BEZÁR

Közösségi média

Diktatúrára jellemző a sajtó akadályozása a DK-s képviselő szerint, közben ő maga sem reagál a megkereséseinkre

Vaszkó Imre szerint ellenzéki győzelem esetén 2022 után az első feladataik között lesz a független sajtó és a kormányszervek közötti kapcsolat erősítése. A politikus 2019 óta még egyetlen neki feltett kérdésünkre sem válaszolt.

Vaszkó Imre (DK) debreceni önkormányzati képviselő május 12-én a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) friss kutatása alapján írta ki a közösségi oldalára, hogy a közhatalom milyen eszközökkel akadályozza a magyar független sajtó működését. Vaszkó bejegyzése szerint alapvető lenne, hogy az olvasók és nézők főleg a járványidőszak idején őszinte, átlátható és konkrét tájékoztatásokat kapjanak.

Debreceni közgyűlés - 2020. július 2.
Vaszkó Imre a debreceni közgyűlésben – 2020. július 2.
Koppányi Szabolcs

A független sajtót akadályozó eszközök felsorolásánál a TASZ és Vaszkó is az első helyen említi az újságíró ignorálását (kérdések meg nem válaszolása), a második helyen a nyílt elutasítás (bizonyos médiumnak nem nyilatkozás), a harmadik helyen a fizikai távolságtartás, a negyedik helyen pedig a sajtótájékoztatókkal való trükközés szerepel (későn kiküldött meghívók). A későbbi pontokban olyan tényezőket sorol fel Vaszkó, mint az erőszakos vagy fenyegető fellépés, a hiteltelenítés vagy a források megfélemlítése.

Egy posztszovjet diktatúra eszköztára

„Ezek az állapotok és eszközök leginkább egy posztszovjet diktatúrára jellemzőek. A 2022-es választások után az első feladataink között lesz a kormányszervek és a független magyar sajtó közötti kapcsolat megerősítése” – írta a politikus.

Ugyan Vaszkó Imre a debreceni önkormányzatba való 2019-es bekerülése óta nem válaszolt még egyetlen neki feltett kérdésünkre sem, mivel a mostani bejegyzésében elítéli ezt a magatartást, május 13-án a hivatalos e-mail címén tettünk fel neki néhány kérdést az ellenzéki előválasztással kapcsolatban. Mivel a képviselő nem válaszolt, május 14-én ugyanott megismételtük a kérdéseinket. Vaszkó azonban ezekre sem válaszolt.

Arra lettünk volna egyébként kíváncsiak: minek köszönhető, hogy míg a DK Európai Magyarok című kiadványának a „jelöltek” szót tartalmazó URL-lel rendelkező februári számában volt saját helyi mutációja, addig az áprilisi számból ő már kimaradt. Érdeklődtünk tőle arról, hogy továbbra is tervezi-e indulását az ellenzéki előválasztáson Debrecenben.

Mivel a képviselő egyik levelünkre sem reagált, ám a korábbi bejegyzésében arról írt: 2022 után kormányra kerülve az első feladataik között lesz a független sajtó és a kormányszervek közötti kapcsolat erősítése, május 17-én reggel egy újabb levelet írtunk Vaszkónak, amelyben megérdeklődtük, miért nem válaszolt még soha egyetlen kérdésünkre sem, illetve hogy pártja, a Demokratikus Koalíció debreceni szervezete az elmúlt másfél évben miért nem küldött előzetes értesítést a sajtótájékoztatóikról.

Vaszkó Imre erre a levelünkre sem reagált. Amennyiben a későbbiekben bármelyik kérdésünkre választ kapunk, cikkünket frissítjük.

Ha szeretnél hozzászólni, megteheted a Debreciner közösségi oldalán. Várjuk a véleményedet!

A megosztása fontos!

Kérjük, válasszon előfizetési vagy támogatási lehetőségeink közül!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

További olvasnivalók...