BEZÁR

Közösségi média

Kósa Lajos elmenekült, az alufóliások transzparensekkel demonstráltak

Az utóbbi két évtizedben háromszor maradt el Debrecenben a március 15-ei Kossuth téri városi ünnepség. A legemlékezetesebb pedig három éve volt.


Debreciner

2013-ban akkora hó esett le március 14-én, hogy gyakorlatilag az egész ország megbénult. A cudar időjárás miatt a debreceni városvezetés úgy döntött, hogy a Kossuth tér helyett a Nagytemplomban tartják meg a városi ünnepséget. Tavaly és idén pedig – mint az köztudott – a koronavírusjárvány miatt elrendelt korlátozások miatt nem lehetett megrendezni a közös főtéri megemlékezést. Tavaly minden elmaradt, idén pedig Papp László polgármester a közöségi oldalán mutatta be ünnepi beszédét felvételről.


2018. március 15.
2018. március 15.
Debreciner-archívum

Az utóbbi két évtizedben nagyjából ugyanúgy zajlottak a március 15-ei városi ünnepségek, többnyire Kósa Lajos – polgármester, országgyűlési képviselő – mondott valami aktuálpolitikai vonatkozásokkal terhelt szónoklatot, aztán nem történt semmi érdemleges, amire emlékezhetnénk.

2018. március 15-én azonban az ünnep reggelén Kósa arról tájékoztatta híveit a közösségi oldalán, hogy ő inkább Budapestre utazik. Miért hagyta képnél szeretett városát ilyen hirtelenséggel Kósa? Nos, a debreceni jólértesültek szerint azért, mert március 13-án jelent meg a Magyar Nemzetben az a cikk,
amelyik a „csengeri örökösnő” és Kósa Lajos anyagi jellegű kapcsolatáról szóló megdöbbentő információkat tárta fel, s ami nagyot pörgött az országgyűlési választás előtt egyébként is felajzott állapotban lévő belpolitikában és sajtóban. Úgy hírlett akkor, hogy a pártja döntött arról, Kósát el kell tüntetni Debrecenből, szó nem lehet arról, hogy ünnepi beszédet mondjon, nehogy nyilvános eseményen forduljon ellene Debrecen népe.


2018. március 15.
2018. március 15.
Debreciner-archívum

Arról már nem szóltak pletykák, hogy bármiféle szervezkedésről szerzett volna tudomást a „hatóság”, s bár a város polgárai szokatlanul nagy számban jelentek meg az ünnepségen, egyedül a Demokratikus Koalíció kívánta felhasználni az alkalmat erős kritikájának megjelenítésére. Nagy transzparenseket készítettek, amiket többségében alufóliasisakos DK-aktivisták tartottak.


2018. március 15.
2018. március 15.
Debreciner-archívum

Hogy miért a furcsa viselet, ami Kósa elmenekülése mellett emlékezetessé tette a 2018-as március tizenötödikét? A DK-sok a városi vezetőjük, az önkormányzati képviselő Varga Zoltán példáját követték, aki annak az évek a januárjában ilyen fejfedőt viselve szólalt fel a városi közgyűlésben, amikor a Fidesz előterjesztésére az úgynevezett Soros-szervezetek elítélése volt napirenden. Az önkormányzati média tudósítása
szerint Varga az ülésen úgy fogalmazott, hogy az „ufók és a kormányzati őrültségek ellen” óvta meg őt a saját készítésű sisakja.


2018. március 15.
2018. március 15.
Debreciner-archívum

2018. március 15.
2018. március 15.
Debreciner-archívum

2018 idusa még arról is emlékezetes, hogy Kósa Lajos elmenekülése miatt beugrót kellett helyette találni az ünnepi szónoklatra. A dicstelen szerepet a másik debreceni fideszes országgyűlési képviselő vállalta magára: Pósán László március 15-én ismét elmondta a március 14-én este már előadott migránsozós beszédét. A város múltját jól ismerő helytörténészek szerint ilyen addig még soha nem esett meg Debrecen históriájában.

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Egy hónapra csak 1000 forint. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

A megosztása fontos!

Kérjük, válasszon előfizetési vagy támogatási lehetőségeink közül!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

További olvasnivalók...