BEZÁR

Közösségi média

Debreceni csúcskörök – voksok az európai választáson

Vannak kiemelkedően fideszes körzetei Debrecennek, néhol pedig az összes ellenzéki párt együtt érte be a kormánypártot.

Legelső helyen a Vámospércsi úti 64. számú szavazókör népe végzett: ott 79 százalékig kúszott fel a szavazati arányuk, ráadásul a többi párt mélyen 10 százalék alatt produkált. A 11. számú (Tank utca), ahol 68 százalék volt a Fidesz eredménye, is kiemelkedő – érdekes, itt a Jobbik is jobban teljesített (10 százalék), vagy Nagycsere, ahol a narancsosok 65 százalékig jutottak. Aztán erős körzetük még Haláp (újabb külterület) a maga 72 százalékos fideszes szereplésével, vagy a Nagyerdei körúton a 184. számú szavazókör (67 százalék), vagy éppen a Kalász utcai 211-es szavazókör (72 százalék). A Napraforgó utcai 213-as szavazókör is 65 százalék feletti Fidesz-győzelmet mutat.


Választás 2019
Választás 2019

Ugyanakkor vannak olyan városrészek is Debrecenben, ahol nem ennyire hatalmas a Fidesz előnye.

A Tessedik utcán a 218-as számúban például a Fidesz 47 százaléka mellett a Momentum 21 százalékig jutott. Aztán a Beregszászi-gimnáziumban lévő urnákba a 201-es kör voksolói 44 százalékos fideszes mutató mellett több mint 25 százalékos arányban dobálták bele szavazólapjaikat a DK-ra voksolva. Aztán az Epreskert utcai 102-es szavazókör 44 százalék Fidesz és 20 százalék DK, vagy a Hunyadi utcai 111. számú kör ugyancsak 44 százalék Fidesz és 18 Momentum arányokat hozott.

A Margit téri 117-esben a 44 százalékos Fidesz mellett 24 százalékos a DK, 13 százalékos Momentum és 8 százalékos az MSZP – így hárman együtt már nagyjából egalizálták (képzeletben persze) a kormánypárt szavazatait.


Választás 2019 - debreceni Fidelitas
Ünnepel a debreceni Fidelitas – a kép forrása: Facebook

Amúgy még több helyen közelített az ellenzék együttesen a Fideszhez. A Dózsa György utcán (155. kör) a DK erősködött 22 százalékkal, míg a Vénkertben (165. kör) szintén a DK ért el 24 százalékot. A Víztorony utcában az 55. kör 47 százalék Fideszt és 20 százalék DK-t szavazott.

Mindenesetre talán véletlen, talán nem, de a lakótelepeken – bár a Fidesz-KDNP fölénye tetten érhető volt ezeken a helyeken is – mintha kisebb lenne a kormánypárt vonzereje.

Az őszi önkormányzati választásokra való felkészülésben vélhetően nagy szerepe lesz a mostani voksolási adatoknak minden egyes párt részére.

(Aki érdeklődik a szavazókörök részletes adatai iránt, itt keresse.)

A megosztása fontos!

Kérjük, válasszon előfizetési vagy támogatási lehetőségeink közül!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

További olvasnivalók...