Nem tépkednék a plakátokat – Etikai kódexet készített a Jobbik-Momentum-LMP együttműködés

Programközpontú kampányt akarnak a lejáratások helyett, egymás plakátjait sem tépkednék. Az előválasztást nem utasítják el, tárgyalnának a megvalósításáról, de szerintük erre már kevés az idő.

Sajtótájékoztatót tartott július 23-án délelőtt a debreceni Régi Városháza épülete előtt a Jobbik, a Momentum és az LMP. Kőszeghy Csanád Ábel, a három párt közös polgármesterjelöltje arról beszélt, hogy elkészítettek egy etikai kódexet (alább teljes terjedelmében közöljük), amelynek aláírására várják a város összes, az önkormányzati választáson indulni kívánó szervezetét.

Kőszeghy szerint a kódexre azért van szükség, mert az elmúlt hetekben a korábbi kampányokban tapasztaltakhoz képest sokkal intenzívebbé váltak az egymással szembeni közösségi médiás támadások.


Kőszeghy Csanád Ábel

Tóth Tamás

A családtagokat kihagynák a kampányból

A polgármesterjelölt elmondása szerint az etikai kódexben szerepel, hogy az aláírók vállalják a programközpontú kampányt, egymást pedig ellenfeleknek, nem pedig ellenségeknek tekintik. Nem hajtanak végre egymással szemben lejárató célú kampányokat, a politikusok családtagjaival sem foglalkoznak a kampány során. A kezdeményezők kitérnek arra is, hogy az aláírók a szóróanyagaikon jelzik a kiadó nevét, egymás plakátjait nem tépik le, más rendezvényeit semmilyen módon nem zavarják meg. Ezeken kívül rögzítik, hogy vállalják támogatottjuk polgármesterjelölti vitán való megmérettetését.

Pártok nem szervezhetik meg az előválasztást

A Debreciner kérdésére Kőszeghy Csanád Ábel elárulta, hogy az etikai kódexet becsületbeli ügyként kezelik: ha valaki nem tartja be a benne foglaltakat, azt közösen ítélnék el, más jogi lehetőségük nincs a szöveg betartatására. Szintén a Debreciner kérdésére beszélt arról, hogy a Varga Zoltán (DK) által felvetett előválasztást nem utasítják el, tárgyalnának arról, hogy milyen formában valósuljon meg, azonban nem sok esélyt látnak ennek megszervezésére az idő szűke miatt. Egy kikötésük feltétlenül lenne: pártok nem szervezhetik meg, csakis civil szervezetek.

Etikai Kódex

Jelen választási Etikai Kódex azért született, hogy aláírói garantálják Debrecen Megyei Jogú Város 2019. évi helyi önkormányzati választásának tisztaságát, szabályosságát, az abban résztvevő pártok, szervezetek és egyéni jelöltek szabályszerű, etikus, emberséges magatartását, ezzel kizárják a tisztességtelen, személyeskedő és becsületsértő módszerek alkalmazását.

Magyarország törvényeinek a betartása mellett az Etikai Kódex aláírói az alábbi etikai szabályokat magukra nézve kötelezőnek ismerik el, a választási kampányukat ezeket szem előtt tartva bonyolítják le:

1. A választáson indulók egymás tiszteletén alapuló, programközpontú kampányt folytatnak, egymást politikai ellenfélnek és nem megsemmisítendő ellenségnek tekintik. A gyalázkodás helyett a kulturált vitát helyezik előtérbe.

2. A kampány során saját választási programjuknak, személyüknek, emberi, politikusi értékeiknek, képességeiknek valamint az őket jelölő, támogató szervezetek céljainak megismertetésére törekednek.

3. A másik jelölttel vagy az őt jelölő, támogató szervezettel szemben nem folytatnak lejárató kampányt, és ilyen céllal másokat sem bíznak meg. Az esetlegesen mások által folytatott ilyen tevékenységet nyilvánosan is elítélik, és attól elhatárolják magukat.

4. Nem tesznek tisztességtelen, személyeskedő vagy becsületsértő kijelentéseket. Tiszteletben tartják egymás személyiségi jogait, tartózkodnak a feltevéseken alapuló, bizonyítékokkal alá nem támasztott elítélő kinyilatkoztatásoktól.

5. Különösen tiszteletben tartják egymás magánéletét, családját. Az ezekre vonatkozó adatokat, információkat, feltételezéseket, pletykákat kampánytémává nem teszik.

6. Az aláírók a választási kampányanyagaikon kötelesek a nevüket és az őket jelölő szervezet nevét, logóját feltüntetni. Névtelen, jelöletlen propagandaanyagot nem terjesztenek, s a másik tudomására hozzák, ha ilyen esetről értesülnek.

7. Elítélik a közösségi médiában most is tevékenykedő, debreceni politikusok lejáratásával foglalkozó anonim oldalakat, álprofilokat. Ezek használatától tartózkodunk, megszüntetésükért közösen lépünk fel.

8. A kódex aláírói tartózkodnak egymás hirdetéseinek, plakátjainak és egyéb kihelyezett, terjesztett propagandaanyagainak eltávolításától, eltorzításától, megsemmisítésétől.

9. A jelöltek, jelölő szervezetek tartózkodnak attól, hogy egymás választási gyűléseit vagy rendezvényeit bármilyen módon megzavarják.

10. A kódex aláírói tudomásul veszik, hogy az egyes jelöltek korábbi politikai, közéleti tevékenységének értékelése, kritizálása a törvények és a jelen kódex normáinak keretei között megengedett.

11. A kódex aláírói vállalják a nyilvános polgármesterjelölti vitán való részvételt, amennyiben saját polgármesterjelöltet indítanak.

A megosztása fontos!

Kérjük, válasszon előfizetési vagy támogatási lehetőségeink közül!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!