BEZÁR

Közösségi média

Munkahelyteremtés helyett haveroknak mentek a milliárdok – Szabad Európa

Több szempontból is tanulságos az a gyorsan felfüggesztett pályázat, ahol a kiíró igazgatóhelyettesének üzlettársa, kormányközeli cégek és a leggazdagabb magyarok nyertek, akiknek nem ártott a járvány.

Szabad Európa

szabadeuropa.hu

Munkaerő-bővítés volt a célja annak a pályázatnak, amelyet az OFA Nonprofit Kft. írt ki év elején. A pályázatot aztán idő előtt lezárták, pedig ki sem osztották a teljes, rendelkezésre álló összeget. A győztesek között ott van az OFA igazgatóhelyettesének üzlettársa, fideszes jelölt és önkormányzati képviselő, többen a leggazdagabb magyarok közül, de több Fidesz-közeliként számontartott vagy Kósa Lajossal jó kapcsolatot ápoló cég. A pályázaton tehát nem a Fidesz első vonalába tartozó cégek voltak a befutók, hanem az a másod-harmad vonal, amelynek megtartása különösen fontos a kormánypártnak – írja a Szabad Európa.

A pályázat egy hónapig futott volna, ám két hét után felfüggesztették, és a pályázati dokumentáció is eltűnt az OFA honlapjáról. A Szabad Európához ekkor jutottak el olyan információk, hogy érdemes a pályázatra odafigyelni, mert várható, hogy Fidesz-közeli cégek fognak nyerni, amelyek nem pont a kiírásban megjelölt célra költik majd a pénzt.

Összesen 2,9 milliárd forintot osztottak szét a nyertesek között, messze elmaradva a 4,7 milliárdos keretösszegtől. Nem érthető tehát, hogy miért kellett gyorsan lezárni a pályázatot.

A 36 nyertes cég közül legalább 25-nél találtunk konkrét fideszes kötődést vagy egyéb furcsaságot. Ez a 25 cég nyerte el a támogatások nyolcvan százalékát, összesen mintegy 2,3 milliárd forintot.

A pályázaton nyertes cégek szinte mindegyike jobban teljesített 2020-ban, mint az azt megelőző években, a koronavírus-járvány gazdasági hatásai tehát nem jelentkeztek náluk.

A nyertesek több mint egyharmada, 13 cég debreceni vagy hajdúszoboszlói kötődésű. Itt rendre felbukkant a volt polgármester, Kósa Lajos neve is.

A nyertesek között megtalálható:

• a pályázatot kiíró és elbíráló OFA igazgatóhelyettesének, Mátyus Máténak az üzlettársa;
• a furcsa közbeszerzéseket kiíró, majd egy hatalmas közbeszerzést egy Tiborcz- és egy Mészáros-érdekeltséggel közösen elnyerő Csendes Richárd;
• az egyik leggazdagabb magyar, Herdon István;
• az egyik leggazdagabb magyar család, az Ináncsy tagja, aki egy korábban kiszivárgott levél alapján „tett gesztusokat” a Fidesz felé;
• a Törökországban is gazdagnak számító Özyer család egyik Magyarországon is terjeszkedő tagja;
• több, trafikot üzemeltető vállalkozás; • számos Fidesz-közeliként számontartott társaság;
• a Debreceni Egyetem HÖK-vezetésébe bekerülő, majd az egyetem alapítványba szervezését megszavazó Szikszai Tamás Géza;
• fideszes önkormányzati képviselő;
• Fidesz támogatta képviselőjelölt;
• önkormányzati bizottság korábbi fideszes delegáltja;
• a Kósa Lajos feleségét óbudai lakáshoz juttató építési vállalkozó családjának új cége;
• olyan vállalkozó, aki két cégével is támogatáshoz jutott ezen a pályázaton.

További részletek a Szabad Európa cikkében olvashatók.

A megosztása fontos!

Kérjük, válasszon előfizetési vagy támogatási lehetőségeink közül!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

További olvasnivalók...