BEZÁR

Közösségi média

Hamis információk közlésével vádolja a PDSZ-t a kormány – A pedagógus szakszervezet visszautasítja a vádakat

A PDSZ szerint egy sajtótermék fogalmazott szerencsétlen módon. Ennél nagyobb problémának látják, hogy a kormány megkérdőjelezi a szakszervezetek illetékességét a kötelező oltásokkal kapcsolatban. Korrekt, átlátható egyeztetéseket akarnak.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) visszautasítja az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) szerdai közleményét, amelyben utóbbi hamis információk közlésével vádolta meg a szakszervezetet – tudatta november 5-én a PDSZ a Debrecinernek eljuttatott közleményében.

Az EMMI az Indexnek küldte meg a reakcióját. A lap ugyanis a témáról publikált cikkében azt írta, Nagy Erzsébet, a PDSZ választmányi tagja a szakszervezet Facebook-oldalán közzétett videóban arról beszélt, a kormány jövő hétre hoz javaslatot a szakszervezet azon követelésére, hogy vonják vissza a kötelező koronavírus-elleni védőoltásokról szóló kormányrendeletet.

A videóban szó szerint a következő hangzik el: „azt a választ kaptuk, hogy a jövő heti megbeszélésre hoznak majd javaslatot, illetve reagálnak erre a frissen behozott sztrájkkövetelésünkre”. Az Index a cikk címében a videóra hivatkozva azt írja, a minisztérium átgondolja a rendelet visszavonását. Hasonlóan interpretálta a szakszervezet közlését november 3-án este a Népszava is, akiktől a PDSZ szerint más sajtótermékek is átvették a pontatlan értelmezést. A Népszava cikkében az szerepel, a PDSZ képviselői „azt az ígéretet kapták: a kormány jövő hét szerdáig átgondolja a szakszervezetek követelését a kötelező oltás visszavonásáról, és egy új javaslatot tesznek majd”.

Vélhetően ezekre az interpretációkra reagálva írta az EMMI a következőket: „A kormány képviselői az egyes sajtótermékekben megjelent hamis hírekkel ellentétben nem tettek ígéretet az állami intézményekben előírt, koronavírus elleni oltásról szóló rendelkezés visszavonásáról. (…) Sajnálatos, hogy a PDSZ és a velük szorosan összefonódó média ismét hamis információkat közöl, ezzel jelentős mértékben megnehezítve azt, hogy az egyeztetési folyamat eredményes legyen”.

A PDSZ hangsúlyozza, ők nem fogalmaztak meg olyan álláspontot, amit az EMMI közleménye nekik tulajdonít, mindössze egy sajtótermék fogalmazott szerencsétlen módon. Ennél nagyobb problémának látják azonban, hogy az EMMI ugyanebben a közleményben nyilvánosan megkérdőjelezte a szakszervezetek illetékességét a kötelező oltásokkal kapcsolatban. „A tegnapi tárgyalások során a PSZ és a PDSZ által létrehozott sztrájkbizottság új követeléssel állt elő: az állami intézményekben előírt, koronavírus elleni oltásról szóló rendelkezés visszavonását kérik, amire írásos választ ígértek a kormány képviselői. A közös sztrájkbizottság az előbbieken túl, követeli annak visszavonását is, hogy a nem állami intézményekben az előírt oltás bevezetéséről a polgármesterek és a munkáltatók határozzanak. A követelés nem a pedagógusok oltására vonatkozik, hanem a teljes jogszabályok visszavonására, amely messze túlmutat a pedagógus szakszervezetek által képviselt személyi körön” – olvasható az Indexnek küldött kormányreakcióban.

A PDSZ a Debrecinernek eljuttatott közleményében megemlíti, hogy a minisztérium által delegált tárgyaló, Kisfaludy László helyettes államtitkár a tárgyaláson személyesen kérte a PDSZ-t, ne kommunikálják azt, hogy a kormány megkérdőjelezi a PSZ és a PDSZ illetékességét, mert ez nem kormányálláspont. „Úgy véljük, az az igazán inkorrekt dolog, hogy ezek után a kormányzat egy nyilvános közleményben mégis megkérdőjelezi a szakszervezetek illetékességét – nem pedig egy sajtóorgánum szerencsétlen megfogalmazása” – írják.

A PDSZ a közleményében kitér arra is, a helyettes államtitkár a tárgyalás során ragaszkodott ahhoz, hogy a két szakszervezet kérése ellenére ne készüljön se jegyzőkönyv, se hangfelvétel. „Feltételeznénk, hogy a Magyar Állam alapvető érdeke is az, hogy egyeztetései ne földalatti szervezetek titkos tanácskozásainak módszertanával (az elhangzottak gondos nem-dokumentálásával) bonyolódjanak” – írja a PDSZ. Szerintük az EMMI „hazugozása” és a dokumentálatlanság veszélyezteti a tárgyalások sikerét, ezért a továbbiakban korrekt, átlátható egyeztetéseket szeretnének.

A megosztása fontos!

Kérjük, válasszon előfizetési vagy támogatási lehetőségeink közül!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

További olvasnivalók...