

A kapott adatbázisok alapján az Átlátszó kiszámította, hogy a 2021-ben a koronavírus-járvánnyal összefüggésben elhunyt 28 153 beteg 73,33 százaléka egyetlen védőoltást sem kapott meg, 10,75 százalékukat egyszer, 13,44 százalékuk pedig kétszer oltottak be. Azoknak az aránya, akik három védőoltást is kaptak, mégis elhunytak, 2,48 százalék.

Ugyanez az arány Debrecenben a következőképpen nézett ki: a járvánnyal összefüggésben 2021-ben 427-en hunytak el, 72,37 százalékuk úgy halt meg, hogy nem kapott korábban oltást, 12,18 százalékuk egy, 12,41 százalékuk két, 3,04 százalékuk pedig három védőoltást kapott.

Az Átlátszó munkatársai térképen is megjelenítették az adatokat, ezek alapján bármelyik településen ellenőrizhető, hogy hány halottat mutat a járványstatisztika, s közülük hányan kaptak egy, két vagy három védőoltást. Ahogy látható, Hajdú-Bihar megye települései között nincsenek jelentős eltérések.

További részleteket az Átlátszó cikkében olvashatnak.

A megosztása fontos!

Kérjük, válasszon előfizetési vagy támogatási lehetőségeink közül!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

További olvasnivalók...