BEZÁR

Közösségi média

Véres pite és húsvétváró kirakodóvásár Polgár főterén

Helyiekből és környékről érkezettekből verbuvált csoportok készítették el a hagyományos disznótoros ételeket, köztük a térség jellegzetes ételét, a hurka-pitét. Az eső ellenére több százan vettek részt a programokon. A nagyobb zivatar után pedig a művelődési házban folytatódtak a programok.


Hurka-pite és Böllér Fesztivál – Polgár, 2022. április 9.
Hurka-pite
Polgár Tóth Tamás

Hetedik alkalommal rendezték meg a Hurka-pite és Böllér Fesztivált Polgáron április 9-én. Legutóbb 2019-ben tartottak hasonló rendezvényt, 2020-ban és 2021-ben a koronavírus-járvány megakadályozta a fesztiválozást. A húsvéti kirakodóvásárral egybekötött eseményen a nap folyamán többször is eleredő eső ellenére több százan vettek részt. A programot egy kerékpáros projektnappal is összevonták, így az érdeklődők kerékpáros bemutatót is láthattak a Barankovics téren.


Hurka-pite és Böllér Fesztivál – Polgár, 2022. április 9.
Galéria: Hurka-pite és Böllér Fesztivál – Polgár, 2022. április 9. (A KÉPRE KATTINTVA MEGNYÍLIK A GALÉRIA)
Polgár Tóth Tamás

A hagyományos disznótoros ételeket polgári egyesületek, intézmények, valamint egyes szomszédos települések önkormányzatai által delegált csapatok sütötték-főzték a délelőtt folyamán, köztük a fesztivál nevét adó hurka-pitét is, ami a térség egyik jellegzetes étele. „A hurka-pite, vagy más néven véres pite nem más, mint a más vidékeken is megszokott véres hurkának egy sajátságos helyi változata. A töltelék nem bélbe kerül, hanem tejjel hígítva bő zsírral kikent tepsiben sül. A ropogós barnára sült pitéket végül kockára vágva tálalják” – olvasható egy, a város honlapjára feltöltött dokumentumban.

A nap folyamán kísérőprogramként többek között csigapöndörgető versenyt és véradást is szerveztek, délelőtt helyi és környékbeli bábosok, mazsorett csoportok, délután pedig országosan ismert előadók, Badár Sándor, Csepregi Éva és Vastag Csaba léptek fel.

A megosztása fontos!

Kérjük, válasszon előfizetési vagy támogatási lehetőségeink közül!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

További olvasnivalók...