BEZÁR

Közösségi média

Hamarabb mutatta be a Fidesz-közeli médiának Debrecen költségvetési tervét Papp László, mint az önkormányzati képviselőknek

A polgármester a közösségi oldalán azt írta: kiemelt céljuk volt a lakosság javaslatainak beépítése. Ehhez képest az elmúlt években már önálló napirendi pontot sem szántak az évente egyszer kötelező közmeghallgatásnak a városi közgyűlésen.


Debreciner - egy százalék
Kattints a képre!
debreciner.hu

A debreceni önkormányzat a Debreciner 2019-es indulása óta nem értesíti a szerkesztőségünket egyetlen sajtóeseményükről sem, így történhetett meg az, hogy Puskás István kulturális alpolgármester február 17-én kora délután közzétett – érdemi információkat nem tartalmazó – közösségi médiás bejegyzéséből szereztünk tudomást arról, hogy Papp László (Fidesz) polgármester egy sajtótájékoztatón bemutatta Debrecen város 2022-es költségvetéstervét. Erről nem sokkal később maga Papp is írt a Facebook-oldalára.


Papp László
Papp László polgármester tájékoztatja a kormányszimpatikus sajtót
facebook.com/puskasistvankultura

A polgármester posztja szerint a költségvetés tervezésekor kiemelt céljuk volt a lakosság javaslatainak beépítése, „legyen szó a lakótelepek, a kertségek fejlesztéséről vagy éppen jóléti célú beruházásokról”, ami annak fényében mindenképpen meghökkentőnek hat, hogy a városvezetés évek óta alig tart nyilvánosan, városszerte meghirdetett lakossági fórumokat, az elmúlt két évben pedig még a kötelező közgyűlési közmeghallgatást is a debreceni tűzoltóság aktuális beszámolójáról szóló napirendi pontba olvasztották bele.

A költségvetést bemutató sajtótájékoztatóra a debreceni sajtótermékek közül meghívást kapott, így arról tudósíthatott is a kormányközeli KESMA-hálózatba tartozó Hajdú-bihari Napló, a megyei lappal korábban tartalomszolgáltatási szerződést kötő Cívishír, valamint az önkormányzati tulajdonú Médiacentrum Debrecen Kft., amely többek között a városi televíziót és a Dehir.hu portált működteti.

Az MTI közlése szerint az eseményen a polgármester arról beszélt, hogy 184,72 milliárd forintos főösszeget terveznek, ami 13,6 százalékkal nagyobb, mint a 2021-es költségvetés esetében. Az állami hírügynökség beszámolójában olvasható információk szerint nem akarnak működési hitelt felvenni, de egy konkrét gazdasági projektre 14 milliárd forint rövid lejáratú kölcsön felvételét tervezik (ez nyilvánvalóan a déli ipari park bővítésével összefüggő földvásárlásokhoz szükséges hitel, amelyről korábban már beszélt a polgármester).


Papp László
Papp László polgármester tájékoztatja a kormányszimpatikus sajtót
facebook.com/puskasistvankultura

Az MTI tudósításából az is kiderült, hogy a városvezetés 84,91 milliárd forintot tervez beruházásokra, valamint 21,12 milliárd forint helyi adóbevételre számít, ami a 2021-es összegnél 21,8 százalékkal magasabb. Papp továbbá elmondta, közel 50 milliárd forintot költenek az ipari parkok fejlesztésére, 26,4 milliárdot gazdaság-, 20,4 milliárdot közlekedésfejlesztésre, 15,4 milliárdot kulturális célokra, 14 milliárdot intézményekre, sport-és szabadidős fejlesztésekre pedig 6,99 milliárdot fordítanak.

A költségvetéstervet azonban először még a város február 24-én ülésező közgyűlésének kellene elfogadnia. Ehhez képest az önkormányzati képviselők cikkünk írásának idején, pár perccel este 6 óra előtt még nem kapták meg a mellékletekkel együtt valószínűsíthetően többszáz oldalas előterjesztést – ahogy ezt kérdésünkre Szabó Bence, a Momentum önkormányzati képviselője is megerősítette. Hamarabb értesítette tehát a fideszes városvezetés a kormányközeli sajtóorgánumokat, mint azokat, akiknek az ügyben döntést kell hoznia, valamint szükség esetén költségvetési módosító indítványokat előkészítenie.

A Debreciner szerkesztőségének munkatársai több most elhangzott adat kapcsán kérdéseket intéztek volna a polgármesterhez olvasóink képviseletében, erre azonban nem volt módunk, mivel a debreceni polgármesteri vezetés – mint előbb már említettük – igyekszik folyamatosan távol tartani újságunkat a városházától.

Januárban is volt egy időzavar

Az elmúlt időszakban nem ez az első alkalom, amikor furcsa sorrendiség alakult ki a debreceni közgyűlés kapcsán. Ahogy azt a Debreciner január 27-én Szabó Bence felszólalása nyomán elsőként megírta, a Magyar Közlönyben az előtt jelent meg egy kormányrendelet arról, hogy a debreceni repülőteret üzemeltető cég állami tulajdonban áll, mielőtt az elvileg még többségi tulajdonos debreceni önkormányzat közgyűlése szavazhatott volna a tulajdoni hányada átadásáról.

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Egy hónapra csak 1000 forint. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

A megosztása fontos!

Kérjük, válasszon előfizetési vagy támogatási lehetőségeink közül!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

További olvasnivalók...